Hyppää sisältöön

Saloon tulee kemiallinen muovinkierrätyslaitos – eristevalmistaja Finnfoamin investoinnin arvo liki kymmenen miljoonaa

Uusi kemiallinen muovinkierrätyslaitos valmistuu Saloon Finnfoamin tehdasalueelle tämän vuoden syksyllä.

Kuvituskuvana vaahtomuovipaaluja arkistokuvassa. Kuva ei liity uutiseen. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen

Eristevalmistaja Finnfoam on rakentamassa Saloon polystyreenin kemiallisen kierrätykseen tarkoitettua pilottilaitosta. Investoinnin arvo on yrityksen mukaan yli 10 miljoonaa euroa.

– Tämän kemiallisen kierrätyslaitoksen ansiosta pystymme käyttämään jatkossa omien eristetuotteiden valmistuksessa entistä enemmän kierrätysmateriaalia, sanoo tiedotteessa Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Kemiallinen muovinkierrätyslaitos pystyy hyödyntämään jatkossa likaisiakin vaahtomuovieristeitä. Kierrätyksen ongelmana on Finnfoamin mukaan usein kierrätettävän eristemateriaalin likaisuus. Erityisesti työmailta kerätyt eristeiden hukkapalat ovat usein hiekan, betonin tai uretaaniliimojen likaamia.

Kemiallinen kierrätysprosessi on Finnfoamin mukaan mekaanista kierrätystä parempi, sillä sen avulla materiaalista saadaan poistettua fyysiset epäpuhtaudet. Prosessissa käytetty liuotin on yhdistelmä luonnonmukaisista, eräisiin syötäviin hedelmiin pohjautuvista liuottimista. Sekä Finnfoamin käyttämälle liuottimelle että kierrätysprosessille itselleen on haettu patenttia.

Finnfoamin tehdasalueelle nouseva laitos on paalutusvaiheessa. Sen arvioitu valmistumisaika on syyskuussa 2022.

Muovin keräystä tehostetaan yrityskaupalla

Muovin kierrätyksessä jakeiden puhtauden lisäksi haasteena on riittävän materiaalivolyymin kerääminen. Ongelman ratkaisemiseksi Finnfoam kertoo ostaneensa puolet laitilalaisen PS Processing Oy:n osakekannasta.

Yritys on erikoistunut EPS-muovin keräämiseen ja kierrättämiseen ja tarjoaa siihen Finnfoamille valmiit kanavat.

Aiemmin PS Processing on toimittanut suuren osan keräämästään materiaalista ulkomaille kierrätettäväksi. Nyt materiaali saadaan kierrätykseen kotimaassa.

.
.