Hyppää sisältöön

Kemiallista ainetta sisältävä kontti oli vaarassa räjähtää satamassa Kotkassa – happo kuumeni tuntemattomasta syystä

Räjähdysvaaran uhan alla ollutta akryylihappo on saatu jäähdytettyä Hietasen satamassa Kotkassa. Jäähdytys kesti noin vuorokauden ajan. Tiistaina pohdittiin jopa satama-alueen evakuointia.

Kuvan akryylihappokonttia jäähdytettiin vuorokauden ajan Hietasen satamassa Kotkassa. Kuva: Jukka Viipuri / Kymenlaakson pelastuslaitos

Akryylihappokontin lämpötila nousi tiistaina Hietasen satamassa Kotkassa. Konttia on jäähdytetty vedellä pitkälle keskiviikkopäivään. Iltapäivällä lämpötila saatiin laskemaan tarpeeksi matalaksi, ja nyt käynnissä on jälkivartiointi.

Lämpötilan nousun syy ei ole selvinnyt. BASF-konserni, jonka kuljetus oli kyseessä, selvittää asiaa yhteistyössä viranomaisten kanssa.

– Ensin piti saada lämpötila alas, jotta asiaa on turvallista tutkia. Sen jälkeen mahdollisesti hävitetään sisältö ja tutkitaan, onko vika ollut itse kontissa, sanoo BASF:in toimitusjohtaja Tor Stendahl.

Akryylihappo on muovien ja lateksien valmistuksessa käytettävä kemikaali.

Sataman vaarallisten aineiden säilytyspaikalla on maantiekuljetuskontissa 25 000 litraa akryylihappoa, jonka lämpötila saisi olla 25 astetta. Tiistaina lämpötila oli kohonnut noin 37 asteeseen. Kyseinen happo voi räjähtää, jos se saavuttaa 45 asteen lämpötilan.

– Kontti jäähdytettiin vedellä. Varalla oli myös inhibiittoreita, kertoo päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

"Harvinainen tilanne"

Pelastuslaitoksella ja poliisilla oli tiistaina valmius evakuoida alue, mutta siihen ei kuitenkaan nähty syytä.

Haminan-Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski sanoi keskiviikkona iltapäivällä, että asukkailla ei ole syytä huoleen lähialueilla.

Naskin mukaan vastaavat tilanteet ovat harvinaisia. Hänen urallaan niitä on sattunut muutaman kerran.

– Silloin tilanne on ollut ohi päivässä tai parissa päivässä.

Seuraavaksi Naski odottaa tietoa siitä, voiko konttia siirtää satamasta.

.
.