Hyppää sisältöön

Miksi Nokian Renkaat jäi Venäjälle kun lähes kaikki muut ymmärsivät lähteä? Tässä neljä syytä

Jos yhtiö olisi heti sulkenut tehtaansa, se olisi välttynyt mittavalta mainehaitalta. Toisaalta Venäjälle jäämällä yhtiö yrittää suojata työntekijöitään ja miljoonien eurojen laitteitaan.

Nokian Renkaiden tehdas Pietarissa pyörii yhä – joskin hiipuvaan tahtiin. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota on romuttanut Nokian Renkaiden osakekurssin ja aiheuttanut mittavan lommon yhtiön maineeseen. Toimitusjohtaja Jukka Moisio esitteli tänään yhtiön alkuvuoden tulosta – eikä hänellä todellakaan ole helppo tehtävä valaa uskoa sijoittajiin.

Asiakkaat voivat olla vielä vaikeampi pala.

Verkon keskustelupalstoilla moni vannoo, että seuraava rengassarja tulee jostain muualta kuin Nokian Renkailta. Fazer, Atria, Kiilto, Nokia, S-ryhmä, Paulig ja Valio, ovat ilmoittaneet lähdöstään Venäjältä.

Miksi Nokian Renkaat pyörittää yhä tehdastaan Pietarissa?

Ensimmäinen syy: Hirveä Venäjä-riski

Noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden valmistamista henkilöauton renkaista tulee Venäjältä. Se osuus on paljon suurempi kuin useimpien muiden suomalaisyhtiöiden – tai rengasalan kilpailijoiden.

Selvää on, että näiden rengasjättien oli paljon helpompi nostaa kytkintä Venäjältä.

Nokian Renkaiden suuri Venäjä-riski on ollut ilman muuta massiivinen virhearvio – joka tosin tehtiin jo kauan ennen nykyistä johtoa.

Toinen syy: Yhtiö pelaa aikaa

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nokian Renkaat ilmoitti siirtävänsä tuotantoaan Suomen ja Yhdysvaltojen tehtaille. Yhtiö on myös ilmoittanut suunnittelevansa kokonaan uuden tuotantokapasiteetin rakentamista.

Tämä on kuitenkin hidasta ja kallista – etenkin nyt, kun moni muukin yhtiö suuntaa pois Venäjältä, raaka-aineiden hinnat nousevat sodan vuoksi nopeasti ja automaatioon tarvittavista siruista on pulaa.

Venäjän tehtaan pyörittäminen oli Nokian Renkaille keino pelata aikaa.

Kolmas syy: Kansallistamisen pelko

Jos Nokian Renkaat jättää Venäjän, se saattaa antaa maan viranomaisille syyn kansallistaa Pietarin tuotantolaitoksen. Nokian Renkaat haluaa varmistaa tehtaan säilymisen kontrollissaan.

Toimitusjohtaja Moisio on todennut, että jos yhtiö vetäytyisi tässä vaiheessa kokonaan Venäjältä tuo “miljardin euron arvoinen moderni ja hieno tehdas” päätyisi jonkun muun haltuun.

– Todennäköisesti sen ottaisi sellainen taho, joka ei olisi missään tapauksessa toivottava eikä edistäisi sodan loppumista, Moisio totesi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Tehtaalla voitaisiin esimerkiksi valmistaa renkaita armeijalle.

Vielä huonompi vaihtoehto yhtiön kannalta olisi, jos tehdas otettaisiin haltuun ja sen tuotanto päätyisi jossain vaiheessa myyntiin länsimarkkinoille. Nokian Renkaat saisi silloin vastaansa uuden kilpailijan – jonka tuotantolaitoksen se on itse maksanut.

Neljäs syy: Työntekijöiden kohtalo

Venäjän viranomaiset ovat uhanneet (siirryt toiseen palveluun)länsimaisia yrityksiä, että niiden työntekijät saattavat joutua vastuuseen (siirryt toiseen palveluun), mikäli yhtiöt lopettavat välttämättömyystuotteiden valmistuksen. Ainakin Nokian renkaiden kilpailija Continental näyttää uskovan näitä uhkailuja.

Continental päätti sodan sytyttyä sulkea tuotantolaitoksensa Moskovan lounaispuolella Kalugassa, mutta huhtikuussa yhtiö ilmoitti tuotannon käynnistyvän (siirryt toiseen palveluun)mahdollisesti (siirryt toiseen palveluun) uudelleen (siirryt toiseen palveluun).

– Meidän työntekijöitämme ja päälliköitämme uhkaa vakavat rikosseuraamukset, jos pidättäydymme palvelemasta paikallisia tarpeita, Continental totesi Reutersin mukaan.

Vastaava paine kohdistuu todennäköisesti myös Nokian Renkaisiin.

Tyylipisteitä ei jaeta

Loppujen lopuksi EU puuttui peliin. Huhtikuun kahdeksantena päivänä julkaistut uudet Venäjä-pakotteet kieltävät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun, tiettyjen raaka-aineiden viennin Venäjälle – ja rajoittavat kuljetuksia.

Näyttää siltä, että renkaat jäävät rajan taakse, kunhan kolmen kuukauden siirtymäaika on kulunut.

Toimitusjohtaja Moisio kertoi tulosjulkistuksensa yhteydessä tänään, että tuotanto pyörii yhä, mutta yhä hitaampaan tahtiin.

Olisiko Nokian Renkaiden kannattanut alun perin ymmärtää sulkea tehtaansa heti ja poistua paikalta? Näin yhtiö olisi toiminut tavalla, jonka moni olisi tulkinnut moraalisesti oikeaksi.

Toisaalta paikalle jäämällä suomalaisyhtiö on kenties suojannut työntekijöitään ja samalla kalliita laitteitaan Venäjän valtion mielivallalta.

– Meille on tärkeää pitää tehdas toiminnassa suojellaksemme tiimiämme Venäjällä. On tärkeää, että tehdas ei joudu vääriin käsiin, Moisio vakuutti sijoittajapuhelussa.

– Laitteita voidaan kenties käyttää jossain muualla – jos ei mitään muuta.