Hyppää sisältöön

Poliisilaitoksen jonossa makuupussikaan ei ole liikaa – "On lämmin eikä tarvitse turhaan kärvistellä"

Passia ja muita asiakirjoja hakeva saa edelleen varautua pitkiin jonoihin. Lupapalvelupisteiden edessä onkin viime aikoina todistettu hämmentävä ilmiö: ventovieraat juttelevat keskenään kuin vanhat tutut.

Mukavasti makuupussissa köllöttelevä Martti Kuusela oli hakemassa aselupaa hirvimetsälle. Kuva: Katri Tapola / Yle

Kangasalan poliisiaseman edessä on keskiviikkona aamuvarhaisella reilut 20 jonottajaa. Tulijat ovat varustautuneet retkituoleilla, käsitöillä ja toppavaatteilla. Varjossa istuva mies haukottelee makuupussissa nautinnollisesti.

Martti Kuusela teki ensiyrityksen asiointiin jo maanantaina. Jonot olivat silloinkin pitkät.

– Olen täällä passissa mutta en passia varten – haen aselupaa. Tämä on tavallaan koetus hirvimetsälle: tullaan aamuvarhaisella odottamaan ja jos tästä selviää, on valmis metsälle.

Kolmen vuodenajan makuupussiin kääriytyneellä miehellä on mukana termospullo ja suklaapatukka. Jonottaminen ei tunnu harmittavan.

– Ei täällä tarvitse kärvistellä eikä kärsiä enempää, kuin on tarpeellista. Minulla on lämmin ja hyvä olla, Kuusela vakuuttaa.

Käykö odottaminen nautinnosta?

– Ehkä enemmänkin yhteisöllisestä ja jännittävästä kokemuksesta. Lounastamaan en kyllä tähän jää.

Toppavaatteisiin pukeutunut tuore kangasalalainen Heini Kylä oli saapunut jonoon ensimmäisenä kello 6.40. Mukana oli jakkara ja käsitöitä.

– Tämä on minulle laatuaikaa. 1-vuotias jäi kotiin iskän kanssa, he tulevat jonoon vasta vähän ennen aamuyhdeksää vanhemman pojan kanssa. Tässä jonotetaan hänelle mopokorttia.

Jonotus saa juttelemaan

Kuorihousuilla, pipolla ja lämpimillä hanskoilla varustautunut tamperelainen Riikka Renfors tuli paikalle toisena. Jonot eivät yllättäneet häntäkään.

– Olemme lähdössä kuukauden päästä Islantiin, sitä reissua varten jaksaa passia jonottaakin. Nykyinen passi menee toukokuussa vanhaksi.

Renforsilla on matkassa myös teetä ja äänikirja, mutta niitä ei tarvinnut kaivaa esille – pitkä jonotus innosti ventovieraatkin rupattelemaan.

– Ollaan puhuttu Kangasalasta, perheistä, mopokorteista ja siitä, mistä päin itse on, naiset nauroivat.

Laura Kivistö saapui aamuseitsemän jälkeen hakemaan omaa ja lasten passeja. Hän myönsi olevansa Kuuselan makuupussista hieman kateellinen.

– Minulla on pitkä takki, joka ulottuu nilkkoihin asti. Muuten on lämmin, mutta varpailla on vähän kylmä – suosittelen ottamaan mukaan kahvia ja lämpimät kengät!

"Paremminkin voisi homma mennä"

Tampereen poliisilaitoksen lupapalvelupisteessä oli ajokorttia uusimassa Raimo Kuisla Hervannasta. Hän oli sisälle päästyään jonottanut puolitoista tuntia.

– Jono oli tullessa sata metriä pitkä. Kyllä eläkeläisenä joutaa, odotellaan nyt tässä tunti kerrallaan.

Tampereen poliisilaitoksen lupapalvelupisteen eteen oli aamutuimaan muodostunut jo pitkä jono. Kuva: Antti Eintola / Yle

Teiskolainen Satu Pohja oli jonottanut ovien ulkopuolella väliaikaista henkilökorttia varten puoli tuntia.

– Kävin täällä eilen kello 11.15 ja kun silloin selvisi, että kello 11 mennessä olisi pitänyt ottaa vuoronumero, en jäänyt paikalle. Joku kaveri jonotti pari viikkoa sitten neljä tuntia.

Aika on jonottaessa kulunut muiden ihmisten kanssa kuulumisia vaihdellen.

– Tässä on värjöttelyn keskellä rupateltu. Ei ole ollut mitään kummempaa paniikkia, mutta paremminkin voisi homma mennä. Minulla ei ole autoa eikä mahdollisuutta mennä muualle asioimaan, Pohja kertoo.

Suosi sähköistä asiointia

Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapäällikkö Hannele Koskela tietää, että jonot ovat pitkiä.

– Asiakkaita on tällä hetkellä todella paljon. Emme ole saaneet ihan kysynnän vaatimaa määrä asiointiaikoja auki, ja siksi yhä useampi on valinnut jonottamalla asioinnin.

Tällä hetkellä ensimmäiset kiireettömät asiointiajat menevät heinäkuun alkupuolelle.

– Lisäämme päivittäin aikoja samalle tai seuraavalle viikolle tai 6-10 viikon päähän. Näin aikoja pitäisi olla koko ajan varattavissa.

Koskela suosittelee käyttämään sähköistä asiointia aina silloin, kun se on mahdollista. Pelkkä sähköinen asiointi ei onnistu, jos edellisestä asioinnista asemalla ja sormenjälkien ottamisesta on kuusi vuotta tai enemmän.

– Passin saa 12 arkipäivässä siitä, kun me teemme päätöksen. Jos passi on vielä voimassa pitkälle kesään tai syksyyn, niin lämpimästi suosittelen tarkistamaan, onnistuuko asiointi sähköisesti.

Jos sähköinen asiointi ei onnistu, voi Poliisin nettisivuilta varata kiireettömän ajan.

– Se nopeuttaa asiointia. Ruuhkia on nyt muodostunut nimenomaan käynti- eli jonottamisasiointiin. Asiakirjojen toimituksissa olemme pysyneet aikataulussa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapäällikkö Hannele Koskela.
Asiointiajat poliisilaitokselle ovat yhä kiven alla. Lupapäällikkö toivoo, että kesällä tilanne voisi parantua. Video: toimittaja Valtteri Kujansuu, kuvaaja Antti Eintola / Yle

Kesällä saattaa helpottaa

Tilanne näyttää Koskelan mukaan nopealla silmäyksellä samanlaiselta muillakin Sisä-Suomen alueen poliisiasemilla.

– Jos on kiire, kannustan silloinkin laittamaan sähköisen asioinnin vireille ja katsomaan sitten viime hetken tilanteen. Mahdollisia peruutusaikoja voi kysyä myös lupaneuvontapuhelimen kautta. Jos asiakirjaa todella tarvitaan kiireellisesti, niin jonottaminen on varmaan sitten ainoa vaihtoehto.

– Jonottamalla asiointi ei ole tietenkään mukavaa, jos odotusajasta tulee pitkä. Olemme saaneet paljon palautetta mutta myös ymmärrystä siitä, että jonottajia ollessa paljon, odotusaika muodostuu hyvin pitkäksi.

Onko lupapalvelijoita tullut lisää, kuten maaliskuussa puhuttiin?

– Olemme lisänneet jonkin verran resursseja useammalle poliisiasemalle, ja osa rekrytoinneista on kesken. Kesäkuun alussa saamme myös kesätyöntekijöitä, ja silloin tilanne ehkä hiukan paranee, Koskela kertoo.

Myös palvelupaikkoja on jonkin verran lisätty.

– Taannoin järjestimme myös lupaviikonlopun, jolloin asiointi lupa-asioissa oli mahdollista. Olemme yrittäneet mahdollisimman hyvin reagoida tähän suureen kysyntään.

Onko passin tai muun asiakirjan uusiminen sinulle ajankohtaista? Olisitko valmis jonottamaan? Voit keskustella aiheesta torstaihin 28.4. kello 23 asti.

Täsmennetty 29.4. kello 13.59: jutussa luki aluksi, että passin uusiminen sähköisesti ei onnistu, jos passi on vanhentunut kuusi vuotta. Tarkennettu, että jos poliisiasemalla asioinnista ja sormenjälkien antamisesta on yli kuusi vuotta.

Lue lisää:

.
.