Hyppää sisältöön

Voiko koronan unohtaa vappuna kokonaan? HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kehottaa juhlimaan vastuullisesti

Ikääntyneiden ja riskiryhmien kannattaa Ruotsalaisen mukaan edelleen käyttää väkijoukoissa maskeja. Vapun jälkeen saatetaan nähdä tartuntapiikki.

Viime vappuna Manta lakitettiin koronan vuoksi ilman yleisöä 20. huhtikuuta. Tapahtuma näytettiin televisiossa vappuaattona. Lakituksen suoritti Svenska handelhögskolans studentkår. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vuoden kenties riehakkainta juhlaa vietetään parin päivän päästä. THL:n mukaan erillisiä ohjeita vapun tai muidenkaan juhlien vietosta ei ole enää tarpeen antaa, mutta mahdollisia paikallisia suosituksia kannattaa noudattaa.

HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen muistuttaa koronavastuullisen vapun viettämisestä varttuneemman väen ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Erityisesti ikääntyneiden ja riskiryhmien riittävästä suojasta koronavirusta vastaan huolissaan ollut ja yli 70-vuotiaille pikaisesti neljänsiä rokoteannoksia vaatinut Ruotsalainen sanoo, että pandemia jatkuu väestöä kuormittavana edelleen. Vappu nostaa väistämättä tartunnan riskiä, kun ihmiset tapaavat toisiaan ravintoloissa, piknikeillä, kodeissa ja liikennevälineissä.

– Ei vappua tarvitse perua, mutta vietetään sitä koronavastuullisesti, hän toivoo.

Tämä tarkoittaa kahden vuoden aikana tutuksi tulleiden koronaturvallisten käytäntöjen noudattamista edelleen. Esimerkiksi oireisena ei pidä lähteä tapaamaan muita ihmisiä, Ruotsalainen sanoo.

– Huippu näyttää Suomessa ohitetun, mutta koronaan sairastuu yhä vakavasti riskiryhmiin kuuluvia ja ikääntyviä. Sairaanhoidossa on maassamme lähes 800 potilasta, erityisesti perusterveydenhuollon sairaaloissa, Ruotsalainen kertoo.

– Tässä epidemiatilanteessa voi olla mahdollista, että vapun jälkeen tulee parin viikon marginaalilla tautipiikki, hän arvioi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääkaupungiseudun vappukimara alkaa jo viikolla, mutta mitä tehdä jos vapun vietto ei kiinnosta perinteiseen biletyyliin? Kokosimme kattavan listan menoja moneen munkimakuiseen menoon! Toimittajana Marjukka Mattila.

Korona leviää myös ulkona Mantan lakituksessa

Vastuullinen toiminta vappuna tarkoittaa Ruotsalaisen mukaan myös sitä, että tiedostamme sen, että ihmisestä toiseen hengitysteitse tarttuvaa virusta on edelleen liikkeellä.

– Tämä on erityisen tärkeää muistaa sekä ruuhkaisissa joukkoliikennevälineissä että sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Vakavan taudin ja sairaalahoitoon joutumisen riskissä olevien eli yli 65-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi yhä käyttää parempaa FFP-hengitysuojainta, hän sanoo.

Myös nuorempien olisi syytä käyttää vanhempien ihmisten läsnäollessa maskia suurimmassa riskissä olevien suojaksi.

Entä kannattaako maskia käyttää Esplanadin puistossa Mantan lakituksessa tai Kaivopuiston Ullanlinnanmäellä vappupäivän piknikillä, vaikka maskin käyttämisestä ulkona ei ole olemassa voimassa olevaa suositusta?

– Lähikontaktissa omikron BA.2 alavariantti tartuu herkästi, joten tartuntoja tulee myös ulkona. Jos olet yli 65-vuotias tai sairautesi takia riskiryhmään kuuluva, käytä ruuhkaisessa paikassa myös ulkona maskia. Siten suojaat itsesi ja olo on myös turvallisempi ihmisjoukkojen keskellä.

Mikä merkitys tässä vaiheessa pandemiaa on käsidesillä? Kannattaako sellainen laittaa vappupäivänä piknik-koriin?

– Nykyisessä epidemiatilanteessa myös käsidesi on piknik-korissa tarpeellinen. Influenssatapaukset ovat lisääntyneet. Korona- ja inluenssavirukset leviävät pääasiassa hengitysteitse, mutta tartunta voi tapahtua myös käsistä ja pinnoilta, Ruotsalainen sanoo.

Vaikuttaako koronavirus sinun vapunviettoosi? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 29.4.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.