Hyppää sisältöön

Kaksi miestä raiskasi ja murhasi 20-vuotiaan uhrin Vantaan vankilassa, arvioi syyttäjä – vankilan johtaja: Yhteisselleistä pitää luopua

Vantaan vankilaan saapuvien vankien turvallisuusriskit arvioidaan tapahtuneen myötä entistä tarkemmin.

Uhri oli samassa matkasellissä viiden muun miehen kanssa Vantaan vankilassa. Heistä kahta syytetään murhasta. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Vantaan vankilan matkasellissä tammikuun lopussa tapahtuneesta epäillystä murhasta nostettiin syytteet eilen tiistaina.

Vuosina 2003 ja 1998 syntyneitä miehiä syytetään murhasta sekä erikseen tehdyistä törkeistä raiskauksista. Raiskaussyytteistä kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi on aiemmin kertonut, että 20-vuotiaaseen uhriin kohdistettiin vankilan matkasellissä brutaalia väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivaltaan oli käytetty erilaisia välineitä. Uhri löytyi kuolleena sellistä torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Poliisin epäilyjen mukaan henkirikos oli suunnitelmallinen. Teossa oli selkeä pyrkimys viedä uhrin henki. Lopulta hänet tukehdutettiin kuoliaaksi muovipussilla.

Sellissä oli uhrin lisäksi viisi muuta miestä, joista kahta syytetään murhasta. Kolme muuta sellissä ollutta ovat todistajan asemassa.

Epäillyn murhan ja törkeiden raiskausten käsittely alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla toukokuussa.

Poliisilla käsitys vartijoiden toiminnasta

19-vuotiaalla ja 23-vuotiaalla syytetyllä on kummallakin väkivaltarikostausta. Uhri oli vankilassa tuomittuna alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Poliisin epäilyjen mukaan henkirikoksen motiivina oli uhrin rikostausta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella tehdään parhaillaan esiselvitystä vankilan toiminnasta epäiltyjen rikosten aikaan. Poliisi selvittää, onko vankilan henkilökuntaa syytä epäillä rikoksesta ja aloittaa esitutkinta. Selvitys on vielä alkuvaiheessa.

Poliisi on epäillyn murhan tutkinnan yhteydessä kuullut vuorossa olleita vartijoita. Poliisilla on sen pohjalta hyvä käsitys näiden toiminnasta.

Nyt poliisi kerää tietoja muun muassa Vantaan vankilan matkaselliosaston ohjeista ja sisäisistä määräyksistä.

– Katsotaan, mitä sieltä löytyy ja mitä laki sanoo. Sen mukaan ratkaistaan, onko asiasta syytä kirjata rikosilmoitus vai ei, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä.

Vankilan johtaja: Tällaista ei saa enää tapahtua

Vantaan vankilassa on selvitetty sisäisesti vankilan toimintaa epäiltyihin rikoksiin liittyen. Sen pohjalta vankilassa on tehty muutoksia turvallisuuden lisäämiseksi.

Poliisin mukaan epäillyn murhan uhri tai kukaan muukaan sellissä olleista ei ollut ilmoittanut tilanteesta vartijoille, vaikka tilaisuuksia olisi ollut.

Vantaan vankilassa on valvontaa ympäri vuorokauden, mutta öiseen aikaan henkilökuntaa on vähemmän kuin päivällä. Yöllä vartijat käyvät tarkastamassa tilanteen lähinnä, jos sellistä annetaan hälytys.

– Vartijoiden yöaikaisia valvontakierroksia ja niillä tehtyjä havaintoja seurataan jatkossa tarkemmin, Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen sanoo.

Vankilassa on tehty entistä selkeämpi malli siitä, mitkä asiat uudesta vangista on huomioitava ja kirjattava. Jokaiselta sisään tulevalta vangilta kysytään turvallisuusuhkista erikseen. Lisäksi turvallisuutta arvioidaan muiden tietojen ja henkilökunnan havaintojen pohjalta.

– Jos vähänkin tulee viitteitä turvallisuusuhkista, vanki pitää laittaa asumaan omaan selliin. Tämänkaltaista ei voi tapahtua uudestaan, toteaa Saarinen.

Vantaan vankila on ehdottanut Rikosseuraamuslaitokselle myös muutamia suurempia uudistuksia turvallisuuden lisäämiseksi.

– Ryhmämuotoisesta asutuksesta pitäisi luopua Vantaalla ja myös muissa yksiköissä, Saarinen kertoo.

Vankilan johto saa poliisin esitutkinnan nähtäväkseen, kun se tulee julkiseksi toukokuussa. Sen myötä Vantaan vankila täsmentää vielä selvitystään Riselle.

Vankila jatkuvasti ruuhkautunut

Vantaan tutkintavankila on myös niin sanottu kuljetusvankila, eli se hoitaa muun muassa Etelä-Suomen alueen käräjäoikeuksien tutkintavankien kuljetukset oikeuden istuntoihin. Vantaan vankilaan tulee eri puolilta Suomea jopa 10–30 uutta vankia joka viikko poliisin toimittamana.

Vankilassa on 16 osastoa, joilla on erityyppisiä vankeja. Sinne tuodaan myös vangit, joita ollaan siirtämässä ulkomaille vankilaan. Vantaan vankila on tietynlainen solmukohta eri vankiloiden välillä.

– Vankila on koko ajan ruuhkautunut. Tilan ahtaus on ollut haasteena siitä saakka, kun vankila rakennettiin vuonna 2002, Saarinen kertoo.

Vankilan lisärakennuksen rakentaminen alkaa toukokuun lopussa. Vankilaan saadaan 160 vankipaikkaa lisää. Uudistuksen myötä Vantaan vankilasta tulee Suomen suurin vankila.

Lue lisää:

.
.