Hyppää sisältöön

Vaarallinen ilmiö: alakoululaiset käyttävät sähkötupakkaa – karkin tuoksu houkuttaa lapsia, eivätkä vanhemmat huomaa

Sähkötupakassa käytettäviä makuja tilataan tai tuodaan ulkomailta, koska Suomessa ne ovat kiellettyjä. Kuraattorin mukaan lapset kertovat, että sähkötupakan käytöstä saa helpotusta ahdistukseen.

Sipoolaisessa koulussa oppilailta takavarikoituja, alaikäisiltä kiellettyjä sähkötupakoita. Kuva: Lukijan kuva

Uudellamaalla jopa alakouluikäiset lapset ovat jääneet kiinni sähkötupakan käytöstä eli vapettamisesta. Lapsia ja nuoria houkuttelevat karkilta tai hedelmiltä tuoksuvat sähkötupakan höyryt.

– Nuoret sanovat, että sähkötupakkaa on helppo käyttää, kun se ei haise. Ne voivat tuoksua mansikalta, mustikalta tai vesimelonilta, etkä jää samalla tavalla kiinni, kun et haise tupakalle, sipoolainen koulukuraattori Henna Liljeström kertoo.

Sähkötupakoissa saattaa olla myös söpöjä kuvioita ja kirkkaita värejä.

Liljeström puhuu jo ilmiöstä. Nuorimmat hänen tietämänsä vapettajat ovat olleet alakoulujen viides- ja kuudesluokkalaisia.

Yle Uutisten tietojen mukaan ilmiö on havaittu Sipoon lisäksi ainakin Espoossa, Helsingissä, Keravalla ja Lohjalla.

Koulukuraattori Liljeströmin tietojen mukaan nuoret hankkivat sähkötupakoita sosiaalisen median kautta tai joidenkin kauppojen edustalta.

– Esimerkiksi Snapchatin kautta voi ostaa joltain tuntemattomalta tai tutulta. Mutta sitten esiintyy myös sellaista, että kaupan ulkopuolella päivystää joku täysi-ikäinen, joka käy ostamassa ja rahastaa siitä vähän itselleen, tienaa sillä tavalla.

Ensimmäisen laitteen ja nesteen hinta on ollut esimerkiksi Sipoossa noin 20 euroa.

Sähkösavukkeita ei saa myydä alle 18-vuotiaille

Suomessa sähkösavukkeet on kielletty alle 18-vuotiailta (siirryt toiseen palveluun), kuten muutkin tupakkatuotteet. Suomi on lisäksi kieltänyt makunesteiden myynnin eli sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä.

Tupakkatuotteita, sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä ei saa myöskään tilata netistä ulkomailta. Maustettuja sähkötupakan nesteitä saa tuoda toisesta EU-maasta (siirryt toiseen palveluun) enintään 10 millilitraa vain omaan käyttöön, ei myyntiin eikä edes lahjaksi.

Kahden Ylen haastatteleman opettajan mukaan sähkötupakan makunesteitä tilataan tai haetaan nuorille koululaisille nyt esimerkiksi Latviasta, sillä myös Viro on kieltänyt ne. Tietoa ei ole voitu vahvistaa.

– Sähkötupakkatuotteita löytyy sekä posti- että kuriiriliikenteestä. Tulli tutkii vuosittain muutamia kymmeniä tällaisia tapauksia. Koronan aikana matkustajaliikenne on vähentynyt, joten matkustajilta niitä ei löydy tällä hetkellä kovin paljoa, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Tulli havaitsee tupakkatuotteet useimmiten pakettien läpivalaisussa.

Tulli on myös tutkinut kahta suurta veropetosepäilyä, jossa nikotiinivalmisteita eli käytännössä sähkötupakoita tuotiin Suomeen Baltian alueelta yhteensä miljoonan euron arvosta verottajan ohi. Toinen törkeä veropetosepäily on jo edennyt Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn.

Nuoret kertovat ahdistuksensa helpottavan

Sinkkonen pitää nettikauppaa kasvavana ongelmana, koska kaikkia myyjiä ei kiinnosta esimerkiksi ostajan ikä. EU:n sisämarkkinoilla tavaroilla on vapaa liikkuvuus.

– Tupakkatuotteet ovat laittomia, mutta niihin saattaa sisältyä myös huomattavia terveysriskejä. Välttämättä ei saa sitä mitä tilaa, ja monta kertaa näissäkin tuotteissa on aivan eri koostumus kuin mitä paketin päällä lukee, Sinkkonen huomauttaa.

Myös koulukuraattori Henna Liljeström on huolissaan sähkötupakan nesteiden sisällöstä.

– Lapset ja nuoret eivät tiedä, mitä tuntemattomalta ikään kuin secondhandina ostettu makuhöyry todella sisältää. Sähkötupakan pitkäaikaiskäytön vaikutuksia ei myöskään tiedetä vielä.

Liljeströmille sähkötupakan käytöstä kiinni jääneet lapset ja nuoret ovat kertoneet, että käytöstä tulee hyvä olo ja ahdistus helpottaa.

– Olisi tärkeää, että miettisimme sitä, miksi nuoret ja lapset tarvitsevat jotain tällaista, josta saa hetken tauon tai pääsee pois. Nuorten ahdistuksesta ja pahoinvoinnista puhutaan paljon, mutta me emme tee sille tarpeeksi. Meidän pitäisi kiinnittää tähän huomiota ja auttaa nuoria paljon enemmän, neljässä sipoolaisessa koulussa kuraattorina toimiva Liljeström sanoo.

Nuori voi maksaa nettitilauksensa virtuaalivaluutoilla

Sipoossa ehkäisevän päihdetyön työntekijä ilmoitti ilmiöstä vanhemmille kouluissa käytettävän Wilma-palvelun kautta jo maaliskuun alussa.

Myös Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävän toiminnan poliisit tietävät ilmiöstä. Rikostutkinnassa on kuitenkin tällä hetkellä vain yksi sähkötupakan myynti alaikäiselle.

– Aina kannattaa olla kiinnostunut, missä ja kenen kanssa lapsi liikkuu ja mitä tekee. Lisäksi kannattaa puhua vapettamisen vaaroista ja sopia yhdessä lapsen kanssa, miten toimitaan, jos joku tarjoaa sähkötupakkaa, Liljeström neuvoo.

Lapset ja nuoret käyttävät edelleen myös nuuskaa sekä nikotiinipusseja huulen alla. Tulli takavarikoi viime vuonna nuuskaa enemmän kuin koskaan, yhteensä yli 9 000 kiloa. Se on usein myös aiempaa vahvempaa.

Tullin valvontajohtaja Sinkkonen muistuttaa vanhempia myös siitä, että nuoret voivat käyttää virtuaalivaluuttoja kiellettyjen tuotteiden tilaamiseen. Nettitilaus ei tule aina myöskään kotiin, vaan pakettiautomaattiin.

Uutiseen korjattu 30.4.2022 kello 9.58: Sähkötupakan nesteitä saa tuoda toisesta EU-maasta omaan käyttöön enintään 10 millilitraa, ei 10 milligrammaa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 30. huhtikuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

.
.