Hyppää sisältöön

Nokian Renkaiden kompurointi Venäjällä voi sataa Suomen laariin – Nokialla toivotaan, että työpaikkoja tulee lisää

Nokian Renkaat kertoo tulostiedotteessaan liikevaihtonsa ja liikevoittonsa laskevan merkittävästi tänä vuonna. Syynä on Ukrainan sota ja pakotteet. Nokialla yhtiö on merkittävä työllistäjä.

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.
Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen uskoo, että Nokian Renkaiden vaikeudet kääntyvät vielä kaupungin eduksi. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaaja Antti Eintola / Yle

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota luo suurta epävarmuutta Nokian Renkaiden tulokseen.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio esitteli keskiviikkona yhtiön alkuvuoden tulosta, ja epävarmuus heijastuu etenkin kuluvan vuoden kolmannelle vuosineljännekselle.

Noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden valmistamista henkilöauton renkaista tulee Venäjältä. Yhtiön päätuotteet valmistetaan omissa tehtaissa Nokialla Suomessa, Vsevolozhskissa Venäjällä ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Nokian kaupunki toivoisi nyt yhtiölle työrauhaa

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen kertoo seuraavansa tilannetta tarkkaan.

– Nokian Renkaat on meille hyvin tärkeä yhtiö. Olen omalla tavallani myös huolissani, mutta luotan täysin yhtiön johtoon ratkaista asia parhaalla mahdollisella tavalla. Heille pitää antaa myös työrauha.

Yksityisistä työnantajista Nokian Renkaat on kaupungin ylivoimaisesti suurin.

– Se on myös yhteisöverojen osalta tärkeä toimija. Katsoin tuossa, että 2010-luvun aikana yhtiön liikevoitto on ollut noin 3 miljardia euroa ennen veroja. Jo tämä kertoo, että yhtiö on koko Suomelle tärkeä, Väätäinen sanoo.

Nokian Renkailla on Suomessa yksi tehdas Nokialla Suomessa. Tuotantoa on myös Vsevolozhskissa Venäjällä ja Daytonissa Yhdysvalloissa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

“En ole huolissani siitä, etteikö työllisyys Nokialla säilyisi hyvänä”

Nokian Renkaat kertoi eilen tulostiedotteessaan liikevaihtonsa ja liikevoittonsa laskevan merkittävästi tänä vuonna. Kaupungin johtoa tilanne ei pelota.

– Puhun ainoastaan, mitä he ovat pörssiyhtiönä itse kertoneet. Hehän ovat kertoneet, että lisäävät tuotantokapasiteettia myös Nokialla. Ajattelen, että työllisyysvaikutus voisi olla Nokialle enemmänkin positiivinen kuin negatiivinen.

Kaupunginjohtajan mukaan lienee selvää se, että maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuvat ongelmat Venäjän tehtaalla eivät voi olla näkymättä yhtiön kannattavuudessa.

– Sitä kautta voi olla yhteisöveroon vaikutusta tai siihen pitää ainakin varautua.

Väätäinen painottaa, että yhtiö on viime vuosina jatkuvasti investoinut Nokian tehtaisiin ja lisännyt työpaikkojen määrää.

Yhtiön mainehaitasta on puhuttu Venäjän hyökkäyksen alkamisesta lähtien. Vaikka Nokian Renkaat on kertonut vähentäneensä tuotantoaan Venäjällä ja vauhdittavansa tuotantoa Euroopassa, on kritiikki ollut kovaa. Osa ihmisistä on sitä mieltä, että Nokian Renkaiden ei pitäisi enää Venäjällä toimia.

Nokian Renkaiden tehtaalla osoitettiin mieltä maaliskuun 23. päivä, koska yhtiö jatkaa tuotantoa Venäjällä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

– Venäjän sotakassaa ei ole rahoitettu Nokian renkailla vaan fossiilisten polttoaineiden myynnillä Eurooppaan, maakaasun ja öljyn myynnillä. Suomi on hyötynyt Nokian Renkaista vahvasti.

Väätäinen sanoo ymmärtävänsä ihmisten reagoinnin, koska taustalla Venäjän hyökkäys itsenäiseen maahan on vakava ja pysäyttänyt kaikki.

– Tässä tilanteessa yrityksille ja yhteisöille pitää kuitenkin antaa aikaa reagoida. Ne tekevät varmasti kaikkensa sen eteen, että yhtiöt pelastetaan ja niiden toimintaedellytykset turvataan myös jatkossa.

Nokialaiset seuraavat tehtaan vaiheita

Kaupungin suurimman yksityisen työnantajan vaiheita seurataan Nokialla tarkkaan. Nokian Renkaat työllistää kaupungissa noin 1 100 henkilöä.

Keskustassa liikkeellä ollut Kari Kiiveri kertoo seuraavansa tilannetta lehdistä ja telkkarista. Mainehaitta ei häntä huoleta.

– Ainahan sitä firma menee ylös, nyt mennään alas ja noustaan uudestaan. Nokian kaupungin talous on vankalla pohjalla ja Nokian Renkaat nousee siitä aallonpohjasta.

Hannu Humaloja on itse yhtiön entinen työntekijä.

– En oikein osaa sanoa, millä mielellä uutisia seuraan. On kurjaa, jos tehtaalla menee huonosti ja työpaikkoja täällä menee. Tehdas on myös Venäjällä merkittävä työllistäjä, ja olen kuullut, että sillä on ammattitaitoista väkeä.

Humalojan mukaan yhtiö on todella vaikeassa paikassa.

– Kyllä se vaikuttaa myös Nokian kaupunkiin, jos oikein huonosti menee. Avun tarve kasvaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

Lue myös:

Miksi Nokian Renkaat jäi Venäjälle kun lähes kaikki muut ymmärsivät lähteä? Tässä neljä syytä

Yle seuraa tulospäivää: Facebookin emoyhtiö Meta petrasi | Koneen liikevoitto laski, mutta tilaukset kasvoivat | Finnair aloittaa säästöohjelman