Hyppää sisältöön

Hugo Tuovinen haluaa viettää intin saksofonia soittaen – pääsy varusmiessoittokuntaan voi määrittää nuoren muusikon elämän suunnan

Vappuviikolla Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa Panssariprikaatissa riitti tavallista enemmän jännitystä. Yli 200 varusmiessoittokuntaan haluavaa kävi valintakokeissa.

Hugo Tuovinen poistuu varusmiessoittokunnan valintalautakunnan edestä soittonäytteen jälkeen.
Hugo Tuovinen tuli Parolannummelle Hattulaan pääsykokeisiin Oulusta asti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä on varusmiespalvelus varusmiessoittokunnassa? 23-vuotias jääkäri Anniina Kaappola Seinäjoelta on yksi tyytyväisistä soittokunnan jäsenistä. Varusmiessoittokuntaa Hattulassa johtaa kapellimestari Risto Sojakka. Toimittajana Heidi Kononen.

– Tuovinen!

Komento kajahtaa Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan käytävällä. Hugo Tuovinen pistää päänsä ulos harjoitushuoneen ovesta. Kohta on hänen vuoronsa astua valintalautakunnan eteen antamaan soittonäytteensä.

Oululainen Tuovinen on Parolannumella Hattulassa Panssaprikaatissa mukanaan saksofoni ja klarinetti. Edessä on valintakoe Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan. Jos kaikki sujuu hyvin, hän aloittaa varusmiespalveluksensa soittokunnassa tammikuussa 2023.

Tänä vuonna hakemuksia tuli reilut 200. Varusmiessoittokuntaan valitaan 80–100 alokasta.

– Korona aiheutti pienen laskun, mutta jo seuraavat hakijamäärät näyttivät aika normaalilta, sanoo apulaiskapellimestari, yliluutnantti Tommi Suutarinen.

Yhden unelman täyttymys

Hugo Tuovinen myöntää, että valintakokeet jännittävät. Hän on kerran aiemmin osallistunut pääsykokeeseen, jossa on pitänyt soittaa.

– Junnuna hain Oulun konservatorioon soittamaan klarinettia. Siitä on niin kauan, että en edes muista sitä.

Sen Tuovinen sentään muistaa, että hänet hyväksyttiin konservatorioon.

– Tykkäisin todella paljon, jos voisin viettää oman palveluksen soittaen.

Parolannummelle kokeisiin Helsingistä saapunut Meeri Heinonen myöntää, että myös häntä jännittää. Hänelle ja haminalaiselle Taavi Suutarille varusmiessoittokunta olisi yhden unelman täyttymys.

Taavi Suutari ja Meeri Heinonen haluavat molemmat varusmiessoittokuntaan.

Alkusysäys muusikon uralle

Varusmiessoittokunnan apulaiskapellimestari Tommi Suutarinen sanoo, että hakijoiden lisäksi valintakokeet jännittävät myös henkilökuntaa.

– Millaisen porukan me saamme seuraavalle vuodelle?

Varusmiessoittokuntaan haetaan monipuolista joukkoa. Sinne voivat hakea puhallin-, lyömä-, jousi- ja kosketinsoittajat sekä haitaristit, kitaristit, basistit ja laulajat. Lisäksi mukaan mahtuu esiintyviä taiteilijoita, kapellimestareita, tuottajia, media- ja viestintäalan osaajia sekä ääni- ja valoteknikkoja.

– Tietenkin he tulevat tänne suorittamaan varusmiespalvelusta, tekemään maanpuolustustyötä. Mutta tämä voi olla elämänuran mittainen matka. Muusikon ura voi lähteä käyntiin tästä päivästä.

Lue myös:

.
.