Hyppää sisältöön

Kesän matkailusesonki alkaa pian, eikä kaikissa ravintoloissa ole vieläkään tarpeeksi työntekijöitä – ravintoloitsija: "Pula on aika karmea"

Sekä ravintolakokeista että salihenkilökunnasta on monin paikoin huutava pula. Koronan aikana moni ravintolatyöntekijä vaihtoi kokonaan alaa rajoitusten ja sulkujen takia.

Kokin työ on raskasta, työt painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin, eikä palkkaus aina vastaa työn kuormittavuutta. Kuvituskuva. Kuva: Jaani Lampinen / YLE

Ravintolakokeista on tällä hetkellä akuutti työvoimapula.

Ravintolat joutuvat etsimään kokkeja aina ulkomailta saakka, kun avoinna oleviin kokin paikkohin ei löydy osaavaa työvoimaa.

Yhtenä syynä kokkipulaan on muun muassa korona, jonka aikana moni kokki siirtyi muihin töihin, sanoo Satakunnan Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Ari-Pekka Aaltonen.

– Osittain tilanteeseen vaikuttaa korona, jonka vuoksi moni on vaihtanut alaa kokonaan, Aaltonen sanoo.

Myös koulutusmäärät ja oppilaiden hakeutuminen alalle ovat Aaltosen mukaan vähentyneet.

Korona pahentanut tilannetta, mutta se ei ole ainoa syy

Yksi työvoimapulan huomanneista ravintoloitsijoista on Satakunnassa Ulvilassa Leineperin Ruukilla ja Nakkilan Villilässä ravintolatoimintaa pyörittävä Terja Wahlberg.

– Pula on aika karmea. Ei ole kokkeja, mutta ei myöskään tarjoilijoita. Tilanne oli huomattavissa jo ennen koronaa, mutta nyt se on vielä pahempi. Erityisesti täällä maaseudulla tilanne on erittäin paha, se alkaa jo haitata paikkojen pitämistä auki, Wahlberg kertoo.

Wahlberg kuvaa viime ja edellistä kesää todelliseksi matkailun superjuhlaksi. Tämän kesän sesonki on alkamassa parin päivän päästä, ja kuviot ovat vielä auki.

– Kesä tulee olemaan todella haasteellinen. Emme saa nuoria työntekijöitä, sillä monelle tulee eteen se ongelma, miten he pääsisivät kulkemaan, kun ei tänne oikein tule julkisia, Wahlberg murehtii.

Pieni palkka ja raskaat työolot

Pulaa on tällä hetkellä niin tarjoilijoista kuin kokeista.

Kokkipuolelle on mahdollista palkata jonkin verran ulkomaista työvoimaa, mutta salin puolella se ei oikein onnistu.

– Salin puolella suomen kielen taito on aika lailla välttämätön. Meillä vielä on tätä paikallishistoriaa, mikä pitää tuntea.

Ravintola-alan työehtosopimuksen mukainen palkkaus on 1647–2037 euroa kuukaudessa. Terja Wahlbergin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä mihinkään.

– Yksi syy alanvaihdolle on alhainen palkka, raskaat työolot ja työvuorojen painottuminen iltoihin ja viikonloppuihin. Tessin mukaisella palkalla et saa ketään töihin, vaan on maksettava enemmän. Koronan jälkeen se on monelle ravintolalle haasteellista, mutta ammattitaitoisesta ihmisestä pitää olla valmis maksamaan.

Wahlberg ei tiedä, mikä ongelmaan olisi oikea ratkaisu. Ala on pidettävä houkuttelevana – kenties sitä voisi yrittää lyhyemmällä koulutuksella niin, että osa koulutuksesta painottuisi varsinaiseen työntekoon.

– Aika paljon täytyy miettiä isompia ratkaisuja, jotta ala pidetään houkuttelevana ja palkkaus kunnossa.

Voit keskustella aiheesta 29.4. kello 23 saakka Yle Tunnuksella.

Aiheesta aiemmin:

.
.