Hyppää sisältöön

Kahden vuoden odotus on ohi – Mantaa ei tänä vuonna ympäröi vaneriseinät, vaan lakitusta katsomaan tullut juhlakansa

Helsingin kauppatorilla kuullaan vappuaattona myös muun muassa apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) tuoma kaupungin vapputervehdys sekä yritetään Suomen ennätystä joukkokaraokessa.

Edellisen kerran Manta lakitettiin yleisön edessä 2019, jolloin tehtävän suoritti Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Tätä on odotettu! Näin toteaa Mantan lakituksesta tänä vappuna vastaava Helsingin yliopiston ylioppilaskunta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Koronapandemia on sotkenut vapputraditioita kahtena edellisenä vuotena, mutta tänä vappuna Havis Amanda -veistos saa taas ylioppilaslakkinsa perinteisissä juhlallisuuksissa.

– Kyllähän tässä on jo jonkin aikaa jännittänyt ja öisin valvottanut. Tämä on ensimmäinen opiskelijavappuni ja suoraan heti nosturilla huipulle, joten jännitettävää riittää monellakin tasolla, sanoo lakitustiimiin kuuluva Iida Juntunen Radion Suomen Päivän haastattelussa.

Helsingin Kauppatorin laidalla sijaitseva suihkulähde lakitettiin ensimmäisen kerran yli sata vuotta sitten, ja nykyään pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat vuorottelevat lakittamisessa.

– Parhaimmillaan lakitusta on ollut katsomassa satatuhatta henkeä, ja koska nyt on ollut pari vuotta taukoa, niin kyllä me tuota määrää paikalle huomenna odotetaan, Juntunen sanoo.

Manta saa tänä vuonna myös "koronarokotteen"

Tapahtuman teemana on tänä vuonna välittäminen, ja jo ennen juhlapäivää Mantan lakki on kiertänyt kampukselta toiselle.

– Kolme asiaa on pakollista, ja ne ovat nosturi, lakki ja turva-aidat. Niiden lisäksi ollaan sitten aika vapaasti saatu ideoida, millaisia esiintyjiä otetaan ja mihin aikaan tapahtuma aloitetaan, sanoo Juntunen.

Ohjelma Kauppatorilla alkaa huomenna vappuaattona pari tuntia ennen suurta hetkeä ja lakki lasketaan perinteiden mukaan veistoksen kutreille tasan kello 18. Sitä ennen kuullaan muun muassa Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin (sd.) vapputervehdys sekä yritetään Suomen ennätystä joukkokaraokessa.

Viime vuonna lakin lisäksi patsaalle puettiin kasvomaski. Tämän vuoden erikoisuuksiin kuuluu, että Manta saa ennen lakkia myös oman “koronarokotteen”.

Viime vuonna Havis Amandan patsas vietti vappua aitojen sisällä, mutta sai lakin etukäteen. Edellisen kerran Manta lakitettiin yleisön edessä keväällä 2019.

Onko vappusuunnitelmat vielä auki? Kuuntele vinkkejä vapun viettoon pääkaupunkiseudulla:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääkaupungiseudun vappukimara alkaa jo viikolla, mutta mitä tehdä jos vapun vietto ei kiinnosta perinteiseen biletyyliin? Kokosimme kattavan listan menoja moneen munkimakuiseen menoon! Toimittajana Marjukka Mattila.

Kaupunki varautuu vappuun vessoin ja roskiksin

Sunnuntaina eli vapunpäivänä helsinkiläiset kokoontuvat perinteisesti vapunviettoon Kaivopuistoon.

Kaupunki järjestää juhlijoille keskustaan ja Kaivopuistoon tapahtumaroskiksia, avolavoja, kuohuviinipullojen keräyslavoja sekä peltitynnyreitä kytevälle grillijätteelle.

Helsingin kaupunki muistuttaa, että terveysturvallisuus on edelleen hyvä huomioida ja jäädä kotiin, mikäli tuntee olonsa yhtään kipeäksi.

Kaupunki myös ennakoi, että kunta-alan työntekijöiden ylityökielto sekä mahdollinen lakko voivat vaikuttaa vapun jälkien siivoamisen aikatauluun.

Lue lisää:

.
.