Hyppää sisältöön

Ilkivalta piinaa Päijät-Hämeen kirjastoja

Ainakin Iitin ja Lahden Mukkulan kirjastoissa on ollut epäasiallista käytöstä iltaisin ja viikonloppuisin kirjastojen omatoimiasiointiaikoina.

Kirjastojen omatoimiaikoina henkilökunta ei ole valvomassa asiakkaiden tekemisiä. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi / Yle

Päijät-Hämeen kirjastoissa riehutaan ja sotketaan toistuvasti iltaisin ja viikonloppuisin. Iitin kirjastossa nuorisoporukka sotki paikkoja viimeksi kolmisen viikkoa sitten viikonloppuna.

Tuolloin nuoret olivat juosseet ympäri kirjastoa, myös henkilökunnan tiskin takana, heitelleet kirjastosta löytämiään lankakeriä ympäriinsä ja läikytelleet energiajuomia.

Asiatonta käyttäytymistä on ollut Iitin kirjastossa aika ajoin useamman vuoden ajan. Myös Lahdessa Mukkulan kirjastossa on kevään aikana sotkettu paikkoja iltaisin.

Sekä Lahdessa että Iitissä ilkivallantekijät ovat menneet kirjastoihin omatoimiasioinnin aikana samalla ovenavauksella muiden asiakkaiden kanssa. Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja tunnuksella, mutta sotkijoista ainakaan osalla ei ole ollut oikeutta omatoimikirjaston käyttöön.

Mukkulan kirjastossa omatoimiasiointi on poissa käytöstä remontin vuoksi syksyyn saakka. Viime syksynä omatoimiasioinnin aukioloaikoja rajoitettiin epäasiallisen käyttäytymisen vuoksi.

Iitissä omatoimikirjaston käyttöä ei haluta rajoittaa ongelmien vuoksi, vaan tekijöitä on pyritty tunnistamaan koulun henkilökunnan avulla ja lasten vanhempiin on oltu yhteydessä.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.