Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten puoluevaltuusto kannattaa Nato-jäsenyyttä – Purra: "Mandaatti on erittäin vahva"

Päätös syntyi äänin 61–3 jäsenyyden puolesta. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on tyytyväinen päätökseen.

Riikka Purra kertoo puolueensa Nato-kannasta
Riikka Purra kertoo puolueensa Nato-kannasta

Perussuomalaisten puoluevaltuusto on päättänyt kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Käytiin vilkasta keskustelua, lähes kolmekymmentä puheenvuoroa. Tuli myös vastaesitys pohjaesitykselle, joka oli Nato-jäsenyyttä kannattava. Äänestimme, ja ei-ääniä, eli vastaan, tuli kolme ja puolesta 61. Tulos on täysin selvä, ja yleinen ilmapiiri ja kannanotot lähestulkoon kaikki Naton puolesta, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa lauantaina.

– Olen erittäin tyytyväinen tähän. Mandaatti on erittäin vahva, Purra toteaa.

Perussuomalaisten puoluevaltuuston tiedotustilaisuus venyi tunnin alkuperäisestä aikataulustaan.

Aiemmin Helsingissä pitämässään avauspuheessa ja poliittisessa tilannekatsauksessa Purra sanoo puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän sekä lähes kaikkien kansanedustajien kertoneen kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

– Suomen turvallisuustilanne on Venäjän toiminnan seurauksena heikentynyt. Pienet virheet tai onnettomuudet voivat eskaloida tilannetta, sanoi Purra poliittisessa tilannekatsauksessa.

Perussuomalaisten Nato-päätös ei ole yllätys, sillä puolueen eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat aiemmin jo ilmaisseet suhtautuvansa myönteisesti Suomen Nato-jäsenyyden edistämiseen.

Eduskunta käsittelee parhaillaan turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa, niin kutsuttua Nato-selontekoa.

Suomen odotetaan tekevän päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta toukokuun puolivälissä.

Puheenjohtaja Riikka Purra ja puoluesihteeri Arto Luukkanen perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa.
Perussuomalaisten pitämä tiedostustilaisuus puolueen Nato-kannasta kokonaisuudessaan.

Aamun linjapuhe painotti turvallisuusympäristön muutosta ja huoltovarmuutta

Aamun puheessaan Purra otti kantaa myös Suomen huoltovarmuuteen. Venäjän fossiilienergiasta luopuminen on Purran mukaan kannatettava tavoite.

– Kyse on nimenomaan turvallisuuspolitiikasta, toteaa Purra.

Samalla puheenjohtaja kritisoi hallituksen ilmastopolitiikkaa ja otti kantaa turvetuotantoon ja kivihiilivoimaloihin. Ne ovat Purran mukaan säilytettävä huoltovarmuuden kannalta oleellisina varavoimalaitoksina.

– Hiilineutraalisuus ja muut tavoiteaikataulut on siirrettävä ainakin väliaikaisesti ohjeellisiksi alaviitteiksi.

Purra nosti myös kotimaisen maatalouden yhdeksi tärkeäksi huoltovarmuusasiaksi ja kritisoi hallitusta siitä, ettei tämä ole pystynyt asettamaan asioita uuteen tärkeysjärjestykseen.

– Perussuomalaisten mielestä verotusta pitää alentaa. Menokohteista tulee poistaa hankkeet, jotka eivät ole välttämättömiä ja joista ei ole suomalaisille yhtään mitään hyötyä.

PS: Rajat voitava sulkea hybridiuhan takia

Puolueen mukaan esityksessä ei ole keinoja, joilla estettäisiin siirtolaisten käyttäminen painostuskeinona. Venäjän pelätään tuovan laajoin joukoin siirtolaisia Suomen rajalle hakemaan turvapaikkaa.

Perussuomalaisten mielestä Suomen pitäisi pystyä lopettamaan tällaisessa hybridivaikuttamisessa turvapaikkahakemusten vastaanotto ja sulkea rajat kokonaan.

– Tämä esitys on täysin torso, se ei vastaa niihin uhkiin turvallisuusympäristön muutoksessa mihin sen pitäisi vastata, Purra kommentoi avauspuheen jälkeen.

Hallitus selvittää vielä, miten laajasti turvapaikkahakemusten vastaanottamista voitaisiin rajoittaa poikkeustilanteissa.

Valmiuslain muutoksia ryhdyttiin valmistelemaan helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Pikamuutoksilla korjataan valmiuslain puutteita hybridiuhkiin liittyen.

Muutokset koskevat poikkeusolojen julistamista, rajaturvallisuutta ja tietoliikennettä.

Hallitus haluaa valmiuslain uudet pykälät voimaan ennen kesää.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Puheenjohtaja Riikka Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa.
Katso tästä koko Riikka Purran aamuinen puhe.

Lue lisää:

.
.