Hyppää sisältöön

Helsingin areenan myyjien olisi pitänyt tajuta venäläisen rahan riskit, sanovat toimittajat

Suomessa takavarikoidaan nyt venäläisten oligarkkien omaisuutta. Omaisuuden myyminen oligarkeille herättää kysymyksen, olisiko myyntiin liittyvät riskit pitänyt tajuta aikoja sitten.

Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen kritisoi kovin sanoin Harry Harkimoa
Ilta-Sanomien urheilutoimittaja Vesa Rantanen kritisoi kovin sanoin Harry Harkimoa

Pakotteiden kohteena olevien venäläisten liikemiesten omaisuutta on takavarikoitu myös Suomessa.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että ulosottolaitos on takavarikoinut jääkiekkoseura Jokerien ja entisen Helsingin areenan (sponsorinimi Hartwall-arena) omistajina tunnetuksi tulleiden Rotenbergien autoja ja veneitä sekä Gennadi Timtshenkon areena-omistuksia.

Ylen aamussa keskusteltiin siitä, olisiko venäläisen rahan riskit pitänyt ymmärtää paremmin Suomessa.

– Silloin ehkä tiedettiin aavistus, mutta myöhemmin on ymmärretty hyvin kirkkaasti, että kysymys on strategisesta peliliikkeestä, Kremlin ohjailemasta. Ensinnäkin, areena sijaitsee äärimmäisen kiinnostavassa paikassa strategisesti, Suomen päärautatien ydinkohdassa ja hyvin keskeisellä paikalla Helsinkiä, Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esihenkilö Vesa Rantanen huomautti Ylen aamussa perjantaina.

Myös jääkiekkosarja KHL, johon Jokerit myös siirtyi, on ollut hyvin tärkeä osa Venäjän pehmeätä vaikuttamista sekä ulospäin että sisäpoliittisesti, Rantanen toteaa.

Rantasen mukaan on vain loogista, että oligarkit halusivat ostaa Jokerit, koska KHL halusi laajentua länteen.

– Ruotsalaisethan kieltäytyivät ehdottomasti ja ilmoittivat, kun Gennadi Timtshenko ja kumppanit kävivät kyselemässä, että pois pois, me emme tarvitse teidän veriruplianne.

Jääkiekkolegenda Jari Kurri ilmoitti ostaneensa Jokerit huhtikuussa. Seurasta 40 prosentti ennen kauppaa omisti venäläinen kaivosjätti Norilsk Nickel, jonka pääomistaja on venäläisoligarkki Vladimir Potanin.

Venäläisen rahan liikkeitä tutkinut Ylen toimittaja Jyri Hänninen katsoo, että venäläisen rahan alkuperä ja siihen liittyvät riskit olisi pitänyt ymmärtää.

– Kyllähän 2013 nähtiin jo, että se oligarkkien raha oli kyseenalaista, Hänninen sanoo.

Kun Putin nousi valtaan, hän laittoi oligarkit ruotuun, mutta nosti uusia tilalle.

– Ja kuinkas ollakaan, jokainen näistä äkkirikastuneista uusista oligarkeista on Putinin vanhoja ystäviä. Eli hän junaili ystävilleen valtavan omaisuuden. Osa näistä ystävistä on nyt sitten hankkinut Suomesta kiinteistöjä, kuten entinen Hartwall-areena. Jos ajatellaan esimerkiksi Gennadi Timtshenkoa, niin hän on melkein kaikkein lähintä ydintä ja ystäväpiiriä, jota Vladimir Putinilla on, Hänninen muistuttaa.

Yle yritti tavoittaa poliitikko ja liikemies Hjallis Harkimoa kommentoimaan aihetta, mutta häntä ei saatu kiinni perjantaina yrityksistä huolimatta.

Voit katsoa koko keskustelun täältä.

Lue myös:

.
.