Hyppää sisältöön

Jurvalainen Juha Järvinen vastasi mystiseen sähköpostiin, ja nyt viikinkielokuvassa The Northman soivat eteläpohjalaiset noitarummut

Alexander Skarsgårdin ja Nicole Kidmanin tähdittämässä elokuvassa on neljä Juha Järvisen käsityönä valmistamaa noitarumpua.

Juha Järvisen rumpuihin voi tutustua muun muassa Jurvassa Etelä-Pohjanmaalla, missä hänellä on taidemajatalotoimintaa. Kuva: Barbara Kaucher

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jurvalaisen Juha Järvisen sähköpostissa oli tammikuussa 2020 mystinen viesti, jossa oli kuva Järvisen valmistamasta noitarummusta ja kysymys, voisiko sen tyyppisen saada käytettäväksi elokuvaproduktiossa.

Järvinen kertoo epäilleensä hiukan viestin aitoutta, mutta kertoillleensa kysyjälle pitkät pätkät pohjoismaisten rumpujen historiaa.

– Googlasin viestin lähettäjän, ja kävi ilmi, että hän toimii lavastemestarina Hollywoodissa.

Järvistä pyydettiin valmistamaan neljä rumpua 900-luvun viikingeistä kertovaan elokuvaan.

Vaikka noitavainojen aikaan rummut on melko järjestelmällisesti tuhottu, ja tallessa olevat piirrokset vanhimmistakaan rummuista eivät sinne asti yllä, Järvinen otti haasteen vastaan.

Nyt vastikään ensi-iltaan tulleessa Robert Eggersin The Northman-elokuvassa nähdään jurvalaiset noitarummut. Elokuvassa viikinkiprinssi lähtee kostamaan isänsä murhan.

– Viikinkisaagat kertovat, että suomalaisilta noidilta käytiin kysymässä apua sotaonneen ja merenkäyntiin. Se ei ole fiktiivistä elokuvamaailmaa, Järvinen kertoo.

"Oltaisiin voitu lavastaa vaikka koko leffa"

Järvinen valmistaa rummut pääosin poronnahkaa tai kotiseudun metsästäjiltä saamaansa kauriin- ja peurannahkaa käyttäen. Puuosat ovat haapaa, tervaleppää tai tammea.

– Yritän tehdä rummut mahdollisimman lähituotantona ja eettisesti sekä ekologisesti kestävästi, Järvinen sanoo.

Seuraavasta projektista Järvisellä ei ole vielä varmaa tietoa, mutta vähän sen suuntaisia kyselyjä on tullut, että rumpuprojekti voi saada jatkoa.

Järvinen kertoo katselleensa The Northman-elokuvan lavasteita erityisen tarkasti.

– Meillä on täällä Jurvassa niin paljon ammattitaitoa, että oltaisiin voitu lavastaa vaikka koko leffa.

Lue seuraavaksi:

.
.