Hyppää sisältöön

Ammu nivusiin, älä sydämeen, sanotaan nyt pikkukaupungin poliisin ohjeissa USA:ssa – paikallinen Ylelle: pelkään ja välttelen poliisia

Yhdysvalloissa poliisi ampuu vuosittain noin tuhat ihmistä kuoliaaksi ja luottamus poliisiin on heikko. Syvän etelän raamattuvyöhykkeellä kourallinen poliiseja yrittää tehdä asialle jotakin.

Me kaikki pelkäämme ammutuksi tulemista, sanoo Yhdysvaltain LaGrangessa asuva Sheila Merriweather.
Me kaikki pelkäämme ammutuksi tulemista, sanoo Yhdysvaltain LaGrangessa asuva Sheila Merriweather.

LAGRANGE Ensimmäinen luoti osuu reiteen. Seuraava nivusiin ja kolmas navan viereen. 39-vuotiaan Ronald McCormickin ote viidakkoveitsestä kirpoaa hänen lyyhistyessä maahan, syyskuisena iltana LaGrangen pikkukaupungissa, Georgian osavaltiossa.

Muutaman metrin päässä poliisi seisoo edelleen pingottuneessa asennossa, ase kohotettuna.

29-vuotiaan David Horsemanin hengitys on kiivasta. Viisi vuotta poliisina työskennellyt ja sotaakin nähnyt entinen merijalkaväen sotilas on juuri ampunut ihmistä ensimmäistä kertaa elämässään.

– Ihmisen ampuminen ei tuota minulle mielihyvää, mutta jos olen siihen pakotettu niin en epäröi.

Useista vakavista rikoksista etsintäkuulutettu veitsimies selvisi hengissä ja se ei ollut sattumaa.

Horseman oli nimittäin hiljattain koulutettu ampumaan uhkaavaa vaaraa ensiksi alavartaloon.

Laukaise ja lamauta, älä tapa

Noin 30 000 asukkaan LaGrange on unelias pikkukaupunki Georgian osavaltiossa, noin tunnin ajomatkan päässä Atlantasta. Kaupungin laitamilla sijaitsee poliisin ampumarata. Siellä on viime aikoina iskostettu paikallisiin poliiseihin uutta asennetta ampuma-aseen käyttöön.

– Täydet pisteet, sanoo LaGrangen poliisilaitoksen ase- ja ampumakouluttaja Joshua Clower. Hän merkkaa paksulla tussilla ihmisvartalon muotoiseen maalitauluun ilmestyneet luodinreiät.

Meneillään on poliisin ampumaharjoitus. Ylikomisario Dale Strickland on ampunut neljätoista kertaa maalitaulun keltavihreään alavartaloon. Neljä luotia puhkaisi punaisen ylävartalon ja kaksi laukausta osui päähän.

Pyrimme ampumaan ensin keltaisiin ja vihreisiin osiin, jossa henkiinjääminen on todennäköisempää. Vasta sen jälkeen tähtäämme rintaan tai päähän, kertoo ampumakouluttaja Joshua Clower. Kuva: Tony Johansson

Harjoituksen tarkoituksena on lamauttaa uhkaavaa henkilö ampumalla ensiksi alas, lantion seudulle, nivusiin ja reisiin, ja vasta tarvittaessa askel askeleelta ylöspäin keuhkojen ja sydämen kohdalle.

– Tarkoitus on vähentää todennäköisyyttä, että laukaus on tappava, Clower sanoo.

Äkkiseltään voisi ajatella, että tämä on itsestään selvää, mutta näin ei ole ainakaan Yhdysvalloissa.

Perinteisesti poliiseja opetetaan ampumaan heti ylävartaloon, jossa sijaitsevat ihmisen elintoiminnoille tärkeimmät elimet, ja johon on helpointa osua.

LaGrange on tiettävästi ainoa poliisilaitos koko maassa, jossa harjoitellaan vähemmän tappavaa aseen käyttöä.

– Pidimme ideaa alunperin ihan hulluna. Se soti täysin sitä vastaan, miten meitä on aikaisemmin koulutettu, sanoo Clower, joka poliisipäällikön määräyksestä alkoi tutkia asiaa.

Tuloksena oli 500 sivun pumaska, jossa kerrotaan, että lantioon tai alavartaloon ammuttu luoti saattaa pysäyttää lähestyvän uhan tehokkaammin kuin rintaan kohdistettu laukaus. Samalla eloonjäämisen mahdollisuus kasvaa.

Noin joka neljäs Yhdysvalloissa poliisin luoteihin kuollut (siirryt toiseen palveluun)henkilö oli varustautunut jollain muulla kun ampuma-aseella. Näitä tilanteita varten LaGrangen poliisi haki uusia toimintamalleja.

Arvio: Poliisi ampuu vuosittain noin 50 perusteetta

Mies uudistuksen takana on neljänkymmenen vuoden kokemuksen omaava syvän etelän sheriffi, Louis Dekmar.

Ajatus ampuma-aseen käytön uudistamisesta syntyi kuitenkin ulkomailla.

– Kaksikymmentä vuotta sitten tutustuin Israelin poliisin käytäntöihin ja huomasin että heillä, päin vastoin kuin meillä Yhdysvalloissa, poliisit opetetaan ampumaan vähemmän vaarallisiin ruumiinosiin.

Vuosien varrella Dekmar törmäsi samoihin käytäntöihin muissakin maissa.

Kännykkävideoiden aikakaudella Dekmarilla alkoi raksuttaa.

Hän kävi läpi lukuisia videoita ampumistilanteista Yhdysvalloista. Niissä aseensa esiin vetäneet poliisit rauhoittelivat uhkaavasti käyttäytyviä, lyömä- tai teräaseella varustautuneita ja henkisesti sairaita ihmisiä.

– Poliisit turvautuivat koulutuksessa opittuihin käytäntöihin ja ampuivat ylävartaloon. Useasti poliiseilla olisi ollut aikaa tähdätä vähemmän tappavaan ruumiinosaan.

Dekmar arvioi että poliisi ampuu vuosittain noin viisikymmentä ihmistä kyseenalaisin perustein.

Jos pystymme säästämään ihmishengen ampumalla alavartaloon, se kasvattaa poliisia kohtaan tuntemaa luottamusta, sanoo poliisipäälikkö Louis Dekmar Kuva: Tony Johansson

Viime vuosina laajalti huomiota saanet tapaukset, kuten George Floydin murha sekä Breonna Taylorin ja Jacob Blaken ampumiset, ovat murentaneet varsinkin mustien amerikkalaisten poliisia kohtaan tuntemaa luottamusta.

– Kun ihmiset näkevät näitä ampumisia niin se järkyttää heitä, niin kuin minuakin.

Ampumaohjeistuksen uusiminen voi Dekmarin mielestä olla avain parempaan.

Dekmar uskoo, että yleinen luottamus poliisin voi kasvaa, mikäli poliisi voi osoittaa, että ampumisen tarkoitus oli lamauttaa. Tilanne on vielä parempi, jos ammuttu selviää hengissä.

– Se taas parantaa yleisellä tasolla mahdollisuuksiamme tehdä tehokasta poliisityötä.

LaGrangen poliisi on turvautunut aseen käyttöön ainoastaan kaksi kertaa uudistuksen astuttua voimaan.

Käytäntö ei ole ottanut tuulta alleen, vaikka kiinnostusta löytyy

Pienen poliisilaitoksen kokeilu on herättänyt paljon mielenkiintoa poliisipiireissä ympäri maan. Yli sata poliisilaitosta tai muuta viranomaista on lähettänyt edustajiaan tutustumaan Dekmarin ajatuksiin.

– Jotkut ovat olleet aidosti kiinnostuneita. Toiset ovat tulleet, jotta he voisivat sanoa tutustuneensa asiaan. Sitten on jonkin verran sellaisia, jotka ovat tulleet varta vasten kertomaan vastustavansa uudistusta.

Arvostelijoiden mukaan uudet ampumaohjeet vaarantavat poliisien hengen. Kriitikoiden mukaan alaraajoihin tai alavartaloon on vaikea osua nopeassa ja dynaamisessa tilanteessa. Vielä ainakaan LaGrangen uudet otteet eivät näytä levinneen muualle.

– Ei se mitään. Minullakin kesti kymmenen vuotta ymmärtää asia, Dekmar sanoo optimisesti.

Poliisi: “En halua riistää kenenkään henkeä”

LaGrangen poliisilaitoksella 85 lainvalvojaa on saanut uuden ampumakoulutuksen. Puolen tusinaa heistä seisoo eräänä torstai-iltana käskynjakohuoneen takaseinää vasten oikea käsi rinnalle nostettuna.

Etelän raamattuvyöhykkeellä työvuoro alkaa rukouksella ja lippuvalalla.

– Pidän työstäni. Se on vaihtelevaa. Koskaan ei tiedä, mitä työvuoron aikana tulee vastaan, sanoo Cody Bell, neljättä vuotta poliisina toimiva kotikaupungin poika.

Iltapartioon Bell ottaa virka-aseen lisäksi haulikon, jonka hän lataa valmiiksi ennen kuin heittää sen poliisiauton takakonttiin.

– Kyllä tämä ajoittain on pelottavaa, mutta sen kanssa on opittava elämään.

Cody Bell on uransa aikana joutunut useasti vetämään aseensa esiin virantoimituksessa, mutta vielä koskaan hän ei ole laukaisut sitä.

– Olen ollut onnekas siinä mielessä. En todellakaan halua riistää kenenkään henkeä.

Katso lisää Bellin kommentteja alla olevasta videosta:

Cody Bell LaGrangen poliisista pitää itseään onnekkaana, koska ei ole joutunut laukaisemaan asettaaan uhkatilanteissa.
Cody Bell LaGrangen poliisista sanoo olevansa onnekas, koska hän ei ole vielä partioidessaan joutunut laukaisemaan asettaan.

Bell suhtautui aluksi epäillen poliisipäällikön uusiin ampumaohjeisiin. Hän pohti päätöksentekoa nopeissa tilanteissa ja sitä, miten vaikeaa on tähdätä vaikeasti osuttaviin ruumiinosiin vaaratilanteessa.

– Pelkäsin että siitä muodostuisi meille ylimääräinen henkinen taakka. Poliisit saattaisivat alkaa kyseenalaistaa omia ratkaisujaan.

Bell muutti mieltään käytyään koulutuksen. Nyt hän ymmärtää, että alaraajoihin ampuminen, silloin kun kuolettavan voiman käyttö on oikeutettua, ei ole vaatimus vaan lisävaihtoehto.

– Ehkä jotkut isosti mediassa olleet poliisin ampumiset olisivat menneet toisin, jos tämä käytäntö olisi ollut käytössä muuallakin.

Viime vuoden aikana 30 000 asukkaan pikkukaupungissa, LaGrangessa, poliisi ampui ihmistä kaksi kertaa. Toinen uhreista selvisi hengissä uuden ampumakolutuksen ansiosta. Kuva: Tony Johansson

“Pelkään että he ampuvat minut“

Yhdysvalloissa poliisi ampuu vuosittain noin tuhat ihmistä kuoliaaksi (siirryt toiseen palveluun).

Väkimäärään suhteutettuna afroamerikkalaisia (siirryt toiseen palveluun)menehtyy poliisin luoteihin, tutkimuksesta riippuen, kaksin- tai kolminkertainen määrä valkoihoisiin verrattuna.

LaGrangen köyhissä ja pääosin mustien asuttamissa kaupunginosissa poliisille ei löydy luottamusta.

– Jos poliisiauto ajaa tästä ohi niin käännän kasvoni pois. Koska minulla on huppari ja olen tämän näköinen, he luulevat minua heti jengiläiseksi, sanoo Isaac Lawson, joka myöntää pelkäävänsä poliisia.

– He ovat liian hanakoita käyttämään asetta, jos he esimerkiksi pysäyttävät auton ja joku tekee väärän liikkeen.

Kyllä minä pelkään poliisia. He ovat liian hanakoita käyttämään asetta, kertoo Isaac Lawson. Kuva: Tony Johansson

Paikallisen poliisin uudesta aseenkäyttöohjeistuksesta Lawson ei ole kuullut mitään. Hän toivoo, että poliisi pystyisi useammin ratkaisemaan tilanteen vaikka kaasusumutteella tai etälamauttimella.

– Ei kaikki poliisit kuitenkaan pahoja ole, Lawson arvioi.

Parin korttelin päässä Sheila Merriweather istuu ränsistyneellä kuistilla miesystävänsä kanssa.

Myös Merriweather välttelee poliisia, joka hänen mielestään ahdistelee köyhiä asukkaita.

– He seuraavat autolla kadulla käveleviä ikään kuin odottaen, että he enemmin tai myöhemmin tekevät jotain lainvastaista.

Merriweather ei epäröi myöntää, että hän afroamerikkalaisena pelkää poliisin luoteja.

– Pelkään, että joudun tilanteeseen jossa poliisit epäilevät minun tehneen jotain ja että tilanne riistäytyy käsistä ja he ampuvat minut. Kaikkihan sitä pelkäävät.

Lue myös:

.
.