Hyppää sisältöön

Kevätkylvöt pääsemässä vauhtiin Etelä-Pohjanmaalla – viljelijät miettivät nyt, kuinka paljon kallista lannoitetta kannattaa maahan levittää

Vaikka maassa on vielä paikoin lunta, on vapun tienoo tavallinen aika aloittaa kylvöt.

Sikatilan isäntä Antti Hyppönen katsoo kameraan mustassa takissa ja pipossa.
Tämän kevään kylvöjä leimaa huoli lannoitteiden, sähkön ja polttoaineiden kallistumisesta

Hyppösen tilalla Isossakyrössä maatalousyrittäjä Antti Hyppönen, on jo äestänyt ja aloittanut nyt härkäpavun kylvämisen.

Viileä kevät on viivästyttänyt pelloille pääsyä, sillä paikoitellen pohjalaismaakunnissa lumi on pysynyt pelloilla tavallista pitempään.

Vaikka maassa on vielä paikoin lunta, on vapun tienoo tavallinen aika aloittaa kylvöt. Aikanaan kyseinen härkäpapusato tullaan käyttämään oman tilan sikojen rehuna.

Härkäpavut ovat kevään ensimmäisiä viljeltäviä lajeja. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kasvintuotannon asiantuntija Päivi Koivusalo ProAgriasta sanoo, että maailmantilanne tuo nyt haasteita esimerkiksi lannoituksen suunnitteluun. Rajusti kallistuneiden lannoitteiden hinnat alkavat olla jo huoltovarmuusasia.

Viljelijä joutuu nyt miettimään entistä tarkemmin lannoitteen määrää; kuinka paljon vähemmän voi kallista lannoitetta levittää sadon siitä liikaa kärsimättä.

Hyppösen onneksi hän hankki lannoitteensa ennen hintojen nousua.

Tilojen tulevaisuus huolestuttaa

Ukrainan sodan takia sähkön ja polttoaineen hinnat ovat nousseet merkittävästi. ProAgrian Päivi Koivusalon mukaan kasvaneet kustannukset ovat aiheuttaneet epävarmuutta viljelijöiden keskuudessa.

Valtakunnalliseen maatalouden neuvonta ja kehittämisorganisaatio ProAgriaan on tullut paljon yhteydenottoja aiheesta.

– On jouduttu tekemään uusia laskelmia ja suunnitelmia, Koivusalo kertoo.

Hintojen nousun seurauksena viljelysuunnitelmissa asetettuja satotavoitteita ei välttämättä saavuteta.

– Nyt täytyy pohtia voidaanko tavoitteita laskea ja millaiset seuraukset sillä on, Koivusalo sanoo.

Tuleva aiheuttaa päänvaivaa useilla tiloilla. Hyppönen on siirtänyt ajatukset tulevaisuuteen ja pohtii esimerkiksi sijoittamista biokaasulla toimivaan traktoriin viljelykustannusten laskemiseksi.

Toivoakin on.

– Kevään lähestyessä selkeästi huomaa, miten viljelijöissä nousee into tehdä töitä ja tuottaa kotimaista ruokaa, Koivusalo toteaa.

Pelloilla ovat reilun viikon sisällä käynnistymässä kylvötyöt. Maatalousyrittäjien kevättä varjostavat maatalouden tuotantokustannusten nousu ja kannattavuuden heikkeneminen. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lue lisää aiheesta:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 3.5. kello 23:een saakka.

.
.