Hyppää sisältöön

Lumi tuhosi Ikosten talosta koko terassin, mutta korvauksia ei ole tiedossa – taustalla yksi vakuutusalan yleisimmistä linjauksista

Runsasluminen talvi on aiheuttanut monenlaisia vaurioita pientalojen pihoille. Pohjois-Karjalan Kontiolahdella lumi tuhosi omakotitalon terassin. Vakuutusyhtiöt eivät korvaa tämäntyyppisiä vahinkoja.

Anne ja Pasi Ikosen romahtanut terassi on vasta hiljalleen alkanut paljastua lumen alta. Talon seinään tullut reikä on paikattu. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Maaliskuun 19. päivänä Anne ja Pasi Ikosen tontilla rymisi.

Pariskunnan uudehko, tiilikattoinen omakotitalo oli kestänyt pohjoiskarjalaisen sään muutoksia 14 talvea peräkkäin, mutta tuona aurinkoisena lauantaina putki päättyi.

Takapihan jykevä terassi romahti ryskyen maan tasalle.

– Kyllä se sanattomaksi veti. Olin puhdistanut katolta lumet kahteen otteeseen, mutta painoa oli näköjään silti liikaa, Pasi Ikonen kertoo päätään pudistellen.

Sinisen omakotitalon luminen takapiha. Talossa on leveä terassi.
Sinisen omakotitalon luminen takapiha. Talon leveä takaterassi on romahtanut maahan. Talon seinässä on leveä, paikattu reikä.
Ikosten terassi oli kooltaan yli kymmenen neliömetriä. Terassin katto oli jämerä.

Ikoset eivät olleet kotona, kun täystuho tapahtui. He kuulivat romahduksesta tyttäreltään, joka vietti talossa aikaa ystävänsä kanssa.

Onnettomuus repi talon seinään suuren reiän, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

– Vain hetkeä aiemmin tytär oli kävellyt terassilta sisään, joten kyllä tässä oli suojelusenkelit matkassa, Anne Ikonen sanoo.

Vakuutusyhtiöt nihkeitä korvaamaan

Alkujärkytyksestä toivuttuaan Ikoset ottivat yhteyttä vakuutusyhtiöönsä. Sieltä todettiin, että korvauksia ei makseta.

Lumen ja jään painoon liittyvät vahingot eivät käytännössä koskaan sisälly kotivakuutuksiin.

– Suomalaiseen talveen kuuluu lumi. Joskus sitä on enemmän, joskus vähemmän. Kiinteistön omistajan vastuulla on pitää huoli, ettei siitä aiheudu vahinkoja tontilla, If Vakuutuksen korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen tiivistää.

Ikoset aikovat raivata romahtaneen terassin pihaltaan sitten, kun lumet ovat kokonaan sulaneet. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Virtasen mukaan kyseessä on yksi suomalaisen vakuutusalan yleisimmistä linjauksista. Tämä vahvistetaan Ylelle myös Pohjola Vakuutuksesta ja Lähitapiolasta.

Viime viikkoina vakuutusyhtiöt ovat saaneet runsaasti yhteydenottoja lumivahingoista esimerkiksi Itä-Suomessa, jossa talvi oli paikoin poikkeuksellisen luminen.

– Normaalia enemmän on yhteyttä nyt otettu. Rikki on mennyt monenlaista pientä ja isoa – oikeastaan kaikkea, mitä tonteilta voi löytyä, Lähitapiola Idän hallinto- ja korvausjohtaja Artturi Alaharjula kertoo.

Näkemyserojakin löytyy

Joensuulaisen Merja Kuisminin pihalta lumi rikkoi kasvihuoneen. Kuisminin mielessä ei ole käynyt hetkeäkään, että hän ottaisi yhteyttä vakuutusyhtiöön.

– Parin satasen kulut tästä tuli, mutta oma vika. Olisi pitänyt tajuta itse, Kuismin toteaa.

Merja Kuismin pitää kasvihuoneensa rikkoutumista harmillisena juttuna, joka olisi ollut estettävissä. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Niin ikään joensuulainen Mirva Laasonen on vähemmän ymmärtäväinen. Hänen perheensä omakotitalolle lumi teki vielä määrittelemättömän suuruiset vahingot, kun se katolta pudotessaan rikkoi ikkunoiden rakenteita.

Laasosen mielestä katon tyhjentäminen lumesta ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista. Vakuutusyhtiöille tämänkaltaiset näkemyserot ovat tuttuja, If Vakuutuksen Virtanen myöntää.

– Useimmiten asiakkaat kuitenkin ymmärtävät, kun perustelemme. On eri asia, jos myrsky kaataa talon päälle puun kuin jos talon päälle sataa koko talven ajan lunta, Virtanen sanoo.

Lumen painosta rikkoontuneet piha-aidat ovat Joensuun seudulla juuri nyt yleinen näky. Kuva: Petri Karvinen / Yle

“Emme syyttele ketään”

Kontiolahtelaiset Ikoset pohtivat yhä, voisivatko he saada omaan vahinkoonsa jostakin korvausta.

Ikoset aikovat rakentaa uuden terassin kesällä. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Pariskunta on ollut yhteydessä vakuutusyhtiön lisäksi myös talonsa rakentajaan. Ikosten koti on pakettitalo, jonka valmistajan vastuu rakenteiden kestävyydestä on umpeutunut muutama vuosi sitten.

– Emme syyttele ketään, mutta luulisi rakentajaa kiinnostavan, että näin voi tapahtua, Pasi Ikonen sanoo.

– Rakennamme terassin nyt joka tapauksessa uudestaan. Näillä puun hinnoilla siitä tuskin alle kymppitonnilla selviää, hän jatkaa.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 1.5. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

.
.