Maaliskuun 19. päivänä Anne ja Pasi Ikosen tontilla rymisi.
Pariskunnan uudehko, tiilikattoinen omakotitalo oli kestänyt pohjoiskarjalaisen sään muutoksia 14 talvea peräkkäin, mutta tuona aurinkoisena lauantaina putki päättyi.
Takapihan jykevä terassi romahti ryskyen maan tasalle.
– Kyllä se sanattomaksi veti. Olin puhdistanut katolta lumet kahteen otteeseen, mutta painoa oli näköjään silti liikaa, Pasi Ikonen kertoo päätään pudistellen.
Ikoset eivät olleet kotona, kun täystuho tapahtui. He kuulivat romahduksesta tyttäreltään, joka vietti talossa aikaa ystävänsä kanssa.
Onnettomuus repi talon seinään suuren reiän, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.
– Vain hetkeä aiemmin tytär oli kävellyt terassilta sisään, joten kyllä tässä oli suojelusenkelit matkassa, Anne Ikonen sanoo.
Vakuutusyhtiöt nihkeitä korvaamaan
Alkujärkytyksestä toivuttuaan Ikoset ottivat yhteyttä vakuutusyhtiöönsä. Sieltä todettiin, että korvauksia ei makseta.
Lumen ja jään painoon liittyvät vahingot eivät käytännössä koskaan sisälly kotivakuutuksiin.
– Suomalaiseen talveen kuuluu lumi. Joskus sitä on enemmän, joskus vähemmän. Kiinteistön omistajan vastuulla on pitää huoli, ettei siitä aiheudu vahinkoja tontilla, If Vakuutuksen korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen tiivistää.
Virtasen mukaan kyseessä on yksi suomalaisen vakuutusalan yleisimmistä linjauksista. Tämä vahvistetaan Ylelle myös Pohjola Vakuutuksesta ja Lähitapiolasta.
Viime viikkoina vakuutusyhtiöt ovat saaneet runsaasti yhteydenottoja lumivahingoista esimerkiksi Itä-Suomessa, jossa talvi oli paikoin poikkeuksellisen luminen.
– Normaalia enemmän on yhteyttä nyt otettu. Rikki on mennyt monenlaista pientä ja isoa – oikeastaan kaikkea, mitä tonteilta voi löytyä, Lähitapiola Idän hallinto- ja korvausjohtaja Artturi Alaharjula kertoo.
Näkemyserojakin löytyy
Joensuulaisen Merja Kuisminin pihalta lumi rikkoi kasvihuoneen. Kuisminin mielessä ei ole käynyt hetkeäkään, että hän ottaisi yhteyttä vakuutusyhtiöön.
– Parin satasen kulut tästä tuli, mutta oma vika. Olisi pitänyt tajuta itse, Kuismin toteaa.
Niin ikään joensuulainen Mirva Laasonen on vähemmän ymmärtäväinen. Hänen perheensä omakotitalolle lumi teki vielä määrittelemättömän suuruiset vahingot, kun se katolta pudotessaan rikkoi ikkunoiden rakenteita.
Laasosen mielestä katon tyhjentäminen lumesta ei ole kaikissa tilanteissa mahdollista. Vakuutusyhtiöille tämänkaltaiset näkemyserot ovat tuttuja, If Vakuutuksen Virtanen myöntää.
– Useimmiten asiakkaat kuitenkin ymmärtävät, kun perustelemme. On eri asia, jos myrsky kaataa talon päälle puun kuin jos talon päälle sataa koko talven ajan lunta, Virtanen sanoo.
“Emme syyttele ketään”
Kontiolahtelaiset Ikoset pohtivat yhä, voisivatko he saada omaan vahinkoonsa jostakin korvausta.
Pariskunta on ollut yhteydessä vakuutusyhtiön lisäksi myös talonsa rakentajaan. Ikosten koti on pakettitalo, jonka valmistajan vastuu rakenteiden kestävyydestä on umpeutunut muutama vuosi sitten.
– Emme syyttele ketään, mutta luulisi rakentajaa kiinnostavan, että näin voi tapahtua, Pasi Ikonen sanoo.
– Rakennamme terassin nyt joka tapauksessa uudestaan. Näillä puun hinnoilla siitä tuskin alle kymppitonnilla selviää, hän jatkaa.
Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 1.5. klo 23.00 saakka.
Lue myös: