Hyppää sisältöön

Seta kiittelee, Lapuan hiippakunta jatkaa vanhalla kannallaan – näin vaasalaisseurakunnan päätös sallia samaa sukupuolta olevien vihkimiset otettiin vastaan

Lapuan hiippakunnassa noudatetaan voimassa olevaa kirkkokäsikirjaa, sanoo piispa Matti Salomäki. Vaasan Seta ry:n mukaan ruotsalaisen seurakunnan päätös on tärkeä askel kohti tasa-arvoa.

Lapuan hiippakunnassa ei liene tekeillä samanlaisia päätöksiä kuin Vaasan ruotsalainen seurakunta teki. Vaasan Setan mukaan päätös sallia samaa sukupuolta olevien vhkimiset seurakunnan tiloissa on tärkeä. (Kuvituskuva) Kuva: Yle

Lapuan hiippakunnan seurakunnissa ei ole tuomiokapitulin tietojen mukaan tehty päätöksiä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Myöskään keskustelua siitä, että jossain seurakunnassa haluttasiin toimia toisin kuin piispan ohjeistus vuodelta 2017 on, ei ole piispa Matti Salomäen mukaan tullut kapitulin tietoon.

– Kirkoissa toimitetaan vain kirkkokäsikirjan mukaisia toimituksia. Siviilivihkimisiä ei kirkoissa toimiteta ei samaa eikä eri sukupuolta oleville – vain kirkollisia vihkimisiä, Salomäki kertaa ohjeistusta.

Salomäki muistuttaa, että Kirkolliskokous ei ole vielä hyväksynyt kirkollista vihkimistä samaa sukupuolta oleville, joten Lapuan hiippakunnassa toimitaan nyt voimassa olevan ohjeistuksen ja lain mukaan.

"Kukin piispa vastaa omasta hiippakunnastaan"

Porvoon hiippakuntaan kuuluva Vaasan ruotsalainen seurakunta päätti tällä viikolla sallia samaa sukupuolta olevien parien vihkimiset seurakuntansa tiloissa.

Salomäki on asiassa vaitonainen, eikä halua ottaa kantaa toisen hiippakunnan asioihin.

– Meillä on periaate, että kukin piispa vastaa omasta hiippakunnastaan emmekä rupea toisia siinä arvostelemaan tai mittailemaan. He ovat tehneet omat ratkaisunsa omine perusteineen, ja kantavat siitä vastuuta, Salomäki sanoo.

Salomäki muistuttaa, että Vaasan ruotsalainen seurakunta on päätöksellä sallinut samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen tiloissaan, mutta edelleen papit tekevät asiassa omat ratkaisunsa.

– On kunkin papin vielä henkilökohtaisesti mietittävä haluaako toimia antamansa pappislupauksen mukaisesti vai tehdä omia ratkaisujaan.

Setassa yllätyttiin päätöksen nopeudesta

Vaasan Seta ry:n mukaan Vaasan ruotsalaisen seurakunnan päätös sallia samaa sukupuolta olevien vihkimiset tiloissaan on tärkeä, hyvä ja odotettu askel kohti tasa-arvoisempaa toimintaa.

Setasta vastataan sähköpostitse, että päätös ei ollut yllättävä, mutta yllätys oli ehkä se, että se tehtiin näin nopeasti.

Vaasan Seta ry on tehnyt Vaasan ruotsalaisen seurakunnan kanssa yhteistyötä pitkään jo sateenkaarimessun osalta. Porvoon hiippakunnan piispaa odotetaan tänä vuonna messuun vieraaksi.

Setassa toivotaan, että myös suomalaisen seurakunnan kanssa päästäisiin nykyistä parempaan yhteistyöhön.

– [Toivottavasti päätöksestä seuraa] avoimuutta ja suvaitsevaisuuden lisäystä. Tämä päätös aiheuttaa varmasti keskustelua myös seurakunnan sisällä. Toivomme, että seurakunnan ovet olisivat avoimia kaikille sukupuoleen ja seksuaalisuuteen katsomatta, Setasta vastataan.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 30. huhtikuuta kello 23.00 asti.

.
.