Hyppää sisältöön

Erkki Tuomioja käytti vappupuheessaan natsien keskitysleireiltä tunnettua Arbeit macht frei -sanontaa

SDP:n konkarikansanedustaja piikitteli puheessaan kokoomusta. Hän poisti natsien käyttämän sanonnan puheestaan verkkosivullaan todeten, ettei "halua tehdä tästä numeroa".

Demarikansanedustaja pyrki kritisoimaan sanoillaan oikeistopolitiikkoja, joiden tavoitteena on hänen mukaansa "tehdä työstä paitsi paras, myös ainoa sosiaaliturvan muoto". Kuva: Silja Viitala / Yle

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on käyttänyt vappupuheessaan natsien keskitysleireiltä tunnetuksi tullutta Arbeit macht frei (suom. työ vapauttaa) -sanontaa.

Tuomioja käytti sanoja puheen siinä osassa, jossa kommentoi erityisesti kokoomuksen tapaa korostaa työtä parhaimpana sosiaaliturvana.

Puheen loppuosassa tikunnokaan joutui kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo, jonka Tuomioja näkee hyökkäilevän Suomen sosiaaliturvaa ja hyvinvointimallia vastaan.

– Aikana jolloin työllisyysaste on noussut ennätyksellisen korkealle, ja kun oikeisto samanaikaisesti esittelee mittavia leikkausohjelmia heikommassa asemassa olevien ihmisten sosiaaliturvaan, jää jäljelle vaikutelma, että tavoitteena on Arbeit macht Frei -hengessä tehdä työstä paitsi paras myös ainoa sosiaaliturvan muoto, Tuomioja kirjoittaa puheessaan.

Natsien keskitysleirien porteilta tutuksi tulleet latautuneet sanat työn vapauttavasta vaikutuksesta on poistettu vappupuheesta, joka on kokonaisuudessaan Tuomiojan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Sanat olivat vielä mukana siinä versiossa, jonka hän lähetti tiedotusvälineille ja tiettävästi kertoi Loviisassa ja Porvoossa.

– Elämme herkkähipiäistä aikaa, enkä halua tehdä tästä numeroa, Tuomioja perustelee syytä termin poistolle verkkosivuiltaan.

Hän korostaa, että puheen pääsisältö koski Nato-kysymystä, eikä halua jatkaa keskustelua termin käytöstä sinänsä.

Sanonta oli puheen loppuosassa, jossa Tuomioja sanoi haluavansa tuoda sivujuonteena esille sen, että sisäpolitiikassa on monta avoinna olevaa kysymystä. Yksi niistä on Tuomiojan mukaan sosiaaliturvan rahoitus.

.
.