Hyppää sisältöön

Näin kunta-alan lakko vaikuttaa eri puolilla Suomea

Yle koosti, miten kunta-alan lakko vaikuttaa arkeen Suomen kymmenessä lakon piirissä olevassa kaupungissa.

Kuvituskuva. Lakolla on isoja vaikutuksia muun muassa päiväkoteihin. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tänään alkanut kunta-alan lakko sulkee kouluja ja päiväkoteja sekä vaikuttaa myös kirjastoihin ja museoihin lakon piirissä olevissa kaupungeissa. Osassa kaupunkeja lakolla on vaikutusta myös esimerkiksi terveyspalveluihin ja liikenteeseen.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry aloittavat lakot kymmenessä kaupungissa: Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Vantaalla, Oulussa, Rovaniemellä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Kunta-alan työnseisaus järjestetään 3.–9. toukokuuta. Lakon piiriin kuuluu 81 000 työntekijää.

Yle koosti, miten lakko vaikuttaa kouluihin, päiväkoteihin, kirjastoihin, museoihin ja muihin palveluihin eri puolella Suomea. Valitse haluamasi kaupunki alapuolelta:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koulut

Helsingissä peruskoulut ovat kiinni. Lakko koskee myös esiopetusta, jos sitä järjestävä koulu tai päiväkoti ei ole auki. Toisella asteella lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa (siirryt toiseen palveluun) opetus tapahtuu pääsääntöisesti etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. Helsingin työväenopistossa ja Arbiksessa suurin osa opetuksesta peruuntuu ja asiakaspalvelu sekä useimmat toimipisteet ovat suljettu.

Espoossa perusopetusta ei järjestetä (siirryt toiseen palveluun) lakon aikana. Lukioissa opetusta voidaan järjestää lähi- tai etäopetuksena.

Kauniaisissa koulut ovat suljettuina tiistaina. Kaupungin mukaan (siirryt toiseen palveluun)tilannetta katsotaan uudelleen tiistaina.

Vantaalla koulujen perusopetus ja vammaisten lasten päivätoiminta on kaupungin mukaan keskeytetty. (siirryt toiseen palveluun) Tiistaina illalla arvioidaan opetuksen järjestäminen 4.-9. toukokuuta. Myös aamu- ja iltapäivätoiminta on lakon piirissä. Lukioissa, ammattiopisto Variassa ja toisen asteen oppilaitoksissa on tehty toimintasuunnitelmat.

Turussa peruskoulut ovat kiinni ja koulujen yhteydessä olevat esikoulut ovat pääsääntöisesti suljettuna. Lukiot ovat kiinni, mutta lakkoon osallistumaton opettaja voi järjestää opetusta. Asiasta sovitaan opiskelijoiden kanssa erikseen. Turun ammatti-instituutin koulutalot ovat kiinni.

Tampereella lähes 20 000 oppilasta on jäämässä tiistaina kotiin. Tampereen kaupungin mukaan lukioissa (siirryt toiseen palveluun)opiskelijat opiskelevat etänä itsenäisesti. Tampereen seudun ammattiopistoissa opetusjärjestelyt vaihtelevat lakkopäivinä.

Rovaniemellä lakko sulkee lähes kaikki peruskoulut ja lukiot. Lukiossa työskentely jatkuu työjärjestyksen mukaisesti niissä ryhmissä, joiden opettajat eivät kuulu lakon piiriin.

Jyväskylässä lakko keskeyttää kaupungin mukaan perusopetuksen lakkopäivien aikana. Kouluista lakon ulkopuolelle on Jyväskylässä rajattu vaativaa tukea ja erityistä hoitoa tarvitsevien oppilaiden opetusryhmä, Siilinmajan Keltaiset. Jyväskylän kaupungin mukaan koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut palvelut ovat suljettuin (siirryt toiseen palveluun)a. Osa kansalaisopiston kursseista (siirryt toiseen palveluun)ja lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen opetustunneista peruuntuu.

Kuopion kaupungin mukaan opetustoimintaa ei järjestetä lakkopäivinä. (siirryt toiseen palveluun) Lakko vaikuttaa myös kuraattori- ja koulupsykologipalveluiden tarjontaan.

Päiväkodit

Helsingissä noin neljännes päiväkodeista pidetään auki koko lakon ajan. Auki pysyviä päiväkoteja on tasaisesti eri puolilla Helsinkiä. Päiväkodit täytetään jokaisena lakkopäivänä sitä mukaa, kun perheet tuovat lapsia päiväkoteihin. Työssä olevan henkilöstön määrä voi myös muuttua päivittäin.

Espoossa kunnalliset päiväkodit ovat kaupungin mukaan suljettuina (siirryt toiseen palveluun)ainakin ensimmäisenä lakkopäivänä tiistaina. Keskiviikosta alkaen joitakin päiväkoteja pidetään auki lyhyemmillä aukioloajoilla klo 8–16. Tiedot näistä päiväkodeista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla tiistaina. Päiväkoteihin otetaan lapsia sitä mukaa, kun heitä saapuu paikalle.

Vantaalla suurin osa varhaiskasvatuksen yksiköistä on suljettu. (siirryt toiseen palveluun)

Kauniaisissa Sansinpellon päiväkoti tarjoaa (siirryt toiseen palveluun)suomenkielistä varhaiskasvatusta myös Pikku Akatemian, Metsämajan, Kielikylpypäiväkodin ja Satuvuoren ryhmäperhepäiväkodin asiakkaille.

Turussa päiväkodit ovat pääsääntöisesti suljettuna, eivätkä perhepäivähoitajat ole töissä. Kaupungin mukaan muutama päiväkoti pystytään ehkä pitämään auki rajatusti.

Vain yhdeksän päiväkotia on lakkopäivinä auki Tampereella. Myös esiopetusryhmien toiminta ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminta lakkautetaan tiistaista perjantaihin.

Rovaniemen verkkosivujen mukaan lakko sulkee lähes kaikki (siirryt toiseen palveluun)Rovaniemen kunnalliset päiväkodit ja perhepäivähoidon lakkopäivinä.

Jyväskylässä päiväkodeista auki ovat vain Tapiolan vuorohoitopäiväkoti, Kukkumäen, Kotimäen ja Luhtisen päiväkodit sekä Korpilahden ja Liinalammen päiväkotien vuorohoitoryhmät.

Kuopiossa pääosa päiväkodeista ja perhepäiväkodeista on kiinni. (siirryt toiseen palveluun) Kaupungin verkkosivujen mukaan hoitoa tarjotaan lakon aikana ensisijaisesti suojelutyötä tekevien huoltajien lapsille. Nämä päiväkodit on lueteltu kaupungin verkkosivuilla.

Kirjastot

Helsingissä kirjastot ovat pääsääntöisesti kiinni (siirryt toiseen palveluun) lakon ajan. Avoinna olevista kirjastoista tiedotetaan erikseen.

Kirjastot ovat Turussa suljettuna, eivätkä kirjastoautot kulje.

Oulussa pääkirjasto on avoinna (siirryt toiseen palveluun) muuten paitsi viikonloppuna. Muut kirjastot, kirjastoautot ja omatoimet ovat alustavasti kiinni.

Tampereella kaikki kaupunginkirjaston toimipisteet ovat kiinni omatoimikirjastoja lukuun ottamatta eikä myöskään kirjastoauto kulje.

Rovaniemellä Saarenkylän kirjasto (siirryt toiseen palveluun) on kaupungin mukaan avoinna rajoitetusti. Kaikki muut kirjaston toimipisteet ovat kiinni. Kirjastoauto ei kulje. Tiedot voivat tarkentua myöhemmin.

Kuopion kaupunginkirjaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) lakko voi supistaa aukioloaikoja ja osa saattaa olla kokonaan suljettuina. Tiedot tarkentuvat tiistaina aamupäivällä.

Museot

Espoossa lakon vaikutukset (siirryt toiseen palveluun)Näyttelykeskus WeeGeen ja Talomuseo Glims toimintaan täsmentyvät. Kaupungin kulttuuritalot ovat auki lakon ajan, ellei muuta ilmoiteta.

Turussa museot ovat pääosin kiinni.

Tampereen kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun)on tietoa museoiden ja näyttelyiden aukioloajoista. Osassa voi olla poikkeuksia aukioloissa ja palveluissa.

Rovaniemen kaupungin mukaan Arktikumin näyttelyt (siirryt toiseen palveluun)ovat auki.

Jyväskylässä lakon ajan suljettuna (siirryt toiseen palveluun) on kaupungin mukaan Keski-Suomen museo. Muista poikkeavista museoiden aukioloajoista tietoja on kaupungin sivuilla.

Kuopion kaupungin mukaan (siirryt toiseen palveluun) lakko sulkee todennäköisesti kaikki museot yleisöltä.

Liikuntapaikat ja nuorisotilat

Helsingissä sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat (siirryt toiseen palveluun)ovat kaupungin verkkosivujen mukaan pääsääntöisesti suljettuina.

Espoossa osa liikuntapaikoista on kaupungin mukaan suljettuina (siirryt toiseen palveluun) ja osa ohjatuista liikuntatunneista perutaan.

Vantaalla liikuntatilat ovat kaupungin mukaan kiinni lakon aikana. Nuorisotyön palvelut ovat pääosin kiinni lakon aikana.

Turussa lähes kaikki liikuntapaikat ovat suljettuna. Liikuntapalveluiden asiakaspalvelu Kupittaalla on kiinni. Petreliuksen uimahallin kuntosali ja Paattisten kuntosali ovat auki rannekkeella. Muista mahdollisesti auki olevista liikuntapaikoista kerrotaan erikseen. Nuorisotilat ovat pääosin suljettuna. Jos jokin nuorisotila on auki, siitä kerrotaan somekanavilla erikseen.

Oulun kaupungin uimahallit sekä iso osa muistakin sisäliikuntapaikoista on suljettuina. (siirryt toiseen palveluun)Sisäliikuntapaikoista auki ovat Ouluhalli, Linnanmaan jäähalli, Värtön liikuntahalli, Toppilan liikuntatalo, Kasarmin liikuntasali sekä koulujen ja päiväkotien liikuntasalit.

Tampereella osa (siirryt toiseen palveluun)sisäliikuntatiloista, ulkoliikuntapaikoista ja uimahalleista on suljettuna.

Rovaniemen kaupungin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Uimahalli Vesihiisi on lakon ajan kiinni. Lakko voi myös vaikuttaa joidenkin nuorisotilojen aukioloaikoihin. Tilanne tarkentuu kaupungin mukaan lakon alkaessa.

Jyväskylässä lakko aiheuttaa muutoksia (siirryt toiseen palveluun) liikuntapaikkojen aukioloajoissa sekä ohjatun liikunnan palveluisssa. Nuorisotiloista muutama on todennäköisesti avoinna. Auki olevat tilat tarkentuvat myöhemmin.

Kuopiossa toimintakeskusten allastilat joudutaan sulkemaan (siirryt toiseen palveluun) lakon ajaksi ja vaikutusta voi olla Lippumäen uimahallin aukioloaikoihin.

Liikenne

Turussa joukkoliikenteessä Turun Kaupunkiliikenne Oy:n ajamat linjat ovat lakossa. Näitä ovat Fölin linjat 3, 30, 50, 51, 52, 52A, 53, 54, 55A, 58, 71, 73 ja 74.

Tampereella jää bussivuoroista ajamatta noin kolmannes. Linjat 2, 7, 17, 18, 33, 34, 35, 37, 38, 58, 82 eivät lakon aikana liikennöi. Lakko koskisi lisäksi osaa linjojen 5, 6, 8, 12, 28, 39, 45 ja 90 vuoroista.

Kuopiossa liikennöimättä jää (siirryt toiseen palveluun) linjojen vuorot 6X, 14, 19, 62-68 ja 83-86.

Jätehuolto

Lounais-Suomen jätehuollon lajitteluasemat ovat suljettuna lakon aikana.

Muut palvelut

Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin mukaan sen potilashoito voi ruuhkautua (siirryt toiseen palveluun) tiistaina 3. toukokuuta.

Espoon keskuksen asiointipiste palvelee, mutta todennäköisesti sen aukioloaikoja joudutaan supistamaan. (siirryt toiseen palveluun) Suljettuna ovat sähköisten asiointipalvelujen ja asiointipisteiden puhelin-, sähköposti- ja chat-palvelut. Espoon kaupungin mukaan lakolla voi olla suuria vaikutuksia hyvinvointi- ja terveyspalveluihin. Poikkeuksista on tietoa kaupungin verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Myös Esbo Arbiksen toimintaan lakko vaikuttaa.

Vantaalla kunta-alan lakolla on suuria vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on lueteltu kaikki normaalisti toimivat palvelut. Vantaan aikuisopiston, Vantaan kuvataidekoulun ja Vantaan musiikkiopiston opetus sekä liikunnan ja kulttuurin ohjattu toiminta saattaa keskeytyä. Lisäksi Vantaa-infot ja kaupungin puhelinpalvelut sulkeutuvat lakon ajaksi.

Kauniaisissa kansalaisopisto (siirryt toiseen palveluun) tiedottaa erikseen opiskelijoille, joiden kurssit ovat tauolla. Villa Bredan lounasravintola on suljettu.

Oulussa osa (siirryt toiseen palveluun)erityisryhmien työ- ja päivätoiminnan yksiköistä on suljettuna lakon vuoksi. Oulun kaupungin mukaan ikäihmisten päivätoiminta, Tuiran senioritoiminta ja Aino-neuvonnan asioimispiste suljetaan lakon ajaksi. Oulu10-asiointipisteet ovat suljettuina.

Jyväskylässä kuntouttavan päivätoiminnan yksiköistä joudutaan kaupungin verkkosivujen mukaan sulkemaan Vaajakoski ja Korpilahti. (siirryt toiseen palveluun) Lähitalot Piippurannan Klubi Kankaalla ja Kortteli Klubi keskustassa ovat kaupungin mukaan suljetut lakon ajan. Kassapalvelut ja joukkoliikenteen Linkki-palvelupiste ovat suljettuina lakon ajan. Tähystystutkimukset (siirryt toiseen palveluun)joudutaan keskeyttämään lakon ajaksi.

Kuopion Musiikkikeskuksen mukaan lippukassa on todennäköisesti suljettu to 5.5. ja pe 6.5. Lippukassa on kuitenkin 4.5. auki ennen illan konserttia. Kuopion kaupunginteatterilla voidaan joutua perumaan joitakin teatteriesityksiä. Myös suuhygienistien vastaanottoaikoja joudutaan perumaan. Kuopiossa vammaispalveluiden päivä- ja työtoiminnan yksitöt ovat suljettuina lakon ajan.

Turun yliopistollisen keskussairaalan välinehuollossa sairaalatarvikkeiden saatavuudessa ja kuljetuksissa on huomattavia viiveitä. Nämä saattavat johtaa hoitojen siirtämiseen. Potilaille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Myös sairaalan siivousta joudutaan järjestelemään uudelleen. Aulojen ja yleisten tilojen siivousta karsitaan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Juttua muokattu 3.5. klo 10.40. Täsmennetty kohtaan Helsingin museoista, että kunnalliset museot ovat pääsääntöisesti kiinni, mutta muuten Helsingissä suurin osa museoista on auki.

Juttua päivitetty 4.5. klo 9.43. Päivitetty tiedot Kuopion Musiikkikeskuksen lippukassan aukioloajoista.

Lue myös:

.
.