Hyppää sisältöön

Poliisilta uusia tietoja Pohjoisesplanadin kaahailusta: törmäilyä ei epäillä tahalliseksi, autossa oli kyydissä nainen

Poliisi ei tässä vaiheessa epäile, että Helsingin keskustassa vappuaattona kaahaillut 33-vuotias mies olisi tarkoituksella yrittänyt osua autollaan ihmisiin tai muihin ajoneuvoihin.

Turma-autossa oli poliisin mukaan kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Poliisi on puhuttanut häntä alustavasti. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poliisi julkaisi tiedotteen Pohjoisesplanadin liikenneonnettomuuden tutkinnasta. Epäilty on 33-vuotias mies, häntä syytetään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Haastattelussa onnettomuuden silminnäkijä Heta Pirttijärvi, 24. Toimittajana Jani Aarnio.

Poliisi ei epäile vappuaattona Helsingissä kaahanneen miehen yrittäneen tarkoituksella osua autolla ihmisiin tai muihin ajoneuvoihin. Poliisin tietojen mukaan miehen teolla ei ole mitään ideologista taustaa.

Poliisin tietojen mukaan ei ole viitteitä siitä, että epäilty olisi suunnitellut tekojaan etukäteen. Poliisi on käynyt läpi muun muassa valvontakameramateriaalia tilanteesta.

– Siinä ei ole ilmennyt merkkejä siitä, että mies olisi yrittänyt tahallaan ajaa ihmisten päältä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Lagerbohm.

Epäillyn lisäksi autossa oli kyydissä nainen. Poliisi on puhuttanut alustavasti sekä epäiltyä että kyseistä todistajaa.

– Tilanteen syistä on jonkinlainen käsitys, mutta tutkinta on vasta alkuvaiheessa, Lagerbohm kertoo.

Poliisi otti mieheltä verikokeen

Tapausta tutkitaan alustavasti rikosnimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vammantuottamus, virkamiehen vastustaminen ja niskoittelu. Poliisi epäilee myös törkeää rattijuopumusta. Rikosnimikkeet voivat vielä muuttua tutkinnan edetessä.

Mieheltä otettiin verikoe viime lauantaina päihteiden käytön selvittämiseksi. Laboratoriotuloksia odotellaan ensi lauantaihin mennessä. Miestä ei puhallutettu tilanteen yhteydessä. Laboratoriotuloksista selviää, oliko mies käyttänyt alkoholia, lääkkeitä tai huumausaineita.

Poliisi epäilee tässä vaiheessa törkeää rattijuopumusta miehen liikenteessä ja kiinniotossa ilmenneen poikkeavan käytöksen perusteella. Mediassa levinneissä videoissa kuuluu, kun mies huutelee kovaan ääneen poliisin pitäessä häntä maassa.

Valtionvarainministeriöstä vahvistetaan, että kaahailussa käytetyn auton omistaja työskentelee ministeriössä virkamiehenä. Poliisi tai ministeriö eivät kuitenkaan voi kertoa sitä, oliko auton omistaja autossaan kuskina vappuaattona.

Epäilty siirrettiin tapahtumapaikalta suoraan sairaalaan. Hän ei ole missään vaiheessa ollut poliisin hallussa. Poliisi ei kommentoi, onko epäilty päässyt jo pois sairaalasta.

Kuljettaja ei totellut poliisia

Miehen epäillään törmänneen kaikkiaan yhdeksään autoon. Tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio näytti epäillylle pysähtymismerkkiä Helenankadun kohdalla Pohjois-Esplanadilla.

Syynä oli se, että poliisi pysäytti kaikki ajoneuvot kyseisessä kohdassa. Havis Amandan suuntaan oli vapun juhlinnan takia katusulku, ja poliisi ohjasi autot kulkemaan toista reittiä.

Epäilty jatkoi matkaa huolimatta poliisin pysähtymiskäskystä. Poliisi ei ajanut epäiltyä takaa. Epäillyn ajoneuvo ei ollut varastettu.

Kuljettaja suuntasi pysäyttämisyrityksen jälkeen kohti Katariinankadun ja Pohjoisesplanadin risteystä.

– Kyseisessä kohdassa hänen epäillään törmänneen toiseen autoon, sanoo tutkinnanjohtaja Lagerbohm.

Kaksi jalankulkijaa loukkaantui

Kuljettajan matka jatkui Aleksanterinkadulle ja siitä Unioninkadun kautta Pohjoisesplanadille. Poliisi epäilee, että kuljettaja törmäsi Pohjoisesplanadille käännyttyään jalankulkijaa jalkaan. Jalankulkija lensi auton konepellin kautta maahan. Ensihoito saapui nopeasti paikalle.

Epäilty törmäsi osoitteen Pohjoisesplanadi 37 kohdalla useisiin autoihin, joista yksi liikahti ja osui jalankulkijaan. Hän meni kadun varressa olevan kahvilan ikkunasta läpi. Poliisi selvittää yhä tilanteen kulkua tarkemmin.

Epäillyn ajoneuvo pysähtyi kahvilan kohdalle, ja epäilty nousi autosta.

Kolarissa loukkaantui kaikkiaan kolme miestä, joista yksi oli epäilty. He kaikki saivat hoitoa sairaalassa. Kaksi uhria ovat päässeet pois sairaalasta.

Poliisi selvittää edelleen tapahtumien kulkua. Esitutkinnassa keskitytään runsaan video- ja kuvamateriaalin purkamiseen sekä osallisten ja silminnäkijöiden puhuttamiseen.

– Meillä on tiedossa noin 30 henkilöä, joita pitää kuulla, kertoo Lagerbohm.

Olitko paikalla ja otit tapahtuneesta oman kuvan tai videon? Lähetä se meille joko osoitteeseen uutisvinkki@yle.fi tai lomakkeen kautta. Jätä yhteystietosi siltä varalta, että haluaisimme julkaista lähettämäsi kuvan tai videon ja maksaa siitä palkkion. Lue lisää Ylen uutiskuvien julkaisuperiaatteista täältä.

Lisää aiheesta:

.
.