Hyppää sisältöön

Venäläinen pohatta Oleg Tinkov kritisoi sotaa Instagramissa, Putin iski seuraavana päivänä – “Venäjää maana ei ole enää olemassa“

Liikemies Oleg Tinkov paljastaa New York Timesin haastattelussa, että Kreml pakotti hänet myymään pankkiomistuksensa “kopeekoiden hinnalla“.

Oleg Tinkov kuvattuna Pietarin talousfoorumissa vuonna 2018. Kuva: Sergei Bobylev / TASS / AOP

Venäläinen liikemies, Tinkoff-pankin perustaja Oleg Tinkov kertoo joutuneensa ongelmiin arvosteltuaan sotaa Ukrainassa.

Tinkov kritisoi Venäjän hyökkäystä kovin sanoin Instagram-julkaisussaan 19. huhtikuuta. Hän kutsui sotaa hulluksi ja sanoi, ettei siitä hyödy kukaan.

– Viattomat ihmiset ja sotilaat kuolevat. Kenraalit tajusivat herättyään krapulasta, että heillä on paska armeija. Ja miksi armeija olisikaan hyvä, jos kaikki muukin maassa on toimimatonta ja juuttunut sukulaisten suosimiseen, nöyristelyyn ja alistumiseen? hän kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

Päivää myöhemmin hänen pankkinsa johto sai yhteydenoton presidentti Vladimir Putinin hallinnolta, Tinkov kertoo The New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Kyseessä on Tinkovin ensimmäinen haastattelu sen jälkeen, kun sota alkoi.

Putinin edustajat uhkasivat Tinkovin mukaan kansallistaa pankin, jos se ei katkaisisi suhteita perustajaansa.

Tinkov selvisi leukemiasta, mutta “ei ehkä Kremlistä“

Viime viikolla Oleg Tinkov myi 35 prosentin osuutensa Tinkoff-pankista Putinin liittolaiselle, venäläiselle kaivosalan miljardöörille Vladimir Potaninille.

Tinkov kutsuu kauppaa epätoivoiseksi ja sanoo, ettei hänelle annettu mahdollisuutta keskustella hinnasta.

– Myin sen kopeekoiden hinnalla, hän toteaa lehdelle.

Yksi Venäjän rupla jakautuu sataan kopeekkaan.

Tinkov antoi puhelinhaastattelun The New York Timesille tuntemattomasta olinpaikasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän on asunut viime vuodet ulkomailla.

Hän kertoi palkanneensa henkivartijat, koska oli kuullut, että hänen on syytä pelätä henkensä puolesta.

Tinkov vitsaili selvinneensä leukemiasta, mutta joutuvansa ehkä “Kremlin tappamaksi“.

– Tiesin että Putinin hallinto oli paha. Mutta tietysti minulla ei ollut ajatustakaan, että se voisi olla näin katastrofaalinen, hän sanoi ja ennusti Putinin pysyvän vallassa pitkään.

– Olen tajunnut, että Venäjää ei ole maana enää olemassa.

Myös muut eliitin jäsenet ovat sokissa, Tinkov väittää

Tinkovin mukaan monet Venäjän eliitin jäsenet ovat yhtä lailla sokissa sodasta, mutta pelkäävät.

– Venäjä on muuttumassa nopeasti Iraniksi, eivätkä he pidä siitä. He haluavat lastensa viettävän kesälomansa Sardiniassa, Tinkov kuvaa.

Britannia on asettanut sodan takia pakotteita myös Oleg Tinkovia kohtaan. Viime vuonna Tinkov sovitteli veropetossyytteen Yhdysvalloissa yli 500 miljoonalla dollarilla.

Hän perusti Tinkoff-pankin vuonna 2006. Se on yksi Venäjän suurimmista vähittäispankeista ja toimii pelkästään verkossa.

Pankki kiisti lausunnossaan, että asiat olisivat menneet Tinkovin kuvaamalla tavalla. Pankki ilmoitti muuttavansa nimensä tänä vuonna.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 3. toukokuuta kello 23 saakka.

Lue myös: