Hyppää sisältöön

Herätysliike otti naispappeutta vastustavan yhteisön huomaansa – luterilainen kirkko ei muuta torjuvaa suhtautumistaan ehtoollisen jakoon Niinisalossa

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY ilmoittaa, että Kankaanpään Niinisalon kiistelty kappeliyhteisö on jatkossa SLEYn oma messuyhteisö. Kirkko kieltää yhä ehtoollisen jaon Niinisalossa.

Ehtoollismaljoja. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Niinisalon kappeliyhdistyksen muuttuminen herätysliike SLEYn messuyhteisöksi ei vaikuta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhtautumiseen yhteisön jakamiin ehtoollisiin.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli kielsi viime vuoden kesäkuussa ehtoollisen jakamisen konservatiivisen kappeliyhdistyksen tiloissa Niinisalossa.

Kiellon taustalla on pitkä vääntö naispappeutta vastustavan kappeliyhdistyksen, yhdistystä tukevien kankaanpääläisten seurakunta-aktiivien ja pappien sekä kirkon virallista linjaa kannattavien eli naispappeuden hyväksyvien välillä. Konservatiivista näkemystä kannattavat Kankaanpään seurakunnan jäsenet ovat halunneet jakaa ehtoollista yhdistyksen tiloissa Niinisalossa.

SLEY: Hyvä yhteys seurakuntaan

Kirkon virallisena lähetysjärjestönä edelleen toimiva SLEY on viime vuosina profiloitunut konservatiivisen linjan eli naispappeuden vastustajien (siirryt toiseen palveluun) turvasatamana. SLEYn mukaan Niinisalon messuyhteisössä kokoontuu noin sata ihmistä.

– Meillä on lämpimät välit niin Niinisalon kirkon messuyhteisöön kuin Kankaanpään seurakuntaankin. Iloitsemme, että messuyhteisöjemme joukko kasvaa ja vahvistuu, SLEYn kotimaantyön johtaja Juhana Tarvainen sanoo SLEYn tiedotteessa.

Tuomiokapituli: Linja pitää

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Matleena Engblom sanoo, että tuomiokapitulin linjaus ehtoollisesta ei SLEYn ilmoituksen jälkeen muutu: ehtoollisen viettolupaa ei Niinisalossa ole.

– Tuomiokapitulin istunto katsoi, että Kankaanpäässä on riittävästi mahdollisuuksia saada ehtoollista. Asiaan liittyy myös seurakunnan työntekijöiden tasapuolinen kohtelu. Sukupuolen perusteella ei saa tapahtua erilaista kohtelua, Engblom sanoo.

Eli naispappeus pitää hyväksyä luterilaisen kirkon seurakunnissa, jos ehtoollista halutaan jakaa?

– Kyllä.

Antti Laakso haastattelee.

Kankaanpään kirkollinen elämä on vuosia ollut kiistojen repimää. Konservatiivit ja kirkon virallisen linjan kannattajat ovat vuoroin olleet enemmistönä seurakunnan päättävissä elimissä. Välillä kiistat ovat kärjistyneet käsiksi käymiseen asti.

Uutista voi kommentoida Yle Tunnuksella 4.5. klo 23 saakka.

.
.