Hyppää sisältöön

HS: Hallitus on perumassa Saimaan kanavan remontin – hanketta lykättiin jo marraskuussa

Remontti olisi maksanut 95 miljoonaa euroa ja sen oli tarkoitus valmistua vuonna 2024.

Varautumisen ministerityöryhmä käsittelee kanavan remonttia lähiaikoina. Kuva Lappeenrannan Mustolan sululta huhtikuulta 2022. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomen hallitus aikoo perua tai laittaa jäihin Saimaan kanavan suurremontin, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Remontin kustannusarvio on ollut noin 95 miljoonaa euroa.

HS:n mukaan lopullista päätöstä ei ole tehty, mutta asiasta on laaja yksimielisyys. Varautumisen ministerityöryhmän on määrä käsitellä hanketta lähiaikoina.

Taustalla vaikuttaa se, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut molemmin puolin pakotteita. Niiden takia kanavan käyttö jäänee lähivuosina merkittävästi vähäisemmäksi kuin aikaisemmin.

Urakan kilpailutus keskeytettiin jo viime vuonna

Viraston mukaan kilpailutus keskeytettiin teknisten ja hallinnollisten ongelmien ratkaisemiseksi. Kilpailutus ei Väyläviraston mukaan liittynyt Venäjän päätökseen keskeyttää puukuljetukset kanavassa, vaan Saimaan kanavan vuokra-alueella toimimiseen.

Vuokra-alue on Venäjän puolella sijaitseva maakaistale, jonka Suomi on vuokrannut Venäjän valtiolta. Vuokrajärjestely on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Alun perin kanavaurakan piti valmistua kesällä 2024.

Kanavan vuokrasopimus voimassa vuoteen 2062

Saimaan kanava on 43 kilometriä pitkä kanava, joka yhdistää Saimaan Suomenlahteen. Saimaan kanavasta lähes puolet sijaitsee Venäjältä vuokratulla alueella. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

Kansliapäällikkö, Saimaan kanavavaltuutettu Minna Kivimäki kertoi Ylellle aiemmin, että kanavan vuokrasopimuksen voi irtisanoa diplomaattiteitse 12 kuukauden irtisanomisajalla. Sopimuksen päättyessä Suomen tulisi sopimuksen mukaan luovuttaa korvauksetta kahdeksan kuukauden kuluessa Venäjän puolelle kaikki vuokra-alueella olevat rakennukset ja rakenteet normaalia käyttöä vastaavassa kunnossa.

Lue lisää:

.
.