Hyppää sisältöön

Seinäjoki aikoo aloittaa vegaaniruuan tarjoamisen kouluissa

Seinäjoella nousi varsinainen "vegaanigate" viime vuonna, kun vegaanisen ruuan tarjoamisesta kouluissa kiisteltiin. Nyt asia on uudelleen käsittelyssä.

Vegaaniruokaa tullaan nyt tarjoamaan Seinäjoen kouluissa. Arkistokuva. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Seinäjoella viime vuonna kiistan aiheeksi noussut vegaaniruoka tulee kouluihin. Kaupunginhallitus päätti eilen esittää valtuustolle, että Seinäjoen kaupunki aloittaa vegaaniruuan tarjoamisen kaikissa kouluissa syyslukukauden aikana.

Kaupunginhallitus joutui asiasta tälläkin kerralla äänestämään, mutta kaupunginjohtajan esitys voitti 11-2. Piia Kattelus-Kilpeläinen (ps.) esitti Erkki Valtamäen (ps.) kannattamana, että asia palautetaan jälleen uudelleen valmisteluun. Muilta kannatusta ei tullut, joten asia etenee valtuustoon.

Aloite vegaaniruuan tarjoamiseen tuli alun perin nuorisovaltuustolta ja sitä edelsi kysely, jonka mukaan etenkin lukiossa vegaanista ruokaa kaivattiin. Valtuusto torppasi kuitenkin hankkeen ja se palautettiin valmisteluun. Nyt sen kustannukset on tarkemmin selvitetty.

On laskettu, että vegaaniruokaan sitoutuu Seinäjoen kouluissa 43 oppilasta, joten kustannusvaikutus on noin 20 000 euroa vuodessa.

Kaupunginhallituksen mukaan vegaaniruokailussa noudatetaan samoja toimintaohjeita kuin muissakin erikseen tilattavissa ruokavalioissa. Jos ruokaa ei ole syöty kahteen viikkoon ilman pätevää syytä, se lopetetaan. Vegaaniruuan tarjoamisen ehtona on, että ruokailija toimittaa todistuksen käydystä keskustelusta terveydenhoitajan/ravitsemusterapeutin kanssa ja alle 18-vuotiaat opiskelijat toimittavat huoltajan luvan.

Lopullisen päätöksen tekee Seinäjoen valtuusto toukokuun lopulla.

.
.