Hyppää sisältöön

Kunta-alan lakko alkoi kymmenessä kaupungissa: vaikuttaa palveluihin laajasti myös Oulussa

Kunta-alan lakko kestää viikon, tiistaihin 9. toukokuuta asti. Oulussa päiväkodit ovat auki rajoitetusti. Kaupungin peruskoulut ovat kiinni, ja lukiolaiset opiskelevat itsenäisesti lakon aikana.

Peruskoulut ovat kiinni Oulussa lakon aikana. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kunta-alan työnseisaus on alkanut tänään tiistaina 3. toukokuuta.

Viikon mittainen lakko järjestetään kymmenessä kaupungissa, myös Oulussa. Ammattiliitto Jyty, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO toteuttavat työnseisauksen.

Työtaistelu vaikuttaa Oulun kaupungin palveluihin laajasti. Päiväkodit ovat auki rajoitetusti, ja esimerkiksi kaupungin peruskoulut ovat kiinni. Lukiolaiset opiskelevat itsenäisesti lakon aikana.

Oulun konservatorion valintakokeet ja IB-lukion ylioppilaskirjoitukset kuitenkin järjestetään.

Oulu-opistossa, Oulun konservatoriossa ja Oulun taidekoulussa järjestetään opetusta soveltuvin osin. Uimahallit ovat kiinni, samoin suuri osa kaupungin liikuntapaikoista.

Kirjastoista auki on ainoastaan pääkirjasto arkipäivinä, kiinniolo koskee myös kirjastojen omatoimiaikaa. Mahdollista on, että jokin kirjastoyksikkö tai omatoimi avataan myöhemmin asiakkaiden käyttöön.

Lakko vaikuttaa myös Oulun kaupungin kulttuurilaitosten ja -tilojen aukioloon. Pohjois-Pohjanmaan museo on suljettu, tosin muut Luupin kohteet ovat normaalisti auki. Myös esimerkiksi kulttuuritalo Valveella rajoitetaan aukioloaikoja lakon aikana.

Lisäksi rajoituksia on muun muassa erityisryhmien ja ikäihmisten palveluissa. Lakko ruuhkauttaa Onni-palvelu­lii­kenteen tilauksia, kun vain osa tilauksia vastaanottavasta matkapalvelukeskuksen henkilöstöstä on töissä.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Tietoa lakon vaikutuksesta eri kaupungeissa on koottu Ylen verkkosivuille. Lisää tietoa saa myös Oulun kaupungin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia täältä.