Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat sallii tuulivoiman rakentamisen vain Etelä-Savon reuna-alueille – "Suurin este ollut asenteissa", toteaa maakuntajohtaja

Tuulivoimalat häiritsevät Puolustusvoimien tutka-asemien toimintaa.

Etelä-Savoon ei ole vielä rakennettu yhtään tuulivoimapuistoa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Puolustusvoimat jarruttaa tuulivoiman rakentamista Etelä-Savon alueelle.

Syynä on tuulivoiman aiheuttama häiriö tutkavalvonnalle: kookkaat tuulivoimalat ovat merkittävimpiä tutkien havaintokykyyn vaikuttavia esteitä. Kun lavat pyörivät tutka-aaltoa vastaan, ne voivat aiheuttaa häiriötä tutkiin.

– Puolustusvoimien kielteinen kanta koskee suurinta osaa kaavailluista potentiaalisista tuulivoima-alaueista. Kielteinen näkemys perustuu tutka-asemien läheisyyteen. Tarkemmin asiaa ei ole perusteltu, kertoo Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

Mäkisen mukaan tuulivoimaa on hyväksyttyä rakentaa seitsemälle alueelle, jotka sijaitsevat Pieksämäen pohjoisosassa ja Kangasniemen luoteisosassa.

Tällä hetkellä Etelä-Savoon on rakenteilla yksi tuulivoimapuisto. Valmistuessaan Pieksämäen Niinimäen tuulivoimapuisto olisi koko Itä-Suomen suurin tuulivoiman tuottaja.

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kertoo, että Etelä-Savossa tuulivoimaa on hyväksyttyä rakentaa seitsemälle alueelle. Ne sijaitsevat Kangasniemen luoteisosassa ja Pieksämäen pohjoisosassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomen kunnat eivät pääse hyötymään tuulivoiman rakentamisesta

Tuulivoiman rakentaminen painottuu Suomen läntisiin osiin. Näin ollen Itä-Suomen kunnat eivät pääse hyötymään tuulivoimaloiden kiinteistöverotuloista ja sen mahdollistamista teollisuuden investoinneista.

Itä-Suomen maakuntajohtajat esittävät ratkaisuksi korvausjärjestelmää, jossa aluevalvonnan takia menetetyt tuulivoimatulot korvattaisiin jollain tavalla alueen kunnille.

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ei lähtisi tasaamaan nykyisiä kiinteistöverotuottoja Suomen eri alueiden kesken.

– Nykyiseen veromalliin ei sinänsä ole tarvetta tehdä muutoksia. Mutta jos tuulivoiman rakentamista rajoitetaan valtion toimesta esimerkiksi raja-alueilla turvallisuuteen vedoten, silloin olisi tarvetta kompensoida menetettyjä verotuottoja.

Ylen A-studiolle antamissaan vastauksissa Mäkinen kirjoittaa, että Etelä-Savossa suurin este tuulivoiman rakentamiselle on ollut torjuva asenne tuulivoimaan.

– Kaavoituksessa ei ole aktiivisesti etsitty sopivia kohteita, eikä kuntien ja asukkaiden keskuudessa ole ollut tuulivoimalle myönteistä asennetta sopivien kohteiden etsimiseen.

Mäkisen mukaan kiinnostus on kuitenkin lisääntynyt muun muassa Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin vuoksi.

.
.