Hyppää sisältöön

Varmuusvaraston kerääminen voi olla monelle taloudellisesti haastavaa – tärkeä osa kotivaraa on vesi, mutta hanavesi ei säily ämpärissä kauaa

Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen vinkkaa, että esimerkiksi EU:n ruokakassi sisältää runsaasti hyvin säilyviä elintarvikkeita, joita voi käyttää myös normaaliarjessa.

Jokaisen kotivara voi olla erilainen. Kainuun Martoista muistutetaankin, että kodin varmuusvarastoon tulisi varata tarvikkeita, joita käytetään muutenkin. Kuva: Nadja Mikkonen / Yle
Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnusta haastattelee toimittaja Arto Loukasmäki.

Epävarma maailmantilanne on saanut monet pohtimaan poikkeustilanteissa pärjäämistä.

Kolmen vuorokauden mittainen kodin varmuusvarasto olisi hyvä olla aina ajan tasalla. Tarve voi syntyä aivan arkisissa poikkeustilanteissa kuten esimerkiksi sähkökatkon tai putkirikon takia.

Tarpeellisen varmuusvaraston kerääminen voi olla monelle taloudellisesti haastavaa. Kainuun Marttojen toiminnanjohtaja Kaino Kinnunen vinkkaa, että esimerkiksi EU:n ruokakassi sisältää runsaasti hyvin säilyviä elintarvikkeita, joita voi käyttää myös normaaliarjessa.

– Peruselintarvikkeet kuten puurohiutaleet ovat edullisia. Kananmunat on hyvä esimerkki edullisesta proteiinilähteestä. Ne ovat jääneet hieman vähemmälle arvostukselle. Esimerkkejä löytyy kyllä, kun hyllyjä kaupassa katselee.

Kinnusen mukaan varmuusvarastossa olevien tuotteiden tulisi olla sellaisia, että niitä käytetään koko ajan.

– Varmuusvarasto on kiertävä. Sen tulisi olla osa perheen päivittäistä ruokahuoltoa.

Tärkein osa varmuusvarastoa on vesi. Kinnusen mukaan Kainuussa ei ole oikein opittu varastoimaan pullotettua vettä.

– Meillä on hyvä kraanavesi, mutta se ei säily kovin kauaa esimerkiksi ämpärissä, vaan alkaa limoittua. Sen sijaan pullotettu vesi säilyy vuoden. Viiden litran vesilönttä maksaa vajaat kaksi euroa, joten se on aika pieni vakuutus.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.