Hyppää sisältöön

Ukri Pohjanpalon, 18, kalenteri täyttyi kun lakko alkoi – hän hoitaa lähialueen lapsia aamusta iltaan

Nuoret ovat tarjonneet lastenhoitoapua kunta-alan lakon alla. Sanni Åberg, 23, sai vuorokaudessa yli 20 työtarjousta. Ukri Pohjanpalon, 18, tämän viikon kalenteri on jo lähes täynnä lastenhoitokeikkoja.

Käpyläläinen Ukri Pohjanpalo, 18, on saanut paljon työtarjouksia heti lakon alussa. Kuvassa Pohjanpalo Akseli Toivosen leikkikentällä Helsingin Käpylässä. Kuva: Otso Karhu / Yle

Tiistaina alkanut kunta-alan lakko sulki noin kaksi kolmasosaa Helsingin päiväkodeista. Vanhemmat ovat nyt etsineet kuumeisesti hoitopaikkaa lapsilleen.

Osa jää etätöihin tai turvautuu isovanhempien apuun. Osa etsii ulkopuolista lastenhoitajaa esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Facebookissa on ollut lakon alla useita ilmoituksia, missä nuoret pääkaupunkiseutulaiset tarjoavat lastenhoitopalveluja.

Lastenhoitoapu Uusimaa -ryhmään on viimeisen kuukauden aikana liittynyt noin sata uutta jäsentä. Alkuviikon aikana sivulla julkaistu 13 uutta lastenhoitotarjousta. Ryhmän ylläpitäjä Heleen Vankan mukaan käyttäjät ovat olleet viime päivinä tavallista aktiivisempia.

Käpyläläisen Ukri Pohjanpalon, 18, työkalenteri on tälle viikolle jo lähes täynnä. Hän hoitaa lähialueen lapsia päivisin ja iltaisin.

– Kyllä tässä lähes täysi työviikko tulee. Viikonloppuna uni tulee varmasti nopeasti, hän kertoo.

Tuoreella abilla on aikaa

Pohjanpalolla on jo ennestään vakioasiakkaita, mutta lakon alla työtarjouksesta tiedotettiin myös Facebookin Käpylä-ryhmässä.

Työtä tuli heti lisää.

– Tuli samalla paljon kyselyjä myös ajalle lakon jälkeen, Pohjanpalo sanoo.

Hän hoitaa yleensä yhden perheen lapsia, eli yleensä yhtä tai kahta lasta kerralla. Liian isot määrät vaikeuttavat sekä työtä että ryhmädynamiikkaa. Työpäivään kuuluu leikkiä, piirtämistä, ulkoilua, ruokailua ja päiväunet.

– Periaatteeni on, että kuuntelen lasten sekä vanhempien toiveita. Tärkeintä on, että lapsella on hyvä olla.

Ukri Pohjanpalon mielestä suositteluista on hyötyä, kun etsii lastenhoitotöitä: "On iso kynnys jättää nuori tuntematon tyyppi vastuuseen omista lapsistaan, joten suosittelijat ovat tärkeitä." Kuva: Otso Karhu / Yle

Pohjanpalo sai juuri lukion ylioppilaskirjoitukset pois alta, joten työn teolle on nyt aikaa. Palkkaa hän saa 10–15 euroa tunnilta.

– Osa menee säästöön, osa jää käyttörahaksi, jos haluaa kavereiden kanssa tehdä jotain, hän kertoo.

Abiturientilla on jo paljon kokemusta lastenhoidosta, sillä pikkuveljen hoitamisen lisäksi hän on työskennellyt päiväkodeissa ja kouluissa avustajana.

Nyt nuorimmat hoidettavat ovat puolitoistavuotiaita, vanhimmat viidesluokkalaisia.

– Pari vaippaa on tullut tänäänkin vaihdettua, Pohjanpalo sanoo.

Ukri Pohjanpalo aikoo jatkaa lastenhoitotyötä mahdollisesti tammikuussa alkavaan armeijakomennukseen asti. Kuva: Otso Karhu / Yle

Sanni Åberg halusi auttaa epätoivoisia vanhempia

Helsinkiläinen Sanni Åberg, 23, seurasi sosiaalisessa mediassa ja uutisista vanhempien tuskailua lastenhoitopaikan järjestämiseksi. Hän ymmärtää lakkoilijoita ja halusi auttaa.

Idea syntyi hetkessä. Åberg julkaisi lastenhoitoilmoituksen Facebook-ryhmässä maanantai-iltapäivästä yhdessä siskonsa Saanan,16, kanssa. Tiistaina kyselyitä oli tullut jo yli parikymmentä.

– Yllättävän moni on kysellyt hoitopaikkaa myös lakkoajan jälkeiselle ajalle. Valitettavasti ehdin tarjota hoitopaikkaa vain lakon ajaksi, Åberg sanoo.

Tiistaina Åbergin asunnolle tuotiin kuusi päiväkoti-ikäistä lasta. Päivään kuului aktiviteetteja ja leikkejä. Vanhempia pyydettiin tuomaan lapselle omat eväät turvallisuussyistä, jotta mahdolliset ruoka-allergiat eivät tule ongelmaksi.

Hintaa palvelulla on 35 euroa per lapsi per päivä.

Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä. Kun lapsia haettiin ensimmäisen lakkopäivän jälkeen, vaihdettiin lapsen kuulumiset ja huikattiin "huomiseen".

– Päivä sujui oikein hyvin. Minulla kuitenkin on koulutuksen puolesta ammattitaitoa tähän, niin auttamisen tarve heräsi, Åberg sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 7.5.2022 kello 23 saakka.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös: