Hyppää sisältöön

Yli 2 000 lampaan rituaaliteurastus oikeuteen syksyllä – Pohjanmaalla tutkinnassa myös 550 eläimen kotiteurastus

Uudessa tutkinnassa kyse ei ole halal-teurastuksesta, vaan runsaan 500 lampaan kotiteurastuksesta. Kotiteurastus on sallittu omiin tarpeisiin, mutta eläinten määrää viittaa muuhun.

Pohjanmaan poliisi on saanut tutkittavakseen parin vuoden sisällä jo kaksi lampaiden teurastukseen liittyvää tapausta. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus saa marraskuussa käsiteltäväkseen tapauksen, jossa pohjalaismiestä syytetään jopa 2 500 lampaan teurastamisesta ilman tainnutusta.

Osa muslimeista suosii perinteistä teurastusmenetelmää, jossa kaulavaltimot avataan eläimen ollessa vielä tajuissaan. Se on vastoin Suomen lakia.

Jutussa on kaikkiaan 11 vastaajaa, joista yksi on päävastaaja. Valtaosa henkilöistä on Pohjanmaalta.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta syytteen saa kaksi vastaajaa, muiden syytteet ovat lievempiä. Syytenimikkeen törkeys tulee teurastustavasta.

Muita syytekohtia jutussa ovat muun muassa terveysrikos, ympäristön turmeleminen ja rekisterimerkintärikos.

Lihat oli esitutkinnan mukaan myyty eteenpäin ilman asianmukaista valvontaa ja tarkastuksia, teurasjätteet taas hävitetty jäljettömiin

Tapaus on laajuudessaan Suomessa ainutkertainen: tällaisia määriä ei tutkinnassa ole tiettävästi ennen ollut.

Lampaita on ostettu ja teurastettu laittomasti pääasiassa Pohjanmaalla, mutta myös muualla Suomessa.

Aluksi tutkinta kattoi vuodet 2016–2020, mutta myöhemmin se ulotettiin taaksepäin aina vuoteen 2003 ja samalla teurastettujen eläinten määrä kasvoi. Myös oikeudessa käsitellään toimintaa vuodesta 2003 alkaen.

Kotiteurastustapaus syyttäjälle alkusyksystä

Pohjanmaan poliisilla on tutkinnassa myös toinen tapaus, jossa kahden henkilön epäillään kotiteurastaneen noin 550 lammasta vuosien 2017 ja 2021 välillä. Tähän tapaukseen ei liity rituaaliteurastusta.

Kotiteurastus on sallittua omaan käyttöön, mutta ei myyntiin. Eläinten määrä viittaa poliisin mukaan siihen, ettei kyse ole omasta käytöstä.

Teurasjätteiden hävittämisen osalta epäillään myös ympäristön turmelemista ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamista.

Toista henkilöistä epäillään lisäksi terveysrikoksesta, kun tarkastamatonta lihaa on myyty tai annettu eteenpäin.

Epäillyt ovat Rannikko-Pohjanmaalta. He eivät ole osallisina aiemmassa, isommassa tutkinnassa.

Juttu saataneen syyteharkintaan alkusyksystä.

Tutkinnanjohtaja Sakari Palomäki pitää varsin harvinaisena sitä, että kaksi samantyyppistä tapausta tulee ilmi näin lyhyessä ajassa. Toiminta vaikuttaa hänen mukaansa olleen melko laajaa.

.
.