Hyppää sisältöön

Lintujen kevätmuutto on edennyt Kainuussa lähes normaalisti – kaksi Kajaaninjoesta löydettyä kuollutta joutsenta oli menehtynyt lintuinfluenssaan

Paltamolaisen biologi Vesa Hyyryläisen mukaan lintuinfluenssaan tulee suhtautua vakavasti. Vaikka virustaudin ei ole todettu tarttuvan ihmiseen, se voi tarttua kesyihin lintuihin kuten kanoihin.

Kajaaninjoesta on löydetty tänä keväänä kolme kuollutta joutsenta, joista yhden kuolinsyytä ei vielä tiedetä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kainuusta on löydetty tälle keväälle kolmas kuollut joutsen, joka on lähetetty tutkimuksiin.

Kaksi edellistä Kajaaninjoessa kuolleena löydettyä joutsenta menehtyi lintuinfluenssaan. Nyt tutkimuksiin lähetetyn linnun kuolinsyytä ei vielä tiedetä.

Lintuinfluenssaan pitää suhtautua suurella vakavuudella, sanoo paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen. Esimerkiksi Kainuun soten valvontaeläinlääkäri on ollut yhteydessä Hyyryläiseen ja ohjeistanut, miten lintujen kanssa tulee toimia.

– Ennen kaikkea puhutaan korkeasta hygienian tasosta. Virustaudin ei ole todettu tarttuvan ihmiseen, mutta se voi tarttua kesyihin lintuihin. Jos joku pitää esimerkiksi kanalaa tai muuta, aletaan olla aika ison riskin edessä, jos tauti kulkeutuu sinne.

Hyyryläisen mukaan muuten lintujen kevätmuutto on edennyt lähes normaaliin tapaan. Hyönteissyöjiä on tullut vielä vähän, mutta ne eivät kärsi pienestä lumisateesta.

– Siemensyöjät löytävät ravintoa eivätkä välitä muutamien päivien kylmistä kausista. Samoin isot petolinnut kuten kotkat tai vaikka kalasääski, ne istuvat kuin tatit pesässä, jos sataa lunta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.