Hyppää sisältöön

40 vuotta rakenteilla ollut omakotitalo jyrätään viimein maan tasalle Kouvolassa – röttelö häviää maisemasta parissa viikossa: "Mutta ei se siihen lopu"

Kouvolan kaupunki aloitti tänään keskeneräisen rakennuksen purkamisen Kouvolan Kasarminmäellä. Huonokuntoinen talo on paikallisille tuttu ja siksi purkamisen aloittaminen keräsi paikalle myös muutamia uteliaita katsojia.

Vuosikausia kesken olleen röttelön purkaminen alkoi Kouvolassa
Vuosikausia kesken olleen röttelön purkaminen alkoi Kouvolassa

Kaivurin kauha haukkaa seinää. Kuuluu ryminää, kun se tiputtaa purkujätettä paikalle tuotuun siniseen konttiin. Näin konkreettisella tavalla vuosikaudet kestänyt kiista keskeneräisestä romutalosta on saamassa päätöksensä Kouvolassa.

Omakotitalon rakennustyöt alkoivat lähes 40 vuotta sitten, mutta rakentaminen jäi kesken. Huonoon kuntoon päässyt talo on häirinnyt alueen asukkaita vuosikaudet, ja nyt se puretaan pois.

Rumpukujan omakotitalon purkaminen on Kouvolassa vähintääkin pienimuotoinen tapaus, sillä "Rumpukujan röttelö" on hyvin naapuroston tiedossa. Paikalla on muun muassa Esa Puuskari, joka pyöräili toiselta puolelta kaupunkia varta vasten katsomaan purkutöiden aloitusta.

– Olen seurannut tätä tapausta jo vuosikaudet. Tämä on mestarillinen suomalaisen perusluonteen ja kädenväännön esimerkki, kun käydään oikeusasteita ja valituksia läpi, Puuskari sanoo.

Talo sai rakennusluvan vuonna 1983. Nyt, 39 vuotta myöhemmin, se tulee tiensä päähän. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pitkä saaga

Rumpukujan omakotitalon purkamissaaga on pitkä. Omakotitalo sai rakennusluvan vuonna 1983. Omistaja rupesi rakentamaan itselleen kotia, mutta työ jäi kesken. Viisi vuotta myöhemmin rakennuslupa raukesi. Uusi lupa myönnettiin samoin ehdoin kuin alkuperäinen lupa. Valmista ei kuitenkaan tullut 90-luvun alkupuolelle tultaessa eikä sen jälkeenkään.

Vuosikymmeniin on mahtunut muun muassa rakennusluvan pidennyksiä, keskeytyksiä, kieltämisiä, ainakin yksi ilmoitus poliisille esitutkinnan aloittamisesta ja väitteitä laittomuuksista. Kaupunki on vaatinut omistajaa useasti siivoamaan tonttinsa sakkojen uhalla. Omistaja taas on valittanut kaupungin päätöksistä hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Viime vuonna kiinteistö päätettiin purkaa omistajan kustannuksella. Rakennus päätyi kaupungin purettavaksi, sillä rakennuksen omistaja kuoli joulukuussa.

Purkutyöt alkoivat keskiviikkona ja kestävät arviolta kaksi viikkoa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

"Tietynlainen virstanpylväs"

Kouvolan kaupungin kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti kuvailee purkutöiden aloittamista virstanpylvääksi.

– On tietynlainen virstanpylväs, että on päästy tähän asti. Mutta kun talo on purettu, ei se siihen lopu. Sitten vuorossa ovat omistusjärjestelyt ja muut selvittelyt, jotta tontti päätyy kaupungin omistukseen ja lopulta luovutukseen sellaiselle rakentajalle, joka saisi sen rakennuttua valmiiksi, sanoo Suoknuuti.

Rakennus on huonossa kunnossa ja purkaminen on ainoa vaihtoehto.

– Laki määrää, että rakennus pitää purkaa, jos se aiheuttaa vaaraa ympäristölle ja terveydelle. Asiaan liittyy varmaan paljon on inhimillisiä asioita mutta me viranomaisena olemme tehneet sen, mitä kuuluukin tehdä, sanoo rakennusvalvontapäällikkö Risto Mikkola Kouvolan kaupungilta.

Rumpukujan talo sijaitsee parisen kilometriä Kouvolan keskustasta, omakotitalo-alueen keskellä. Lähistöllä sijaitsee esimerkiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kasarminmäen kampus.

Omakotitalosta oli tarkoitus aikoinaan rakentaa iso, kolmikerroksinen ja näyttävä. Uima-altaallekin oli varattu paikka rakennuksen alakerrassa.

Huonokuntoinen rakennus ei koskaan valmistunut. Erilaista rakennusmateriaalia rakennuksessa ja sen ympäristössä on runsaasti. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pitkä saaga

Rakennusvalvontapäällikkö Risto Mikkolan mukaan kaupungin saama palaute on ollut epäilevää sen suhteen, saadaanko rakennusta koskaan puretuksi.

– Rakennusvalvonnan pakkokeinot toimivat, mutta ne ovat valtavan hitaita. Asioista valitetaan ja pitää huomioida, että kaikki menee muodollisesti oikein. Silloin prosesseista tulee pitkiä ja raskaita, Mikkola toteaa.

Nyt rakennus on häviämässä katukuvasta kahden viikon sisällä. Purkaminen aloitetaan betonin päällä olevan irtotavaran, kuten puun, metallin ja eristeiden, purkamisella.

– Järeämpiä koneita tulee tontille sitten, kun betonia pitää alkaa pilkkoa. Siellä on melkoisesti rautaa ja kiveä perustuksissa, Suoknuuti sanoo.

Purkujätteissä riittää lajiteltavaa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaupunki myy aikanaan

Kaupungin tietojen mukaan perilliset eivät ole ottamassa edesmenneen omistajan perintöä vastaan, vaan rakennus ja tontti siirtyvät Valtionkonttorille. Valtiokonttori voi Kouvolan kaupungin hakemuksesta luovuttaa kiinteistön kaupungille.

Kouvolan kaupunki aikoo myydä kiinteistön eteenpäin, kun omistukseen liittyvät asiakirjat ovat kunnossa. Purkamiskustannukset ovat jäämässä kaupungin harteille, mutta kiinteistön myynnillä toivotaan saavan katetuksi ainakin osa kustannuksista.

Talon purkutyöt käynnistyivät tänään keskipäivällä. Yle seurasi purkamisen aloittamista suorana striiminä. Talleenteen lähetyksestä voi katsoa jutun yläosassa olevasta videosta.

Lue lisää:

Korjattu 4.5.2022 kello 11:55 Risto Mikkolan nimi oikeaksi.

.
.