Hyppää sisältöön

Hanami on alkamaisillaan Turussa – kirsikkapuut notkuvat jo nuppuja Aurajoen rannoilla

Kirsikkapuiden kukkaloisto on pian parhaimmillaan kylmyydestä huolimatta. Nuppuja on paljon, ja lähiviikkoina nähdään upeita kukintoja.

Japanilaisten merkittävimpiin juhliin kuuluva hanami eli "kukkien katselu" on alkamassa jälleen myös Turussa. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Turkulaisten vuodenkiertoon on vakiintunut viimeisen kymmenen vuoden aikana uusi juhla-aika: hanami eli kirsikkapuiden kukkien katselu.

Kausi on nyt alkamassa, kun ensimmäisiä kukkia on päästy ihastelemaan esimerkiksi Turun tuomiokirkon ympäristössä.

Kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 istutettiin yli 200 uutta puuta Aurajoen rannoille. Kaikkiaan eri puolilla kaupunkia puistoissa kasvaa noin tuhat kirsikkapuuta.

Odotettu hetki: Ilkka Metsälä saa napattua kuvia kirsikankukista. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Turussa kirsikat puhkeavat kukkaan yleensä juuri ennen tai jälkeen vapun. Tilanne vaihtelee vuosittain. Vuonna 2020 yksittäisiä kukkia avautui jo helmikuussa.

Tänä vuonna pääsiäisen lämpöaalto ennakoi varhaista hanamin alkua, mutta sen jälkeiset viileämmät kelit ja yöpakkaset jarruttivat kevään etenemistä.

Kirsikankukkia on tulossa runsaasti. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Turun kaupungin puuasiantuntijan Aki Männistön mukaan nuppuja on tänä keväänä runsaasti, joten tulevan parin viikon ajaksi on luvassa näyttäviä kukintoja.

Mutta kun kyse on luonnosta, tilanne voi vielä muuttuakin. Jos tulee rankkoja vesisateita tai kovia tuulia, nuput voivat karista maahan ennen aikojaan.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 5.5. kello 23.

Lue myös:

.
.