Hyppää sisältöön

Analyysi: Kokoomus on menettänyt ilmaherruuden Nato-kysymyksessä – sotilaallisen liittoutumisen kannattaminen ei tuo enää nostetta

Muiden puolueiden tuleminen samoille Nato-linjoille on tasoittanut kokoomuksen ylivoimaa, kirjoittaa politiikan toimittaja Matti Koivisto.

Kokoomus on pitänyt johtoa puoluekannatusmittauksissa jo vuoden verran. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa merkittävin muutos on kokoomuksen raketin lailla ampaisseen kannatuskäyrän taittuminen laskuun.

Muiden puolueiden tuleminen samoille Nato-linjoille on tasoittanut kokoomuksen ylivoimaa.

Puolueista pisimpään Suomen sotilaallista liittoutumista kannattanut kokoomus ei ole enää yksin RKP:n kanssa, vaan kansan mielipiteen käännyttyä ovat puolueet yksi toisensa jälkeen näyttäneet vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle.

Ylen edellisen kannatusmittauksen aikaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli jo kääntänyt kansan enemmistön päät Naton suhteen, mutta puolueet hakivat vielä kantojaan.

Suomen Nato-jäsenyyttä yli 15 vuoden ajan kannattanut kokoomus palkittiinkin pääasiassa maaliskuussa toteutetussa kyselyssä yli 26 prosentin kannatuksella, mikä oli puolueelle sen paras tulos Ylen mittaushistoriassa.

Sen jälkeen Nato-juna on puksuttanut vauhdilla eteenpäin. Puolueista laiturilla odottelevat enää ristiriitaisesti asiaan suhtautuva vasemmistoliitto ja pääministeripuolue SDP, jonka senkin jo käytännössä tiedetään asettuvan kannattamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.

Puolueiden kiireinen Nato-kevät

Keskustan puoluevaltuusto antoi huhtikuun alussa tukensa Nato-jäsenyyden hakemiselle, jos valtiojohto siihen päätyy.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä teki päätöksen jäsenyyden edistämisestä jo maaliskuun lopussa, puoluevaltuusto antoi tukensa vappuaattona. Myös kristillisdemokraattien ja vihreiden puoluevaltuustot tekivät huhtikuun aikana päätöksen Suomen Nato-jäsenyyden tukemisesta.

Puolueiden liike Nato-kysymyksessä ei ole jäänyt äänestäjiltä huomaamatta. Erityisesti muista porvaripuolueista kokoomukseen suuntautunut virta on saatu padottua.

Syitä puoluevalinnalle ei kannatusmittauksia tehdessä kysellä, mutta voidaan olettaa, että suomalaista poliittista julkisuutta hallinnut kysymys Nato-jäsenyydestä on ollut vahvasti vaikuttamassa myös äänestäjien mielipiteisiin.

Kannatusmittauksia Ylelle tekevän Taloustutkimuksen tausta-aineistojen perusteella kokoomus imuroi huipputuloksensa aikoihin kannatusta erityisesti keskustaa ja perussuomalaisia aiemmin äänestäneiden joukosta, mutta puolueiden päivitettyä Nato-kantojaan kokoomus ei houkuttele enää samassa määrin.

Keskustan ja perussuomalaisten kannatus on molemmilla vahvistunut samalla kun kokoomuksen kannatus on vastaavasti painunut.

Ajallista yhteyttä puolueiden Nato-linjausten ja kannatuksen välillä on nähtävillä siinä, että Taloustutkimuksen mukaan keskusta sai mittausjaksolla erityisen hyvän tuloksen Nato-jäsenyyden hakemista linjanneen puoluevaltuuston kokouksen jälkeisellä viikolla.

Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Tuliko kokoomuksen kuntohuippu liian aikaisin?

Kannatuslaskusta huolimatta kokoomus säilyy edelleen selvästi Suomen suosituimpana puolueena. Johtoasema on säilynyt jo vuoden verran, aina kuntavaaleja edeltäneistä Ylen kannatuskyselyistä asti.

Kokoomuksen olisi kuitenkin pystyttävä säilyttämään johtoasema vielä lähes vuoden verran, mikäli kesällä jatkokaudelle valittava puheenjohtaja Petteri Orpo mielii toteuttaa unelmansa pääministeriydestä.

Ilmeisenä vaarana on liian aikaiseen vaiheeseen osunut kuntohuippu. Kokoomus oli kannatuskyselyiden johdossa myös vuosi ennen edellisiä eduskuntavaaleja, mutta kompastelu vanhustenhoidon tilaa koskevassa kriisissä ja kokoomuksesta ovet paukkuen lähteneen Harry Harkimon oma puoluehanke veivät voittoon vaadittavan määrän ääniä.

Ajan riento on hurjaa ja kukaan ei pysty vielä sanomaan, millaisissa olosuhteissa ja millaisilla teemoilla eduskuntavaaleja vuoden päästä käydään.

Selvää kuitenkin lienee se, että monella suomalaisella elintaso tulee laskemaan, mikä on hankala lähtökohta vaaleissa saavutuksiaan puolustaville hallituspuolueille. Poliittista vastuuta kantaa aina hallitus, vaikka äänestäjien tyytymättömyyden perimmäiset syyt löytyisivätkin itärajan takaa.

Kansa on parin vuoden sisällä kohdannut lähes raamatullisen mittaluokan vitsauksia kulkutaudista sotaan. Lupaus turvallisuudesta ja vakaudesta on kovaa valuuttaa epävarmoina aikoina, mikä ei sada ärhäkkää protestia edustavien perussuomalaisten laariin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että äänestäjille tätä lupausta kaupittelevat parhaiten oppositiopuolue kokoomus ja pääministeripuolue SDP.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 6.5. kello 23:een saakka.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

.
.