Hyppää sisältöön

Uusia yli sata metriä paksuja pohjavesikerroksia löydetään muutamia vuodessa – tutkimuksia tehdään vuositasolla kymmenkunta

Pohjaveden saannin ja suojelun varmistamiseksi pohjavesialueita tutkitaan yhä uudestaan.

Hämeenkydön Miharin alueelta löytyi ennakoitua syvempi pohjavesialue. Kuva: Anne Lindholm / Pirkanmaan ely-keskus

Hämeenkyrön Miharin alueelta tutkimuksissa löytynyt yli sata metriä paksu pohjavesikerros on kiinnostava, mutta ei täysin harvinainen löytö.

– Silloin tällöin löytyy näin syviä pohjavesiesiintymiä. Tänä vuonna viimeksi, kun Lohjan harjulla tehtiin tutkimuksia, tuli samanpaksuinen sadan metrin syvyinen pohjavesialue vastaan, kertoo projektipäällikkö Tuire Valjus Geologian tutkimuskeskuksesta.

Suomen pohjavesialueet ovat melko hyvin kartoitettu. Hämeenkyrönkin pohjavesialue oli jo aiemmin rajattu, mutta uusien tarkempien tutkimusten perusteella tulee välillä vastaan uusia kohtia, joiden syvyyttä ei ole vielä tiedetty.

Tutkimuksilla saadaan rajattua nykyisin entistä tarkemmin kallion sekä pohjavesikerroksen paksuus. Hämeenkyrössä edelliset tutkimukset oli tehty 1970-80 lukujen vaihteessa.

Yleisesti pohjavesialueet ovat syvyydeltään noin 50 metrin molemmin puolin, mutta ne voivat olla matalampiakin. Itse pohjavesi voi sijaita maastossa matalalla tai syvemmällä.

Tutkimukset tärkeitä pohjaveden saamisen kannalta

Tarkempia tutkimuksia pohjavesialueille tehdään pohjaveden saannin varmistamiseksi.

– Jos on tarkoitus perustaa uusi pohjavedenottamo, on syvin kohta tietenkin silloin paras. Siitä saa varmasti pohjavettä nostettua, Tuire Valjus kertoo.

Myös pohjaveden suojelun kannalta on tärkeää tietää tarkasti pohjavesialueiden sijainnit.

Syvällä sijaitseva pohjavesi ei välttämättä ole sen puhtaampaa kuin lähempänä pintaa sijaitseva. Pohjaveteen on voinut kulkeutua esimerkiksi saastuneita pintavesiä. Valjuksen mukaan Suomessa on kuitenkin yleisesti puhtaat pohjavedet.

Nykyisin pohjavedenottamoita merkitään enää harvoin julkisiin karttoihin, ja sillä osaltaan suojellaan ihmisten juomavesiä. Tehdyt tutkimukset ja pohjavesialueet ovat kyllä julkisesti tiedossa.

Hämeenkyrössä pohjavesialue on nyt tutkittu perusteellisesti, ja sieltä on saatu riittävän kattava yleiskuva. Esimerkiksi Pirkanmaalla ei enää isoja uusia alueita ole tutkittavana.

Vuosittain Geologian tutkimuskeskus tekee kymmenkunta samantyyppistä pohjaveden tutkimusta ympäri Suomea.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida torstaihin 5.5. kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.