Hyppää sisältöön

Tanskan, Norjan ja Islannin pääministerit: Teemme kaikkemme tukeaksemme Suomea ja Ruotsia, jos maat päättävät hakea Natoon

Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Intian pääministerin keskiviikkona Kööpenhaminassa. Pohjolan pääministerit sanoivat toivovansa nopeaa Nato-hakuprosessia, mikäli Suomi ja Ruotsi päättävät hakea puolustusliittoon.

Pääministeri Sanna Marin Pohjoismaiden pääministerien ja Intian pääministerin tapaamisen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Kööpenhaminassa. Etualalla Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sekä Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson. Kuva: Martin Sylvest / EPA / AOP

KÖÖPENHAMINA Pääministeri Sanna Marin tapasi keskiviikkona ministerikollegansa Ruotsin Magdalena Anderssonin, Tanskan Mette Frederiksenin, Norjan Jonas Gahr Støren, Islannin Katrín Jakobsdóttirin sekä Intian Narendra Modin Kööpenhaminassa.

Maiden johtajat keskustelivat muun muassa Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta sekä Pohjoismaiden ja Intian välisestä yhteistyöstä.

Pohjolan Nato-maiden pääministerit olivat yhtenäisiä kannastaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

– On tärkeää, että Suomi ja Ruotsi tekevät päätöksen hakemisesta Natoon kansallisesti, mutta jos hakuprosessi käynnistetään, maat saavat täyden tukemme, Tanskan pääministeri Frederiksen.

– Olemme pieni maa, mutta teemme kaiken mahdollisen tukeaksemme maiden jäsenyyttä, Islannin pääministeri Jakobsdóttir jatkoi.

Marin sanoi, että Suomi tekee päätöksen hakemisesta ennemminkin lähiviikkojen kuin lähikuukausien aikana. Pääministereiden mukaan nopea hakuprosessi on yksi tärkeimmistä turvallisuuden takeista.

Pohjolan pääministerit koolla Kööpenhaminassa keskiviikkona. Kuva: Martin Sylvest / EPA / AOP

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre huomautti, että turvallisuustilanteen muuttuminen yhdessä Pohjoismaassa vaikuttaa kaikkiin Pohjoismaihin.

– Jos kumpikin maa päättää hakea jäsenyyttä, se olisi hyvä tehdä samana päivänä, hän totesi.

Pääministerit eivät kuitenkaan kertoneet konkreettisesti, minkälaisia turvatakuita Norja, Tanska ja Islanti voisivat antaa mahdolliseen Nato-hakuprosessin aikana.

”Teimme kantamme täysin selväksi Intialle”

Ukrainan sota oli ykköspuheenaihe myös Pohjoismaiden ja Intian pääministereiden välisissä keskusteluissa. Intia on vaatinut sotaan tulitaukoa, mutta ei ole suoraan tuominnut Venäjän hyökkäystä.

– Tein pääministerille varsin selväksi, mitä mieltä olemme tilanteesta ja miten toivomme Intian reagoivan asiasta, Mette Frederiksen sanoi.

Frederiksen sanoi, että tapaamisesta syntyi moniakin tuloksia, mutta toimittajien yrityksistä huolimatta enempää maiden keskusteluista ei paljastettu.

Tanskasta Marin jatkaa Puolan Varsovaan, jossa hän osallistuu Ukrainaa tukevaan konferenssiin.

Lue lisää:

.
.