Hyppää sisältöön

Outokumpu paisutti tulostaan ja liikevaihtoaan – Pihlajalinnan tulos supistui

Alkuvuoden tuloksestaan ovat tänään kertoneet Outokumpu, Pihlajalinna, Tietoevry ja Harvia.

Outokumpu kertoo, että ruostumattoman teräksen toimitusmäärät ja hinnat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun oikaistu liiketulos kasvoi tammi-maaliskuussa 313 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 116 miljoonasta eurosta. Liikevaihto paisui peräti 2,8 miljardiin euroon 1,7 miljardista eurosta.

Yhtiön mukaan ruostumattoman teräksen toimitusmäärät ja hinnat nousivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä sekä vuoden takaiseen että viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna.

– Outokumpu suoriutui hyvin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä riippumatta Venäjän aggressiivisen hyökkäyksen ja Ukrainan sodan aiheuttamasta epävarmuudesta, kertoo toimitusjohtaja Heikki Malinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kaikki liiketoiminta-alueet tekivät ensimmäisellä neljänneksellä hyvän tuloksen. Yhtiö jatkoi asemansa vahvistamista Amerikoissa, mikä tukee liiketoiminnan maantieteellistä hajauttamista. Ensimmäisen neljänneksen tulos oli hyvä myös Euroopassa.

Pihlajalinnan tulos supistui

Terveyspalveluyhtiö Pihlajalinnan oikaistu liikevoitto supistui tammi-maaliskuussa 5,9 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 6,7 miljoonasta eurosta. Sen sijaan liikevaihto nousi lähes 17 prosenttia 163 miljoonaan euroon.

Liikevaihtoa kohottivat eniten yritysjärjestelyt. Pihlajalinna sai lisää liikevaihtoa, kun Pohjola Sairaala liitettiin yhtiöön helmikuun alussa. Koronapalveluiden liikevaihto kääntyi kuitenkin laskuun.

– Katsauskauden henkilöstökustannukset olivat poikkeuksellisen korkeat. Koronaepidemia nosti Pihlajalinnan henkilöstön sairauspoissaolot 1,5-kertaisiksi, ja henkilöstövajetta on paikattu sijaisilla sekä vuokratyövoiman käytöllä. Lisäksi tarjonnan kasvattaminen on nostanut kustannuksia, kertoo toimitusjohtaja Joni Aaltonen tiedotteessa.

Harvian liikevoitto nousi, mutta raaka-aineiden saatavuus herättää huolta

Saunayhtiö Harvian oikaistu liikevoitto tammi-maaliskuulta on 12,1 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla oikaistu liikevoitto oli miljoonan vähemmän, 11,1 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettu liikevaihto oli 50 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi erityisen vahvasti Suomessa

Yhtiön toimitusjohtaja Tapio Pajuharju kehuu yhtiön tammi-maaliskuun tulosta erinomaiseksi. Huolta ovat kuitenkin aiheuttaneet perusraaka-aineiden hinnannousut ja saatavuus.

– Vaikka meillä on varsin hyvä tilanne useimpien raaka-aineiden ja komponenttien suhteen, tiettyjen teräslaatujen ja puutavaran saatavuus ja hinnat aiheuttavat huolta, Pajuharju sanoo tiedotteessa.

Pajuharjun mukaan yhtiö on panostanut saatavuusongelmien ja hinnannousun vaikutusten korjaamiseen, mutta kaikkien vaikutusten torjuminen on tilanteen epävakauden ja laajuuden vuoksi osoittautunut lähes mahdottomaksi.

Tietoevryn liikevaihto nousi

It-yhtiö Tietoevryn liikevaihto ylsi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 730,9 miljoonaan euroon. Vuoden takaisella vertailuajanjaksolla liikevaihto oli 711,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön oikaistu liikevoitto oli 84,6 miljoonaa euroa, noin 2 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten. Tietoevryn oikaistu liikevoittomarginaali oli 11,6 prosenttia.

Tietoevryn toimitusjohtaja Kimmo Alkio on tiedotteen mukaan tyytyväinen yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulokseen.

– Markkinakysyntään vaikuttaa edelleen uusien pilvi- ja datakeskeisten teknologioiden sekä toimialapohjaisten ohjelmistojen hyödyntäminen. Aktiiviset markkinat ja vahva ensimmäinen neljänneksemme luovat vakaan pohjan koko vuodelle, Alkio sanoo tiedotteessa.

.
.