Hyppää sisältöön

Sotilasräjähteiden suuri määrä yllätti asekeräyksessä – Lounais-Suomen poliisi esitteli keräyksen saalista, katso tallenne

Haulikoita, kivääreitä, käsiaseita ja räjähteitä on kertynyt sadoittain poliisin ja Puolustusvoimien keräyksessä Lounais-Suomessa. Keräyksellä onkin suuri merkitys aseturvallisuuden parantamisessa.

Räjähteeseen ei pidä itse koskea – yhteys heti poliisiin
Räjähteeseen ei pidä itse koskea – yhteys heti poliisiin

Lounais-Suomen poliisi ja Puolustusvoimat on kerännyt noin 800 ilmoitusta ase- ja räjähdekeräyksessä luovutettavasta aseesta ja räjähteestä.

– Täytyy sanoa, että henkilökohtaisesti määrä oli jonkinlainen yllätys. Kymmenkunta vuotta sitten meillä oli viimeksi keräys, ja noin 25 prosenttia enemmän tuli aseita kuin silloin, kertoo ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Keskiviikkoisen tiedon mukaan Varsinais-Suomessa ilmoituksia kertyi 338, joista 38 koski räjähteitä. Satakunnassa poliisi yhä kerää aseita ihmisiltä tällä viikolla, ja kokonaismäärä siten kasvaa. Satakunnassa ilmoituksia kerättävistä aseista ja räjähteistä tuli 274, joista noin 60 liittyi räjähteisiin.

  • Ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta esitteli keräyksen saalista. Katso tallenne suorasta lähetyksestä Yle Areenassa. Toimittajana Turussa oli Ari Welling ja kuvaajana Kimmo Gustafsson.

Tähtäimessä yleisen turvallisuuden parantaminen

Räjähteitä ovat keränneet Lounais-Suomen poliisin terroripommiryhmä yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

– Etenkin sotilasräjähteiden runsas määrä molemmissa maakunnissa yllätti, kertoo ylikonstaapeli Kari Nordlund Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Ylikonstaapeli Petri Hyrkäs muistuttaa, että räjähteiden kanssa sattuva vahinko voi olla vielä aseita suurempi ja kokonaisvaltaisempi.

– Räjähteethän ovat ampuma-aseisiin verrattuna lähtökohtaisesti vielä paljon vaarallisempia, eli vahingon vaara on välitön ja vielä konkreettisempi, sanoo Hyrkäs.

Ylikonstaapeli Petri Hyrkäs tarkastelee keräyksen asesaldoa. Kuva: Ari Welling / Yle

Varsinais-Suomessa aseista suurin osa oli haulikoita ja toiseksi eniten käsiaseita, joista merkittävä osa oli luvattomia. Satakunnassa suurin osa ilmoitetuista aseista oli kivääreitä ja haulikoita.

Poliisin mukaan keräyksen tuloksella on suuri merkitys aseturvallisuuden parantamisessa.

Alustavan tiedon mukaan käsiaseita on saatu poliisin haltuun Varsinais-Suomessa 114, ja valtaosa niistä luvattomia.

– Sellainen on todella helposti kätkettävä, ja kuitenkin tietyllä tavalla tulivoimainen ampuma-ase. Parantaa todella meidän kaikkien turvallisuutta rutkasti, että tällaiset saadaan pois, sanoo ylikonstaapeli Hyrkäs.

Hän ei kuitenkaan uskon niiden olleen varsinaisesti "väärissä käsissä". Riski niiden joutumiseen rikollisten käsiin on kuitenkin aina olemassa.

Muutama nyt keräyksessä poliisille päätyneistä aseista. Kuva: Ari Welling / Yle

Aseen tai räjähteen voi luovuttaa poliisille milloin tahansa, kun varaa ajan poliisin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)tai puhelimitse. Keräyksellä niistä eroon hankkiutuminen haluttiin tehdä mahdollisimman helpoksi.

Räjähteet poliisi noutaa ilmoituskohteesta itse, eikä niitä saa koskaan itse siirtää poliisiasemalle.

– Räjähteiden kanssa on ohje, että älä koske, älä liikuta. Ilmoita poliisille. Netissä on lomake, jolla voi ilmoittaa luvattomasta aseesta tai räjähteestä. Ilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse. Poliisi arvioi tilanteen, ja tarvittaessa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa tulee raivaamaan sen räjähteen, ohjeistaa Hyrkäs.

Ylikonstaapeli Petri Hyrkäs arvioi, että nyt saatu saalis on sen verran mittava, että seuraavan keräyksen kanssa ei odotella kymmentä vuotta. Mahdollisesti sellainen järjestetään kahden–kolmen vuoden sisällä.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 6.5. kello 23.

Lue myös:

.
.