Hyppää sisältöön

Kesäkuskin ajotaito voi olla hukassa talven jäljiltä – ajokyvyn arvioitsija suosittelee "ruosteenpoistoa" myös kuljettajalle

Viralliseen ajokyvyn arviointiin joutuu lääkärin määräyksestä, mutta arviointia on hyvä tehdä myös itse.

Kun Seppo Viljakainen arvioi asiakkaan ajokykyä, autolla huristellaan kuskille tuttuja reittejä esimerkiksi kauppaan ja takaisin. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Kesän kynnyksellä varsinkin ikääntyneiden kuskien on syytä arvioida omaa ajokykyään.

Ajokyvyn arviointeja Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa tekevän Seppo Viljakaisen mukaan ajokyvyn alentumiseen voi vaikuttaa iän lisäksi muun muassa sairaudet tai tapaturmat. Viljakaisen toimeksianto tulee yleensä lääkäriltä, joka epäilee toimintakyvyn heikentyneen niin, että ajaminen voi olla turvallisuusriski.

Viljakainen saa läkkäriltä tiedon siitä, miksi epäily on tehty, mutta arviointi vaatii aina ajamista. Hänen mukaansa päällepäin ei voi tietää, mikä ihmisen ajokyky on.

– Siihen vaikuttaa paljon se, onko ihminen esimerkiksi ajanut elämässään paljon, koska silloin taito voi olla lihasmuistissa. Jos on ajanut elämässään vähemmän, ajokyky heikentyy nopeammin. Mutta mitään lopullisia päätelmiä ei synny ennen kuin ajo on tehty, Viljakainen sanoo.

Viljakaiselle lankeaa myös ikävä tehtävä kertoa arvioitavalle henkilölle, jos reissut ovat hänen osaltaan ajettu. Moni osaa jo odottaa ajo-oikeuden menettämistä, mutta monelle kortin menettäminen on kova paikka.

– Aikamoista tekstiä tulee joskus ja monen mielestä syy on minussa. Mutta lopulta ihmiset ymmärtävät, että oma ja muun liikenteen turvallisuus on pääasia.

Ajokykyä on kuitenkin tärkeä tarkkailla myös itse. Ja sitä kannattaa tehdä myös kevään ajokauden kynnyksellä, jos auto tai moottoripyörä on käytössä pääasiassa sulan kelin aikaan.

Ensimmäisten ajojen aikana on syytä olla valppaana varsinkin, jos ajokkina on moottoripyörä. Moottoripyöräily on hyvin kausimaista ja taidot voivat olla ruosteessa talven jäljiltä, joten perusperiaatteiden läpikäynti lisää turvallisuutta.

– On hyvä tehdä pysähtymisharjoituksia ja väistämisharjoituksia ennen kuin lähtee muun liikenteen joukkoon. Käytämme tästä termiä “ruosteenpoisto”, Viljakainen sanoo.

.
.