Hyppää sisältöön

Tampere on nyt putsattu kisaturisteja varten, mutta millainen on siivo MM-kisojen päätteeksi – näin ajattelevat kaupunkilaiset

Keskustan katujen siisteys saa pääosin kiittäviä arvioita haastattelemiltamme tamperelaisilta. Kaupunki onkin panostanut asiaan pian alkavien MM-kotikisojen alla.

Ruoan paperikääre heitettynä nurmikolle. Taustalla kävelee kaksi ihmistä. Ruoho vielä ruskeaa talvenjäljeltä.
Kysyimme kaupunkilaisten ajatuksia siisteydestä. Video: toimittaja ja kuvaaja Miikka Varila / Yle

Tampereen kaupunki käynnisti vappuna kampanjan, jonka tarkoituksena on kannustaa kaupunkilaisia ja pian saapuvia jääkiekon MM-kisavieraita pitämään Tampere siistinä.

Koko toukokuun ajan kestävän Kiekon koti -siisteyskampanjan myötä Tampereen keskustaan tulee muun muassa lisää roska-astioita. Kaduilla päivystää myös kesän ajan vastuullisuusagentteja, jotka muistuttavat ihmisiä siisteydestä, keräävät roskia ja toimivat samalla turistioppaina.

Vappuna Joni Niskanen bongasi paljon lasi-, tölkki- ja pulloroskaa. Nyt paikat näyttävät hänestä siisteiltä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Torstaiaamuna keskustassa tapaamiemme kaupunkilaisten odotukset kotikisojen tuomista roskaongelmista vaihtelevat. Keskustorin liepeillä jututettu Joni Niskanen sanoo pyrkivänsä välttelemään keskustaa koko kisojen ajan.

– Odotan kauhulla. Alkoholi ja ihmiset eivät ole hyvä yhdistelmä siisteyden kannalta.

Hämeenkadulla liikkunut Tonny Hernesniemi sanoo kisojen olevan oivallinen stressitesti kaupungin siisteystavoitteelle.

– Olen luottavainen, että kisaturistienkin jäljiltä kaupunki on kunnossa. Onhan täällä nyt vapunkin jälkeen siistiä. Kävelen tässä joka päivä, eikä ole pistänyt mikään silmään.

Niskanen on tehnyt saman huomion kuin Hernesniemi: vaikka Tampereella on juuri juhlittu niin vappua kuin Tapparan mestaruusjuhlia, ei se keskustassa kuitenkaan enää näy.

– Vappuna ei ollut siistiä, mutta nyt on. Olen positiivisesti yllättynyt, sanoo Niskanen.

Hernesniemi pitää keskustaa kaiken kaikkiaan siistimpänä kuin aiemmin. Sen sijaan puistoista hänellä on näppituntumalla epäsiistimpi vaikutelma.

Tonny Hernesniemi ei roskaa, eikä hänen silmiinsä ole osunut, että muutkaan tahallaan sotkisivat. Kuva: Miikka Varila / Yle

Koiransa kanssa lenkkeillyt Suvi Vainio muistelee hieman yli kuukauden taakse, että penkkareiden aikaan oli karkkipapereiden roskia paljon. Myös tupakantumppeja ja tölkkejä tulee vastaan edelleen. Koirat ovat uteliaita, ja erityisen tarkkana saa olla, jos kadulla lojuu ruokajätteitä.

– Ne koitetaan väistää, jos niitä tulee vastaan. Ne kiinnostavat koiria, ja ikinä ei voi tietää, onko niissä jotain vaarallista.

Hämeenlinnasta Tampereella käymässä oleva Ronja Nyberg sanoo yleisvaikutelman Tampereella olevan siisti, vaikka jonkin verran roskaakin näkyy. Myös Nyberg nostaa esiin lemmikkien turvallisuuden.

– Lasinsirut ovat ikäviä koiraa ulkoiluttaessa.

Silmiinpistäviä ja yleisiä roskia ovat maskit, tupakantumpit ja nuuskat, sanoo hämeenlinnalainen Ronja Nyberg. Kuva: Miikka Varila / Yle

Siisteyteen ennen kisoja on panostettu

Yleisesti ottaen kiittävät arviot siisteydestä eivät ole sattumaa, sillä kaupunki on panostanut asiaan lisäroskiksien ja vastuullisuusagenttien lisäksi muillakin tavoin. Tampereen Infran työpäällikkö Antti Sorvali kertoi haastattelussamme pari viikkoa sitten, että keskustan ja kantakaupungin alueen puhdistaminen ennen 13.5. alkavia MM-kisoja on infran ykkösprioriteetti.

Yksi keskustan roskapöntöistä kävi käytöstä kuumana. Savuttava pönttö saatiin turvallisesti sammutettua. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kaupunki saa tavoitteeseensa tukea ainakin tänään tavatuilta ihmisiltä. Kaikki jututtamamme sanovat olevansa itse tarkkoja siitä, että heidän roskansa löytävät tiensä niille kuuluvaan paikkaan. Kukaan heistä ei muista, milloin viimeksi olisi roskannut.

Ronja Nyberg sanoo, että tarvittaessa roskat kulkevat mukana kilometrikaupalla johonkin käsillä olevaan käärittynä, joko kädessä tai repussa. Joni Niskanen taasen toteaa, että ainoastaan pantillinen tölkki saattaa joskus jäädä matkalle, sekin roskiksen päälle.

– Roskaaminen ei kuulu tapoihin. Se tuntuu väärältä, tiivistää Hernesniemi.

Onko Tampereen katukuvassa sinun mielestäsi tarpeeksi siisti? Mitä vielä voitaisiin parantaa? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 6.5. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Tampere käynnisti ison kampanjan ja siistii katukuvaansa jääkiekon MM-kisojen alla