Hyppää sisältöön

Fedin poikkeuksellinen koronnosto osoittaa, että Yhdysvallat on jo myöhässä hintojen suitsimisessa – Euroopassa tuskin nähdään yhtä rajuja liikkeitä

Yhdysvalloissa keskuspankki yrittää hillitä kovaa inflaatiota nostamalla korkoja nopeasti ja paljon. Euroalueen inflaatio laukkaa jo lähes samassa tahdissa.

Monelle kuluttajalle sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa inflaatio on konkretisoitunut bensapumpulla. Kuva: Chip Somodevilla / AFP

Keskiviikkona Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kiihdytti vauhtia ja nosti ohjauskorkoa yhdellä kertaa 0,5 prosenttiyksikköä.

Viimeksi näin suuri kertanosto nähtiin 22 vuotta sitten, mutta nyt rahapoliittisten liikkeiden odotetaan Yhdysvalloissa jatkuvan nopeina. Fedin mukaan samanlaisia isoja nostoja on odotettavissa myös tulevissa keskuspankin kokouksissa.

Ohjauskoron nostoilla keskuspankit pyrkivät hillitsemään inflaatiota eli hintojen nousua, joka on lähtenyt laukalle sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Ennakoiko Yhdysvaltain tilanne nopeita koronnostoja myös Euroopassa? Miten keskuspankin tekemiset valuvat tavallisen kuluttajan kukkaroon?

Kysyimme tilanteen syistä ja seurauksista Nordean pääanalyytikolta Jan von Gerichiltä ja Danske Bankin tutkimusjohtajalta Heidi Schaumanilta.

1. Isot liikkeet lisäävät riskejä

Yhdysvalloissa keskuspankki on jo myöhässä rahapolitiikan kiristämisessä, sillä inflaatio on karannut kauas keskuspankin tavoitteiden yläpuolelle, arvioi Nordean Jan von Gerich. Siksi Fed tekee nyt isoja liikkeitä.

– Keskuspankki oli pitkään sitä mieltä, että inflaatiopaineet ovat tilapäisiä ja tulevat enemmän asioista, jotka eivät ole keskuspankin kontrolloitavissa. Tämä näkemys on kuitenkin osoittautunut täysin vääräksi, ja inflaatiosta on tullut iso ongelma Yhdysvaltojen taloudessa, hän sanoo.

Rahapolitiikan kiristäminen hidastaa talouden kysyntää ja sitä kautta talouskasvua. Keskuspankki pyrkii toimillaan tasapainottelemaan niin, että inflaatio saataisiin tavoitteeseen ilman isoja vahinkoja taloudelle.

Myös Schauman katsoo, että Fed on aliarvioinut inflaatiopaineet.

– Fed näkee nyt, että inflaatiota pitää saada alas nopeasti, kun talous on hyvässä vedossa. Keskuspankki tiedostaa myös sen, että korkoja ei pysty nostamaan hirveän pitkään, koska talous näiden nostojen myötä kääntyy heikompaan suuntaan, Schauman sanoo.

Isot liikkeet kuitenkin lisäävät myös riskejä, sanoo von Gerich.

– Riskit talouden äkkijarrutukselle ja markkinoiden luottamuksen katoamiselle kasvavat. Optimitilanne olisi hallittu ja mahdollisimman rauhallinen tahti.

2. Korkojen odotetaan nousevan myös Euroopassa

Fedin liikkeistä ei voi vetää suoraa yhdysmerkkiä Euroopan keskuspankin EKP:n toimintaan, mutta myös jälkimmäiseltä odotetaan koronnostoa. EKP:n tapa on kuitenkin todennäköisesti Fediä maltillisempi, von Gerich ja Schauman arvioivat.

Odotukset EKP:n koronnoston ajankohdasta ovat aikaistuneet.

Vielä jokin aika sitten EKP:n odotettiin nostavan ohjauskorkoa ensimmäistä kertaa loppuvuodesta, mutta nyt arvioissa puhutaan jo kesästä.

Vaikka tällä hetkellä EKP:n ei uskota tekevän Fedin kaltaisia isoja liikkeitä, eivät asiantuntijat pidä niitä täysin mahdottomina.

– Nyt nähdään, että moni keskuspankki nostaa korkoa ja jotkut todella paljonkin. Se luo paineita EKP:lle eikä ole täysin poissuljettua, että EKP:ltä tulisi isompi nosto kuin nyt odotettu 0,25, sanoo Heidi Schauman.

Von Gerich arvioi, että siinä missä Fedin koronnostot tulevat inflaatiovauhdin kannalta myöhässä, EKP aikoo toimia ajoissa.

– Riski sille on kasvanut, että myös Euroopassa palkkojen nousu kiihtyy ja muodostuu itseään toteuttava inflaatiokierre. EKP on toimimassa ennenaikaisesti, kun Fed alkoi toimia sitten, kun oli jo selkeää, että inflaatio on pysyvästi koholla, von Gerich sanoo.

3. Euroalueen ja Yhdysvaltojen inflaatioon on eri lääkkeet

Yhdysvalloissa inflaatio laukkasi maaliskuussa 8,5 prosentissa. Euroalueellakaan ei olla paljon jäljessä, sillä hinnat nousivat 7,5 prosentin vauhtia.

Vaikka suunta on kummallakin talousalueella sama, hintojen nousun juurisyyt ovat erilaiset. Se on yksi syy sille, että EKP tuskin ryhtyy aivan yhtä nopeaan rahapolitiikan kiristämiseen.

Yhdysvalloissa inflaation ajureita ovat kova kotimainen kysyntä ja huomattavasti nousseet palkat. Euroalueella inflaatiota puolestaan kiihdyttävät eniten hyppäykset esimerkiksi energian ja ruoan hinnoissa ja tuotantoketjujen haasteet.

Yhdysvaltojen inflaatiota on helpompi hillitä keskuspankin toimilla, Heidi Schauman sanoo.

– Yhdysvalloissa nähdään perinteistä ylikuluttamista ja vähän liian kovaa vauhtia taloudessa, jota rahapolitiikalla pystyy tehokkaasti rauhoittamaan. Euroalueella inflaation juurisyynä ovat tarjonnan ongelmat, ja tarjontaa ei rahapolitiikalla voida lisätä, Schauman sanoo.

Euroalueen ja Yhdysvaltojen taloudet ovat muutenkin erilaisissa tilanteissa.

Yhdysvalloissa talous toipui koronakuopasta Eurooppaa nopeammin, eikä Venäjän hyökkäys Ukrainaan iske meren taakse yhtä kovaa kuin Eurooppaan.

4. Kuluttaja näkee keskuspankkien liikkeet viiveellä

Tavallisen kansalaisen lompakossa keskuspankkien liikkeet näkyvät viiveellä.

– Lyhyellä aikavälillä tavan kuluttaja on hankalassa tilanteessa, kun hinnat ovat jo korkealla ja samanaikaisesti korkoja kiristetään, jotta inflaatio tulevaisuudessa tippuisi, Heidi Schauman sanoo.

Kuluttajan kannalta kova inflaatio syö ostovoimaa, kun samalla rahalla saa aiempaa vähemmän. Ohjauskorkoa säätelemällä keskuspankit pyrkivät hillitsemään hintojen nousuvauhtia, mikä näkyy ennen pitkää myös kaupan hyllyllä.

Asuntovelalliset ovat kuitenkin saattaneet jo huomata korkonäkymien muutokset, sillä euribor-korot ovat lähteneet nousuun.

Euriborit heijastelevat markkinoiden odotuksia keskuspankin liikkeistä. Nyt markkinoilla siis ennakoidaan EKP:n koronnostoja.

Sekä EKP että Fed tavoittelevat toimillaan hintavakautta ja noin kahden prosentin inflaatiovauhtia.

– Ennustettava, matala inflaatio on hyvä asia tavalliselle ihmiselle, koska vakaassa ympäristössä on helppo tehdä päätöksiä. Koronnostoja odotetaan nyt siksi, että päästäisiin takaisin paremmin ennakoitavaan ympäristöön, Schauman sanoo.

Voit keskustella aiheesta 6.5. klo 23 saakka.

Lue myös:

Hinnat nousevat kuin raketti – katso Ylen laskurista, miten voit yrittää hillitä henkilökohtaista inflaatiotasi

Ostovoimaa ja koronasäästöjä syönyt inflaatio on jo laskenut suomalaisten elintasoa – näin selviät vaikeammista ajoista