Hyppää sisältöön

Venäläisen hakukonejätti Yandexin vaikeudet Suomessa jatkuvat – yhtiö toisensa jälkeen kieltäytyy myymästä sille sähköä

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja sanoo, että useat sähköyhtiöt ovat hylänneet sopimuksen muodollisista syistä. Yhtiö ei harkitse vielä muuttoa Venäjälle.

Venäläisfirman johtaja kertoo, että useat sähköyhtiöt ovat kieltäytyneet myymästä yritykselle energiaa. Kuvassa Yandexin toimipiste Mäntsälässä maaliskuussa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Venäläinen hakukonejätti Yandex on suurissa vaikeuksissa Suomessa.

Mäntsälässä sijaitsevien konesalien palvelimet ovat pyörineet äärimmäisiä kriisitilanteita varten rakennetun dieselkäyttöisen varavoimalan tuottaman energian avulla jo kohta kaksi viikkoa. Asiasta kirjoitti aiemmin Taloussanomat (siirryt toiseen palveluun). Yhtiölle ei toimiteta sähköä, koska sillä ei ole voimassa olevaa sähkösopimusta.

Yle sai sähköpostilla tarkempia tietoja yhtiön Suomen toimipisteen tilanteesta.

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja Aleksei Zhumykin kertoo Ylelle, että kotimainen Ilmatar Energia Oy irtisanoi sähkösopimuksen yksipuolisesti muodollisin perustein.

– Yritimme neuvotella sopimisehdoista, tarjota houkuttelevampaa hintaa, sekä osoittaa toimintamme pysyvyyden ja jatkuvuuden, hän sanoo.

Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet vasta hiljattain laaditun sopimuksen jatkumiseen.

– Olemme järkyttyneitä tästä tuloksesta, mutta teemme kaikkemme löytääksemme uuden kumppanin, joka voi auttaa meitä jatkamaan, Zhumykin kirjoittaa.

Ilmatar Energia myi yhtiölle sähköä tämän vuoden alusta lähtien.

Energiateollisuus: Emme anna ohjeita siitä, kenelle sähköä myydään

Uutta sähkösopimusta Yandex ei ole saanut solmittua lukuisista yrityksistä huolimatta. Venäläisfirman johtaja kertoo, että useat sähköyhtiö ovat kieltäytyneet myymästä yritykselle energiaa.

Zhumykinin mukaan yritys on ottanut yhteyttä moniin eri sähköntoimittajiin ja esitellyt heille yhtiön taloudellista ja toiminnallista vakautta, mutta vastaukseksi Yandex on saanut vain paljon muodollisista syistä hylättyjä vastauksia.

– Jäljellä on vielä muutamia vaihtoehtoja, joita pyrimme aktiivisesti jatkamaan. Kaikki ponnistelumme kohdistuu nyt toimitussopimusten uusimiseen, jotta voimme palata normaaliin toimintaan, kertoo johtaja Zhumykin sähköpostivastauksessa.

Energia-alan yrityksiä Suomessa edustavan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoo, että on vaikeaa arvioida, mistä sähköyhtiöiden haluttomuus myydä energiaa Yandexille johtuu.

– Tietenkään yhtiöt eivät voi myydä sähköä, jos asiakasyritys tai henkilö on pakotelistalla, mutta tietääkseni Yandex ei ole, joten kyseessä on jokin muu syy, jota minun on mahdotonta arvailla, toimitusjohtaja Leskelä sanoo.

Energiateollisuus ei anna eikä ole antanut mitään ohjeita siitä, kenelle sähköä myydään, hän jatkaa sähköpostivastauksessaan.

Yandexilla oli Ilmatar Energian kanssa viiden vuoden sähkösopimus

Kysyimme Ilmatar Energia liittyikö sähkösopimuksen irtisanominen Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Yrityksen toimitusjohtaja Juha Sarsama vastaa sähköpostilla, että hän ei kommentoi asiakkaidensa ja yhtiön välisiä sopimusasioita tarkemmin ja hän haluaa todeta, että asia ei ole ollut julkisuudessa esillä ennen kuin nyt, kun Yandex on siitä kertonut.

Sähkön toimitus Yandexille loppui Sarsaman mukaan huhtikuun puolivälissä, kun Ilmatar Energia irtisanoi sopimuksen.

Zhumykin kertoo, että yhtiöllä oli viiden vuoden sopimus tuulienergian ostosta Ilmatar Energian kanssa.

Sopimuksen mukaan Yandex olisi hankkinut Ilmatarin tuulipuistoista uusiutuvaa sähköä, joka olisi kattanut täysin yhtiön Mäntsälän palvelinkeskuksen energiantarpeen. Uusiutuvan sähkön toimitus Yandexille alkoi 1.1.2022, mutta pian sen jälkeen yhtiö sai Zhumykin mukaan irtisanomiskirjeen.

Hakukonejätti ei harkitse vielä muuttoa Venäjälle

Suomessa sijaitseva Mäntsälän palvelinkeskus on yksi Yandexin viidestä toimipisteestä. Muut neljä keskusta sijaitsevat Venäjällä. Dieselgeneraattoreilla voidaan Zhumykinin mukaan pyörittää Yandexin konesalin toimintaa vielä pitkään, mutta yhtiöllä on toiveissa saada uusi sähkösopimus lähiaikoina, koska Suomi on edelleen Zhumykinin mukaan erinomainen paikka venäläisyritykselle.

Seitsemän vuotta sitten rakennettu Mäntsälän palvelinkeskus tarkoitti yhtiölle laajentumista kansainvälisille markkinoille, kertoo Zhumykin.

– Suomi oli meille ihanteellinen valinta monista syistä: se tarjosi suotuisaa dynamiikkaa kestävän kehityksen ponnisteluillemme sekä loistavan infrastruktuurin. Suomi on kestävän energiapolitiikan ansiosta edelleen ihanteellinen paikka palvelinkeskuksen isännöintiin, hän kertoo.

Tämän hetkisistä ongelmista huolimatta Yandex ei harkitse Zhumykinin mukaan vielä Suomen toimintojen siirtämistä Venäjälle. Mikään ei ole hänen mukaansa muuttunut yhtiön tavoitteissa vaan pyrkimyksenä on tehdä yhtiön läsnäolosta Suomessa mahdollisimman kannattavaa kaikille osapuolille, mukaan lukien Mäntsälän lämmittäminen.

Yandex Oy ei ole EU:n pakotelistoilla, mutta maaliskuussa yhtiön uutisista vastannut johtaja Tigran Khudaverdyan lisättiin pakotelistalle kirjoitti Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Yandex on vaihtanut tänä vuonna Suomen toimintojensa tytäryhtiön nimeksi Global DC Oy. Yritys on osa venäläistä Yandex N.V. yhtiötä, joka toimii yli 30:ssä maassa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 6.5.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.