Hyppää sisältöön

Emmi Nuorgamin kolumni: Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen

Teini-ikäisenä luulin, että aikuisten miesten huomio johtui siitä, että näytin aikuiselta. Nyt olen tajunnut sen johtuneen siitä, että näytin teiniltä, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

17-vuotias Sofia Isella julkaisi TikTokissa videon (siirryt toiseen palveluun), jolla kertoo 40-vuotiaiden miesten lähettämistä yksityisviesteistä. Miehillä on tavallisen keski-ikäisen miehen someprofiili: valokuvia vaimosta, lapsista ja kesämökistä. Nämä miehet lähestyvät Isellaa kertomalla, että eivät normaalisti tee tällaista, mutta Isella vaikuttaa niin kypsältä ikäisekseen, että hänelle olisi mukava lähettää kuva peniksestä.

Vähän aiemmin suomalainen meemitaiteilija pikakahvimemegirl julkaisi meemin, jossa lukee (siirryt toiseen palveluun)se fiilis ku muistelet miten teini-iässä aikuiset miehet tuli ain iskee ja kelasit sillon et se johtuu siit et näytät aikuiselta mut nyt ku oot aikuinen tajuut et se johtuki siitä et näytit lapselta”.

Aikuiset miehet olivat lähestyneet meitä kaikkia ollessamme alaikäisiä. 

Pikakahvimemegirlin meemi tuntui samalta, kuin joku olisi lyönyt minusta ilmat pihalle. Totta, kysymys ei koskaan ollutkaan siitä, että olisin nuorena näyttänyt aikuiselta, jolle kasvoi rinnat muita aiemmin. Kysymys olikin siitä, että näytin nuorelta, jolla oli rinnat.

Meemi käynnisti lähipiirissäni keskustelun, jonka lopputulos oli surullinen, mutta ei yllättävä. Aikuiset miehet olivat lähestyneet meitä kaikkia ollessamme alaikäisiä. Osaa jo alakoulussa, osaa yläkoulussa ja kaikkia viimeistään lukiossa tai ammattikoulussa. Eikä tämä koskenut vain tyttöjä, myös pojat olivat joutuneet näiden aikuisten miesten uhreiksi.

Valitettavasti oma lähipiirini ei ole poikkeus, vaan ilmiö läpileikkaa koko yhteiskunnan.

Euroopan Komission vuonna 2020 julkaisemasta raportista käy ilmi (siirryt toiseen palveluun), että arviolta joka viides Euroopan lapsista joutuu seksuaaliväkivallan uhriksi. Keski-Suomen käräjäoikeudessa alkoi helmikuussa poikkeuksellisen laajan lasten seksuaalisen hyväksikäyttöjen sarjan käsittely. Parikymppisen keskisuomalaisen miehen uhreiksi verkossa joutui noin 200 pääosin alakouluikäistä lasta.

Vuosittain poliisin tietoon tulee noin 2000 hyväksikäyttötapausta. Seksuaalinen hyväksikäyttö on kuitenkin piilorikollisuutta, josta vain pieni osa tulee julki. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi saa tiedon vain noin 12 prosentista hyväksikäyttöjä.

Nämä tilastot koskevat vain seksuaalista hyväksikäyttöä. Jos, ja luultavasti kun, jokainen lähestymisyritys ei johda hyväksikäyttöön, on yrityksiä huomattavasti tätä enemmän.

Teknologian kehittyminen ja somekanavat ovat tehneet hyväksikäytöstä helpompaa, mutta ei ilmiö ole millään tavalla uusi. Suomessa on aina ollut kulttuuri, jossa nuoret piiat pamahtavat paksuksi ja jäävät yksin hoitamaan häpeänsä. Pojat on poikia ja miehillä on miesten tarpeet.

Meitä suomalaisia vaivaa kummallinen hyssyttelykulttuuri.

Me too -keskustelu kuihtui kasaan sen jälkeen, kun ryhdyimme kollektiivisesti pelkäämään sitä, että joku niin mukava seuramies “cäncelöidään” tekemiensä hirveyksien vuoksi. Ajattelen, että ahdistelusta, häirinnästä ja hyväksikäytöstä julkisesti puhuneet naiset hiljennettiin ja edelleen hiljennetään siksi, ettei miehille tulisi keskustelusta paha mieli. Jokaisessa sivulauseessa tuli muistuttaa, että #notallmen, eivät kaikki miehet ole ahdistelijoita. Samaan aikaan unohtui, että kaikki miehet eivät ole seksuaalirikollisia, mutta lähes jokainen seksuaalirikollinen on mies (siirryt toiseen palveluun).

Jokin näissä tilastoissa ei täsmää. Jos Suomessa tapahtuu vuodessa kymmeniätuhansia hyväksikäyttötapauksia ja lähes jokainen sukupolveni tyttö tunnistaa saaneensa seksuaalissävytteisiä viestejä itseään merkittävästi vanhemmilta miehiltä, niin miksi emme tiedä keitä nämä miehet ovat?

Miksi minulle lähetetään Wilmassa viesti vain silloin, kun naapurustossa on nähty itsensäpaljastaja tai silloin, kun joku on houkutellut lapsia kyytiinsä autoon? Miksi minulle ei lähetetä Wilma-viestiä silloin, kun Olivian iskä lähetti kuvan peniksestään Olivian kaverille tai Leon isä kommentoi Leon tyttöystävällä olevan hyvät tissit?

Sillä tavalla me saattaisimme tunnistaa, että häirintää, ahdistelua ja hyväksikäyttöä tapahtuu myös muualla kuin pimeillä sivukujilla. Ehkä se saisi myös Runon isän havahtumaan siihen, että hän tarvitsee apua. Peniskuvan lähettäminen tai tissikuvan pyytäminen alaikäiseltä on rikos.

Myös mukava mies voi olla seksuaalirikollinen.

Emmi Nuorgam

Kirjoittaja on hämmästynyt siitä, miten niin montaa naista häiritään, mutta kukaan ei tunne ketään häiritsijää.