Hyppää sisältöön

YK: Venäjän sotilaat raiskaavat Ukrainassa myös poikia ja miehiä

Ukrainassa on tullut viranomaisten tietoon kymmeniä tapauksia, joissa Ukrainaan hyökänneet venäläissotilaat ovat käyttäneet seksuaalista väkivaltaa – myös poikia ja miehiä kohtaan.

Venäläissotilaiden raiskaamista ukrainalaisista vain pieni osa uskaltaa puhua rikoksesta kenellekään. Ukrainalaisten kansalaisjärjestöjen mielenosoituksessa osoitettiin huhtikuun lopussa Berliinissä mieltä raiskauksia vastaan. Kuva: ullstein bild / AOP

Ukrainasta kertyy todisteita raiskauksien käytöstä aseena.

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen haastatteli Ukrainassa psykologi Oleksandra Kvitkoa. Hän auttaa 94:ää venäläissotilaiden raiskaamaa ihmistä.

Kvitkolla on autettavien joukossa äiti, joka joutui tuoliin sidottuna seuraamaan, kun sotilaat raiskasivat hänen 11-vuotiaan poikansa.

Kyse ei ole yksittäistapauksesta.

Ukrainassa on tutkittavana jo kymmeniä raiskauksia. Seksuaalisen väkivallan käyttöä sodassa selvittävän YK:n erikoisedustajan, Pramila Pattenin mukaan hänen tietoonsa on tullut myös poikien ja miesten raiskauksia.

Tähän mennessä tietoon tulleet tapaukset ovat jäävuoren huippu. Iso osa uhreista ei uskalla tai kykene kertomaan kohtalostaan kenellekään.

– Naisten ja tyttöjen on vaikea kertoa raiskauksesta, muun muassa asiaan liittyvän sosiaalisen häpeän takia. Mutta on jopa vielä vaikeampaa miehille ja pojille kertoa siitä, sanoi Patten Kiovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa brittilehti Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

YK:n erikoisedustaja Pramila Patten ja Ukrainan varapääministeri Olha Stefanishyna yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Kiovassa tiistaina. Kuva: Ukrinform / Shutterstock / AOP

Raiskaus on tehokas ase

Patten on vierailulla Ukrainassa ja hän tapasi tiistaina maan varapääministerin.

– Kaikki varoitusmerkit ovat punaisella Ukrainassa, ilmi tulee brutaalia seksuaalista väkivaltaa. Olen täällä, koska meidän on kaikin tavoin varmistettava nollatoleranssi ja johdonmukaiset seuraamukset tällaisille rikoksille, sanoi Patten.

Pattenin mukaan YK tekee nyt yhteistyötä Ukrainan kanssa saadakseen raiskauksien uhreille tukea ja kerätäkseen todisteita tapauksista.

Raiskaukset ovat sodissa halpa ja tehokas ase.

– Hyvin tehokas, koska se ei vaikuta ainoastaan uhriin, se vaikuttaa perheisiin ja yhteisöihin. Se on biologista sodan käyntiä. Se on psykologista sodankäyntiä.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi tiistaina virastonsa keränneen tietoja kymmenistä venäläissotilaiden tekemistä raiskauksista. Uhreiksi on joutunut kaiken ikäisiä naisia ja miehiä. Venediktovan mukaan kyse on Venäjän tietoisesta taktiikasta Ukrainan kansan pelottelemiseksi ja taistelutahdon murskaamiseksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

.
.