Hyppää sisältöön

Oulun yliopistolle miljoonan euron rahoitus metallien 3D-tulostuksen kehittämiseen

Rahoituksella on Oulun yliopiston 3D-kehitykselle suuri merkitys.

Yliopiston saama rahoitus parantaa 3D-tutkimusta Oulussa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun yliopisto on saanut 1,1 miljoonan euron rahoituksen 3D-tulostettujen metallisten kappaleiden materiaaliominaisuuksien tutkimukseen osana kansallista DREAMS-hankekokonaisuutta.

Tutkimusjohtaja Antti Järvenpää Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista kertoo, että rahoituksen hankkiminen on ollut pitemmän ajan tavoite. Suomi on Järvenpään mukaan jäänyt 3D-kehityksessä muiden jalkoihin.

– Rahoitus mahdollistaa tietopankin ja pääsemme 3D-kartalla korkeammalle tasolle. Tällä on suuri merkitys. Avoin tietokanta on valmistuessaan yritysten ja yliopistojen käytössä, kertoo tekniikan tohtori Järvenpää.

Yritysten ja Business Finlandin rahoittaman noin 6 miljoonan euron hankekokonaisuuden tavoitteena on luoda alan teollisuudelle perusta haastavien komponenttien kilpailukykyiseen valmistukseen nostamalla kotimainen 3D-tulostusosaaminen kansainväliselle kärkitasolle vuoteen 2024 mennessä.

Oulun yliopiston Terästutkimuskeskus CASR:lla on vuosikymmenien vahva tausta terästutkimuksessa ja terästeollisuuden uudistamisessa.

CASR:in asiantuntemusta on hyödynnetty muun muassa aluekehityshankkeiden tuella 3D-tulostettujen metallikappaleiden laadun määrittämiseksi ja parantamiseksi. Tieteellisen tutkimuksen ohessa on panostettu sekä 3D-tulostustekniikkaan, että materiaalien testauslaboratorioihin.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.