Hyppää sisältöön

Kirurgeille ei riitä puhtaita välineitä, yleiset tilat ovat epäsiistit – näin kunta-alan lakko näkyy sairaalassa

Oulun yliopistollisen sairaalan kiireetön toiminta siirretään tuonnemmaksi lakon vaikutusten seurauksena. Tilanne on sama muillakin lakkopaikkakunnilla. Potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut.

Iso osa välinehuoltajista on lakossa, joten sairaaloissa on pulaa puhtaista instumenteista. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kunta-alan lakon vaikutukset alkavat näkyä ja tuntua.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että lakkopäivien ajan kaikki kiireettömät toimenpiteet siirretään tuonnemmaksi.

Lakossa mukana olevan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäsenet työskentelevät sairaalassa muun muassa välinehuoltajina ja laitoshuoltajina. Heitä on OYSissa satoja.

Välinehuoltajia on lakon aikana sairaalassa töissä 15 prosenttia normaalista vahvuudesta. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen kertoo, että se on liian vähän toimintojen ylläpitämiseen.

– Puhtaita instrumentteja ei saada sitä mukaa, mitä niitä kuluu.

Ongelma on nyt sama muillakin lakkopaikkakunnilla. Välinehuolto on kriittinen kaikille suurille sairaaloille. Korpelaisen mukaan muualla Suomessa on ollut vielä enemmän hankaluuksia tukitoimintojen, kuten esimerkiksi puhelinpalvelun järjestämisessä.

Korpelainen sanoo, että alkuviikko meni hyvin ja vain yksittäisiä toimenpiteitä jouduttiin siirtämään. Kolmella lakkopäivällä ei muutoin ole ollut kovin paljon vaikutusta potilaiden hoitoon, mutta sairaalaympäristössä se näkyy.

Laitoshuoltajista alle 40 prosenttia on töissä.

– Lakko näkyy sairaalassa epäsiisteytenä. Tietysti on pystytty siivoamaan ja puhdistamaan hoitotoimenpidetilat ja vuodeosastot. Yleisissä tiloissa näkee, että meidän laitoshuoltajat eivät ole töissä ihan normaalilla vahvuudella.

Potilaiden turvallisuus tai hygienia eivät kuitenkaan ole vaarantuneet.

Käynnissä oleva lakko kasvattaa jälleen hivenen hoitojonoja. Vaikutus on kuitenkin vähäisempi kuin huhtikuisella hoitajalakolla. Muutama päivä sitten sairaalasta kerrottiin, että toiminta on saatu palautetuksi normaalille tasolle hoitajalakon jälkeen.

– Jokainen toimenpide joka siirtyy, löytyy tehtäväksi jonkun viikon tai kuukauden päästä viimeistään.

Heihin joilla toimenpide siirtyy, otetaan yhteyttä.

– Kyllä me täällä johdossa toivomme, että saisimme ratkaisun kunta-alan työkiistaan mahdollisimman pian.