Hyppää sisältöön

Vaasan hovioikeus alensi Seinäjoen rautatieasemalla ammuskelleen rangaistusta – tuomittu ampui siviilejä ja poliiseja kohti alikulkutunnelissa

Öisessä ampumavälikohtauksessa oli osallisena kaksi siviiliä ja neljä poliisia. Kukaan ei loukkaantunut.

Seinäjoen rautatieasemalla ammuskeltiin kesäkuussa 2021. Kuva: YLE/Rolf Granqvist

Vaasan hovioikeus on alentanut Seinäjoen rautatieasemalla viime kesänä ammuskelleen miehen vankeustuomiota puolellatoista vuodella.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus langetti miehelle joulukuussa kymmenen vuoden vankeustuomion muun muassa tapon ja murhien yrityksistä, vaaran aiheuttamisesta ja virkamiehen vastustamisesta.

Hovioikeus laski tuomiota kahdeksaan ja puoleen vuoteen.

Pitkä rikosrekisteri, mutta ei väkivaltarikoksia

Tuomitun rikosrekisteri on pitkä, peräti 14 sivua. Häntä ei kuitenkaan ole aiemmin tuomittu väkivaltarikoksista, vaan pääsääntöisesti huumausaine-, omaisuus- ja tieliikennerikoksista. Hänellä oli ennestään yksi ampuma-aserikos.

Hovioikeus ei pitänyt tuomion koventamista tarpeellisena.

Hovioikeuden mukaan rangaistusta voidaan koventaa vain sellaisten rikosten toistamisessa, jotka osoittavat tekijässä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

– Tässä tilanteessa ei ole perusteltua soveltaa koventamisperustetta, koska valittajan aikaisemmat rikokset eivät osoita laissa tarkoitetulla tavalla hänen olevan ilmeisen piittaamaton lain kielloista ja käskyistä, hovioikeus perustelee.

Kukaan ei loukkaantunut

46-vuotias mies ampui kesäkuun alussa 2021 Seinäjoen rautatieaseman tunnelissa kahta tunneliin astunutta kohti ja myöhemmin apuun tulleita poliiseja kohti.

Kukaan ei loukkaantunut ampumavälikohtauksissa.

Alkuvaiheessa paikalla oli neljä poliisia, ja myöhemmin apuun kutsuttiin lisäpartioita. Tapahtumat alkoivat rautatieaseman alittavassa tunnelissa puolen yön jälkeen ja päättyivät vajaa neljä tuntia myöhemmin tuomitun antautumiseen.

Poliisi eristi tapahtumayönä rautatieaseman ja junaliikenne pysäytettiin.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Jos korkein oikeus antaa valitusluvan, tuomioon voi hakea vielä muutosta valittamalla korkeimpaan oikeuteen.

Tuomittu valitti käräjäoikeuden tuomiosta Vaasan hovioikeuteen.

Aiheesta aiemmin:

.
.