Hyppää sisältöön

Barents-suurlähettiläs Jari Vilén: Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötään – Venäjän menetys on verkostolle uuden alku

Suomi on parhaillaan puheenjohtajamaa Barentsin euroarktisessa neuvostossa, missä pyritään edistämään muunmuassa ihmisten kanssakäyntiä Barentsin alueella. Kainuussa yhteistyöstä odotetaan apua esimerkiksi työvoiman saantiin.

Suurlähettiläs Jari Vilenin mukaan Barents-asiantuntijuuden merkitys kasvaa nyt olennaisesti. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Venäjän sulkeminen Barentsin yhteistyöstä ei ole verkostotyölle loppu vaan uuden alku, luonnehtii Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén.

Venäjän poistuminen verkostosta avaa mahdollisuuden esimerkiksi teollisuuden vihreään siirtymään Pohjoismaissa. Energiaa ja raaka-aineita ei idästä enää jatkossa tule, ja matkailukin joudutaan pohtimaan uudelleen.

Samalla Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisenä haasteena on työvoimapula, johon on löydettävä uudessa tilanteessa ratkaisuja. Suurlähettiläs Jari Vilen totesikin Kajaanissa, että Barentsin alueen yhteistyön merkitys tulee jatkossa korostumaan.

– Tiedämme, että esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on erittäin kunnianhimoisia investointisuunnitelmia Barentsin alueelle. Mitä jos me katsoisimme kolmikantaisesti yhdessä, miten nämä voisivat tukea ja täydentää toisiansa?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi näkyä vielä yllättävillä tavoilla Suomessa. Suomi on parhaillaan puheenjohtajamaana Barentsin euroarktisessa neuvostossa, missä pyritään edistämään muunmuassa ihmisten kanssakäyntiä Barentsin alueella.

Yhteistyö Venäjän kanssa katkesi hyökkäykseen, mutta Barents-yhteistyö jatkuu Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä. Suurlähettiläs Vilen totesi Kajaanissa, että Barents-asiantuntijuuden merkitys kasvaa nyt olennaisesti.

Raja itään on kiinni, mikä laittaa varsinkin itäisen ja pohjoisen Suomen isojen haasteiden äärelle. Yhteinen haaste on saada osaavaa työvoimaa.

– Myös täällä Kajaanissa nousi esille kysymys työvoiman saatavuudesta. Miten voisimme saada entistä suuremman hyödyn, ja miten yhdessä vastaamme haasteisiin.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.