Hyppää sisältöön

Osa Ukrainan pakolaisista on yksityisten ruokalahjoitusten varassa vastaanottorahan viivästymisen takia – ministeriö: Näin ei saisi tapahtua

Maahanmuuttovirasto on selventänyt vastaanottokeskuksille vastaanottorahan maksamisen ohjeita.

Ukrainalaisten pakolaisten tarpeet avun suhteen ovat muuttuneet
Ukrainalaisten pakolaisten tarpeet avun suhteen ovat muuttuneet

Venäjän aloittaman sodan aikana Suomesta on hakenut tilapäistä suojelua noin 22 000 ukrainalaista pakolaista. Ukrainalaiset Kirkkonummella yhdistyksen perustajajäsen Mirka Oinonen kertoo, että maaliskuussa ihmiset hakivat heiltä vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Nyt viime aikoina asia on muuttunut, ja pakolaiset hakevat ruokaa. Kirkkonummella heitä käy noin 150 päivässä.

– Tällä hetkellä avustustoimintamme keskittyy ruoan jakeluun. Tämä johtuu siitä, että rekisteröitymisprosessi on viivästynyt ja kaikki jo rekisteröityneet eivät ole vielä saaneet heille kuuluvaa vastaanottorahaa viivästysten vuoksi.

– Ukrainalaiset ovat ylpeää kansaa, joten heille ruoka-avun hakeminen on ahdistavaa ja heitä hävettää. Olemme kuulleet, että osa on niin epätoivoisia tilanteen vuoksi, että haluaisivat palata takaisin Ukrainaan, Oinonen jatkaa.

Sisäministerin maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen sanoo, ettei saisi tulla tilannetta, jossa ihmiset kokevat, ettei heille ole ruokaa. Hän kertoo maahanmuuttoviraston käyneen noin viikko sitten läpi vastaanottokeskusten kanssa vastaanottorahan maksamisen ja siinä yhteydessä kävi ilmi, että muutamissa keskuksissa rahan maksaminen on viivästynyt.

– Tarkensimme ohjeita keskuksille ja toivomme nyt, että asiassa päästään eteenpäin.

Vastaanottoraha on tarkoitettu toimeen tulemiseen ja sen saa myös takautuvasti. Rahan suuruus on noin 300 euroa kuukaudessa, mutta Hulkkonen toteaa kysymyksen heränneen sen riittävyydestä.

– Mutta tällaista suunnitelmaa ei vielä ole. Kun tilanne rauhoittuu, käymme läpi kaikki ne opit, joita tästä vastaanotosta ja ylipäänsä koko toiminnasta on opittavaa ja pohdimme, millaisia ehdotuksia teemme poliittiselle taholle.

Kela tiedotti muutama päivä sitten (siirryt toiseen palveluun), että se voi syntyneen ruuhkautumisen vuoksi väliaikaisesti turvata turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneiden tai saavien henkilöiden välttämättömän toimeentulon.

Sisäministeriö on arvioinut, että Suomeen tulisi kaikkiaan noin 40 000–80 000 ukrainalaista. Tämä on huomattavasti enemmän kuin ennätysvuotena 2015, jolloin Suomesta haki turvapaikkaa 32 500 pakolaista.

– Valtava ja poikkeuksellinen urakka tämä on. Vaikka olemme varautuneet, niin näin lyhyessä ajassa tällainen ihmismäärä haastaa järjestelmämme.

Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa viisumi vapaasti korkeintaan 90 päivää, jonka jälkeen on haettava oleskelulupaa. Tämän vuoksi tarkkaa lukua Suomessa olevista ukrainalaisista ei tiedetä. Ukrainasta Venäjän hyökkäystä pakenevat voivat hakea Suomesta tilapäistä suojelua.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 7.5. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.